BinnenschrijnwerkPremium

Hoe plaats je zelf een schuifdeur?

Een schuifdeur is op zichzelf al plaatsbesparend, maar wie dat nog compacter wil, kan de schuifdeur ook integreren in de wand. Ideaal voor moderne en minimalistische interieurs. We geven mee hoe je het aanpakt met een zelfbouwpakket.

 

Hoe kies je een schuifdeur?
3 artikels
Alles over schuifdeurenOntdek ons digitaal magazine over schuifdeuren
Lees magazinechevron_right

De voorbereiding

De schuifdeur die hier wordt geplaatst, is dus een inbouwschuifdeur. Wanneer je de deur opent, verdwijnt die in de wand.. In ons geval wordt de deur gemonteerd in een kamer waar reeds klikparket ligt. De muur is ook al deels opgebouwd in metalstuds en gipskarton. Een dergelijke deur kan evengoed geïntegreerd worden in een gemetste wand of houtskelet. In een nieuwbouwsituatie is dat meestal het geval. 

opmeten lkasermeter

Opmeten

Voor je zo'n deurpakket bestelt, moet je uiteraard de deuropening goed opmeten. Lees hier waarmee je zoal rekening moet houden daarbij. Dat kan je snel doen met een lasermeter, maar wie dat niet heeft kan zich uiteraard uit de slag trekken met een rolmeter of plooimeter.

Handleiding doornemen

Eens het pakket besteld en geleverd is, is het tijd om de onderdelen uit de verpakking te halen. Controleer of er geen onderdelen ontbreken en neem zeker de handleiding en technische tekeningen even door. Zoek niet altijd naar een papieren versie: even scannen en je hebt meteen de digitale versie bij de hand als gids om alles te monteren.

 

Aan de slag

Bovenrail voorbereiden

Eerste zorg is het monteren van het railsysteem. We beginnen met de bovenrail, bestaande uit een U-profiel, een houten steunlat en een eindstuk. 

montage eindstuk
schroeven vazst rail
losdraaien schroevendraaier
3/3

Rail voorbereiden

Monteer eerst het eindstuk op het U-profiel. Dan kan het profiel samen met eindstuk gefixeerd worden aan de houten steunlat. 

Zorg dat het eindstuk en het profiel mooi in het midden gepositioneerd zijn vooraleer je ze vastzet met je schroefboormachine. Gebruik de meegeleverde schroeven om vast te zetten.

Het is de bedoeling dat de schroeven na het vastzetten, met een schroevendraaier een tikje losser worden gezet, zodat er speling is voor de rail. Op die manier kan je hem altijd demonteren indien nodig. Op dit punt is dat zelfs nodig: neem de rail even weg zodat je de houten steunlat verder kan voorbereiden.

houten lat voorbereiden 1
houten lat voorbereiden 2
1/2

Houten steunlat voorbereiden

De houten steunlat moet immers nog worden vastgezet in de deuropening. Duid met een potlood de  schroefpunten aan op de houten lat en boor de gaten voor met een houtboor. Neem uiteraard een kleinere diameter dan de schroeven. Anders zouden de schroeven niet genoeg grip vinden in het hout mocht het gat te ruim voorgeboord zijn.

houten steunlat vastzetten

Houten steunlat vastzetten

In het frame van metal studs is in ons geval een houten blok voorzien ter versteviging. Daarin wordt de houten steunlat geschroefd. Meet hoe lang de schroeven mogen zijn en zet de schroeven voorlopig vast in de lat.

Plaats de lat vervolgens op z’n plaats en schroef vast. Meet goed na zodat de lat mooi in het midden komt te zitten. De schroefkoppen verzink je goed diep in het hout deze keer.

grondprofiel voorbereiden

Grondprofiel voorbereiden

Standaard is er een grondprofiel meegeleverd. Afhankelijk van het deurtype en de deuropening, maak je die nog op maat. Buig daarvoor het profiel een aantal keer om en leg het voorlopig op z’n plaats.

eerste staander plaatsen 1
eerste staander plaatsen 2
eerste staander plaatsen 3
1/3

Staanders fixeren

Eerste staander

Positioneer de eerste aluminium staander. Die komt onderaan in een uitsteeksel van het grondprofiel te zitten en bovenaan wordt die tegen de steunlat gefixeerd.

Houd het grondprofiel eventueel vast met je schoen opdat die niet verschuift en breng de staander naar boven. Plaats deze dan in de inkeping voorzien in de houten steunlat die je net bovenaan hebt gefixeerd. Gebruik enkele schroeven om vast te zetten.

tweede staander fixeren 1
tweede staander fixeren 2
1/2

Tweede staander

Breng de volgende staander in positie. Die komt tegen de uitsprong in de houten lat. Ga op dezelfde manier te werk. Let erop dat je de staanders zeker niet schuin plaatst. Ga na met de plooimeter en schroef vast. Controleer achteraf altijd nog even met de waterpas om te zien of je mooi recht aan het werken bent.

grondorofiel fixeren

Grondprofiel bevestigen

Bevestig het grondprofiel aan de ondergrond. Hoe je dat doet is afhankelijk van de ondergrond. Bij een ondervloer in chape of tegels zal je moeten kijken voor een verankering met pluggen. Hier ligt wat kliklaminaat, dus wij fixeren in ons geval het profiel met een aantal schroeven.

Eens dat is gebeurd kan je de overige staanders monteren, tegenover de twee staanders die je net hebt vastgezet.

deurborstel geleider 1
deurborstel geleider 2
2/2

Deurborstels en deurgeleider

Nu je er nog vlot bij kan, kan je al de zelfklevende deurborstels bevestigen. Die zal de speling tussen de deur en de staanders opvangen en dus de tocht verminderen. Snijd de afdichting op maat met een breekmes of schaar.
Er komt ook nog een deurgeleider. Die is snel vastgezet met enkele schroeven.

deurgeleiders plaatsen 1
deurgeleiders plaatsen 2
deurgeleiders plaatsen 3
1/3

Bovenrail verder voorbereiden

Dan is het al tijd om de wielwagens in het U-profiel (dat straks tegen de houten steunlat bovenaan komt) te plaatsen. Die moeten bij plaatsing zeker opgespannen zitten in de rail.  Plaats de wagens in het profiel en duw er de rem achter. Verzeker je ervan dat de activator in de juiste sleuf zit geplaatst. Met een inbussleutel verzeker je beide elementen.  Monteer vervolgens het bovenste element van de ophangbeugel op de geleiders vast.

bovenrail bevestigen 1
bovenrail bevestigen 2
bovenrail bevestigen 3
1/3

Bovenrail bevestigen

Breng de schuifrail op z’n plaats aan de houten steunlat. Die kan je nu over de eerder geplaatste schroefkoppen vastklikken. Schroef vast, maar doe dat enkel aan de zijde van de deuropening. Reeds geplaatste schroeven mogen niet verder aangedraaid worden.

Regel vervolgens de rem bij. Plaats die op de juiste afstand zodat de deur later voldoende binnen het frame kan inschuiven. Monteer ook het eindstuk aan deze zijde.

montagehulpstuk deur 1
montagehulpstuk deur 2
1/2

Deur ter plaatse

Breng daarna de deur ter plaatse. Schuif het montagehulpstuk langs de ingefreesde uitsparing en voorzie de nodige schroeven. Doe dit voor zowel links als rechtsboven aan de deur.

deur aan beugels 1
deur aan beugels 2
deur aan beugels 3
deur aan beugels 4
1/4

Deur bevestigen

Tijd om de deur aan de ophangbeugels te bevestigen. Indien nodig regel je de bouten wat bij zodat ze makkelijker te verschuiven zijn. Plaats er dan de eindstop op en schroef vast. Draai de deur zodat ‘ie makkelijk in de nis kan worden ingeschoven, en monteer nu ook de tweede beugel.

deur bijregelen hulpstuk

Deur bijregelen

De deur mag niet slepen of ergens spanning krijgen. Met de bijgeleverde sleutel kan je handig tussen ophangprofiel en de deur passeren om nog wat bij te regelen waar nodig. De bedoeling is dat de deur – eens in het muurframe ingeschoven – vlak tegen de staanders uitkomt.

monteren afwerklat 1
monteren afwerklat 2
1/2

Afwerklat

Langs de dagkant komt nog een afwerkingslat in mdf. Boor nog snel even voor en monteer de afwerkingslat met enkele schroeven. Werk opnieuw mooi af zodat de lat nergens schuin hangt.

deurbeslag monteren 1
deurbeslag monteren 2
deurbeslag monteren 3
1/3

Deurbeslag monteren

Dan is het tijd om de deurgreep te monteren. Gebruik wat montagelijm. Wees niet te gulzig met de lijm zodat er niet te veel lijm wordt uitgeduwd als je de deurgreep op z’n plaats zet.

In de groeven van de dagkant plaats je uiteindelijk nog een tocht- en stootrubber. Naargelang de temperatuur in de ruimte waar je de deur plaatst, kan je die misschien wat soepeler krijgen door die wat te onderdompelen in warm water mocht dat nodig zijn. Kort af op de gewenste lengte. 

In een latere fase ...

Het enige wat ons nu nog rest te doen is het kader afwerken met twee lagen gipsplaten zodat alles in één lijn mooi verzonken zit. Lees hier hoe je te werk gaat met gipskarton.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine