BinnenschrijnwerkPremium

Hoe kies je een schuifdeur?

xinnix

Schuifdeuren bieden een plaatsbesparende oplossing waar draaideuren praktisch niet mogelijk zijn. Je hebt schuifdeuren in verschillende vormen en uitvoeringen. We geven mee waarop je moet letten bij het kiezen van een schuifdeur.

 

Hoe kies je een schuifdeur?
3 artikels
Alles over schuifdeurenOntdek ons digitaal magazine over schuifdeuren
Lees magazinechevron_right

Waarom kiezen voor schuifdeuren?

Wat is een schuifdeur?

Een schuifdeur is een deur die horizontaal opent en sluit door langs een rail te bewegen, in plaats van te draaien zoals een traditionele deur. Deze rails kunnen aan de muur, aan het plafond of in een speciaal ontworpen systeem worden bevestigd. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een schuifdeur?

De voordelen van een schuifdeur

Het evidente voordeel van schuifdeuren is de ruimtebesparing. Schuifdeuren zijn ruimtebesparend omdat ze geen draaicirkel nodig hebben, waardoor ze ideaal zijn voor kleine ruimtes (op voorwaarde dat er ruimte is naast de deur uiteraard).

Afhankelijk van het type schuifdeur dat je prefereert, kun je er een statement mee maken - denk aan de landelijke barn door -, of je kan in moderne, minimalistische stijl ruimtes subtiel afscheiden van elkaar, zonder het gevoel van openheid te verliezen. Zo bestaan er bijvoorbeeld schuifdeursystemen waarbij de deur volledig in de naastliggende wand kan verdwijnen bij het openen.

Zeker voor brede openingen - zoals vaak tussen een living en een keuken - zijn schuifdeuren uiterst geschikt. Soms is het handig om de ruimtes van elkaar te kunnen afsluiten, maar met een inbouwschuifdeur kan je moeiteloos switchen tussen een open en gesloten keuken.

De nadelen van een schuifdeur

In vergelijking met standaarddeuren, sluiten schuifdeuren vaak minder goed af, waardoor geluid makkelijker door de kieren kan komen. Ze zijn vaak dus minder effectief in ruimtes waar privacy nodig is (zoals een badkamer of slaapkamer). 

Verder is een schuifdeur vaak duurder in aanschaf en installatie dan een standaarddraaideur, en is de installatie vaak iets complexer - doch zeker niet onmogelijk. Zeker bij inbouwschuifdeuren moet er een goede planning aan voorafgaan. 

schuifdeur zelf plaatsen

Waarop letten bij de keuze van schuifdeuren?

Welke soorten schuifdeuren bestaan er?

Schuifdeuren bestaan in verschillende vormen: met een boven- én een onderrail of enkel een bovenrail, in een opbouw- of inbouwsysteem, ... We geven een overzicht.

Opbouw of inbouw?

  • Opbouwschuifdeuren: hier beweegt het deurblad op zichtbare rails die tegen de wand gemonteerd zijn. Deze worden vooral toegepast in renovatiesituaties. 
  • Inbouwschuifdeuren: hier verdwijnt het deurblad in de wand bij het openen. Het railsysteem is met andere woorden onzichtbaar ingewerkt. Dit is echter veeleer een optie voor een nieuwbouw dan voor renovatie, want er moet in dat geval in de ruwbouw een tussenruimte voorzien worden.
    • Een inbouwschuifdeur is wel mogelijk in een renovatiesituatie, maar dan werk je beter met een voorzetwand.

Met bovenrail en onderrail?

Schuifdeuren beschikken meestal over een bovenrail, maar vaak ook een onderrail. Als er geen onderrail aanwezig is, dan wordt er gesproken van een hangende of zwevende schuifdeur. Dit is iets minder stabiel bij intensief gebruik, maar is wel makkelijk proper te houden.

Welk openingsmechanisme?

  • Enkele schuifdeur: een enkele schuifdeur is een schuifdeur die beschikt over één deurpaneel dat naar één kant kan schuiven.
  • Dubbele schuifdeur: zoals de naam doet vermoeden, heeft een dubbele schuifdeur twee panelen die naar links en rechts openschuiven. Dit is ideaal voor bredere doorgangen.
  • Telescopische schuifdeur: een telescopische schuifdeur beschikt over meerdere deurpanelen die over elkaar schuiven. Telescopische schuifdeuren worden toegepast in kleine ruimtes waar een standaard schuifdeur niet volledig kan openen.
  • Vouwschuifdeur: een vouwschuifdeur bestaat uit meerdere smallere panelen die in elkaar vouwen bij het openen.

dubbele inbouwschuifdeur

De maatvoering: waarmee rekening houden

Een schuifdeur bestel je op maat van je ruimte. Logisch, uiteraard. Het is dus belangrijk om nauwkeurig te meten en rekening te houden met verschillende factoren.

  • Om te weten welke deurmaat je nodig hebt, begin je met de breedte en hoogte van de deuropening op te meten. 
    • Voor een opbouwschuifdeur, die voor de muur schuift, neem je de breedte van de opening plus minimaal 5 cm (voor betere afsluiting).
    • Bij een railsysteem boven de deur moet je extra ruimte voorzien boven de deuropening voor de rail (meestal 5 tot 10 cm extra, maar dat kan tussen fabrikanten onderling verschillen).
  • De deur moet volledig kunnen wegschuiven naast de opening. De wandruimte naast de deuropening moet dus minstens dezelfde breedte hebben als de deur. Controleer of er geen obstakels zijn, zoals stopcontacten, schakelaars of meubels.
  • Bij een inbouwschuifdeur moet de maat exact overeenkomen met de opening. Zorg dat de muur dik genoeg is voor de inbouwcassette.

Welke materialen worden gebruikt voor schuifdeuren?

Zoals bij andere soorten binnendeuren - en bij uitbreiding alle schrijnwerk - kom je ook voor schuifdeuren qua materiaalkeuze uit op hout, metaal of pvc. Houten deuren zijn met hun warme uitstraling ideaal voor iets klassiekere of landelijkere interieurs, terwijl pvc en aluminium (vaak in combinatie met glas) meer hun weg vinden in strakke, moderne woningen.

Vaak wordt er ook gewerkt met glaspartijen. Dat zorgt meteen voor een ruimtelijk effect en brengt extra licht in de woning. Er zijn opties met helder, mat, getint of gestructureerd glas.

stops schuifdeur plaatsen

Beslag voor je schuifdeur: wat mag er niet ontbreken?

Een schuifdeur is uiteraard meer dan een deurblad alleen. Als je zelf een schuifdeur wil plaatsen, kan je kiezen voor een pakket waarbij alle nodige onderdelen zijn meegeleverd. Wil je liever zelf een pakket samenstellen? Denk dan aan de volgende zaken qua deurbeslag:

Het railsysteem

Het railsysteem bepaalt hoe de deur beweegt. Standaard moet er een bovenrail zijn boven de deuropening. Een onderrail wordt vaak toegevoegd voor extra stabiliteit. De rails zelf bestaan meestal uit aluminium, staal of inox. Een schuifdeur loopt op de rail(s) met rubberen of nylon wielen of rollers. Wielen met kogellagers zorgen voor een stille en soepele beweging, maar zijn iets duurder in aanschaf dan lagervrije wielen.

Deurgrepen en trekkers

Deurgrepen kunnen ingebouwd worden in het deurblad of op het deurblad gemonteerd worden. Inbouwgrepen zijn vooral geschikt voor schuifdeuren die volledig in de wand schuiven (zodat ze niet uitsteken). Opbouwgrepen worden vaker gebruikt bij houten of industriële deuren. Qua design van de grepen is er heel wat keuze: voor landelijke schuifdeuren mag het al wat sierlijker zijn dan een minimalistische inbouwschuifdeur.

Soft-close en dempers

Voor zwaardere schuifdeuren kan een soft-close mechanisme raadzaam zijn om ervoor te zorgen dat de deur langzaam en geruisloos sluit. Een dergelijk dempermechanisme voorkomt schokken en slijtage.

ondergeleider schuifdeur plaatsen

Geleiders en stoppers

Een deur die niet beschikt over een onderrail, kan wel beschikken over een vloergeleider of ondergeleider om te voorkomen dat de deur kan wiebelen wanneer deze gesloten is. De vloergeleider houdt dus de deur recht en dient ook als stopper. Bovenaan kunnen er ook stoppers voorzien worden om te voorkomen dat de deur te ver doorschuift en uit de rail loopt.

Slotmechanismen (optioneel)

Niet alle schuifdeuren hebben een slot, maar als privacy belangrijk is (bijvoorbeeld bij een badkamer of slaapkamer), zijn er opties zoals een haakslot, een magneetslot of - bij buitendeuren - een cilinderslot.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine