Hoe plaats je een rustieke schuifdeur?
Een schuifdeur biedt meerdere voordelen. Je wint plaats, want je hebt geen draaicirkel nodig. Ze zijn ook stiller bij het sluiten en slaan niet dicht bij te veel tocht. Je kan er ook heel wat kanten mee op qua stijl. Zo kan je er een rustieke ‘barn door’ van maken.
Voorbereiding
Naast, uiteraard, de deur zelf heb je ook een loopprofiel nodig. Deze moet minimaal twee keer de breedte van de deur zijn. Bij een schuifdeur zijn ook wielen, stops een een ondergeleider meegeleverd.
Deurblad
Een deurblad kan je kopen, maar je kan er ook zelf een op maat maken met enkele planken volgens de hoogte van de deuropening. Het geheel kan je bij elkaar houden met dwarsbalken. Dergelijke schuine balken komen terug in heel wat oude deuren. Dat is geen toeval, zo’n versteviging is erg effectief tegen krimp, werking, doorbuiging en kromming van je hout.
Voor de ondergeleider moet je eerst een opening frezen in de onderkant van je deur. Om mooi te werken gebruik je best een langsgeleider. Kan je niet werken met een bovenfrees? Dan zijn een schaafmachine of hamer en beitel ook nog een alternatief. Eenmaal dat gebeurd is, kan je de deur vernissen of schilderen.
Rail tegen de muur
Om de hoogte van je rail te bepalen, meet je de deur op en tel je daarbij het aantal cm dat je nodig hebt voor het systeem. Dit staat altijd aangegeven in de handleiding. Die maat zet je over op de muur. Duid de bevestigingspunten aan en controleer of ze waterpas op dezelfde hoogte hangen. Dat is belangrijk, want als je loopprofiel niet waterpas hangt, zou je deur vanzelf open of dicht gaan.
De beugels voor de rail komen met twee houtdraadbouten in de muur te zitten. Daarvoor bevestig je eerst de pluggen in de muur. Een sluitring tussen de beugel en de draadbout zorgt ervoor dat je de beugel niet beschadigt.
Het loopprofiel kan je dan op de beugels bevestigen met de bouten die erbij zitten. Zo past het geheel bij elkaar. Met een steeksleutel draai je de moer goed vast.
Deurbeslag
Kijk voor de juiste positie van het deurbeslag ook hier even in de handleiding. De rollen kan je gewoon vastschroeven met je schroefboormachine.
Stops plaatsen
Zowel op de deur als op het loopprofiel plaats je een (magnetische) stop die ervoor moet zorgen dat de schuifdeur altijd mooi in een open of gesloten positie staat. Heb je het loopprofiel en de deurbeslag al gemonteerd? Dan kan je de stop aan de deurkant ook reeds monteren. De stop aan de muur zet je echter nog niet te vast, want die zal je straks nog moeten aanpassen.
Ondergeleider
De deur kan je vervolgens aan het loopprofiel hangen door de rollen erop te zetten. Als dat gebeurd is, komt het erop aan de ondergeleider te plaatsen voor je verdergaat. Deze zorgt ervoor dat de deur niet van het loopprofiel valt. Het is de bedoeling dat de ondergeleider mooi past in de uitsparing die je eerder maakte.
Stops positioneren
Als de ondergeleider bevestigd is, moet je nog de stops positioneren zodat de deur open of toe blijft in de correcte positie. Sommige schuifdeursystemen zijn ook nog uitgerust met een extra valbeveiliging: een klepje dat je maar naar boven hoeft te schuiven.
Deurklink
Om de deur vlot te kunnen openen en sluiten, voorzie je nog een handvat naar keuze.