Zo plaats je zelf een wastafelmeubel met spiegelkast
Een badkamer kan niet zonder een wastafel. Liefst één met wat opbergruimte onder. Een gemakkelijke optie is om een voorgemonteerd meubel te laten leveren. De installatie en aansluiting kan je gemakkelijk zelf doen. We gidsen je erdoorheen én zorgen daarnaast ook voor een spiegelkast erboven.
Wastafelmeubel plaatsen
Voor je je wastafelmeubel bestelt, denk je uiteraard eerst aan de afmetingen van je badkamer, de aansluitingen enz. om te weten welk model zou passen.
Je pakket unboxen
Eens je je meubel bij je hebt, pak je alles voorzichtig uit en controleer je of alle onderdelen aanwezig zijn. De lades haal je er voorlopig uit, om gemakkelijk te kunnen werken. Raadpleeg de handleiding om te weten hoe je de bevestiging moet voorzien. De nodige beugels zijn hiervoor in het pakket bijgeleverd.
Het meubel moet met de bovenzijde op 85 cm boven de vloer hangen. Om de positie van de beugels te bepalen, meet je eerst af hoe ver die van de bovenzijde gepositioneerd zitten. Bekijk ook de positie van de nutsvoorzieningen. Met deze informatie voorhanden kun je de punten uitzetten in de ruimte zelf.
De juiste positie bepalen
Markeer het middelpunt van je badkamerwand. Bepaal dan van daaruit de breedtepositie voor de beugels en teken af. Daarna bepaal je nog de hoogte, door van de voorgeschreven afstand – 85 cm – de opgemeten afstand ten opzichte van de bovenzijde af te trekken. Trek de uitgezette maten eventueel nog door met een waterpas, zodat je de beugel dan op de juiste positie tegen de muur kan houden. Markeer de nodige bevestigingspunten. Voorzie boorgaten en de nodige pluggen.
Pluggen met een diameter van 8 en een lengte van 60 volstaan in ons geval. We boren voor met een diameter van 8. Zorg wel dat je zeker weet dat er geen leidingen zitten, voor je de gaten maakt! Controleer dit eventueel met een wandscanner. Schroef de ophangbeugels dan via de pluggen vast op de wand.
Installatie van je meubel
De haken op je kastje schroef je zo dat ze in maximaal uitgeschoven positie staan. Zo kun je het geheel vlot over de bevestigingsbeugels schuiven. De bevestigingspunten zet je voorlopig vast en regel je bij, tot de kast in alle richtingen waterpas hangt. Doe dit zorgvuldig zodat het definitief resultaat ook goed zal zijn.
Steunpunten voorzien
Nu moet je eerst nog een aantal extra steunpunten voorzien. Die kun je pas doorboren eens de positie van je meubel volledig op punt staat. In de lat aan de achterzijde zijn hiervoor al gaten voorgeboord. Die boor je door in de achterliggende wand. Daarna haal je het meubel weer weg om de definitieve gaten te kunnen maken, volgens de juiste diameter.
Ook de nodige pluggen kunnen op hun plek. Daarna haak je het geheel weer op de beugels om dan definitief te kunnen bevestigen. Uiteindelijk dek je de beugels nog af met de bijgeleverde afdekkapjes.
De lades
Op dit punt kun je al eens checken of je lades goed in en uit de kast bewegen. Let op, heb je een model met brede lades, dan moet je ongeveer halverwege nog een extra steun voorzien zodat de bodem van de lade niet zou gaan doorhangen.
Is deze eerste controle oké, dan haal je ze weer weg, want je moet nog de nodige aansluitingen voorbereiden.
Sanitaire aansluitingen voorbereiden
Draai eerst de hoofdtoevoerkraan dicht. Het is aangewezen daarna even een kraan te laten lopen of het toilet door te spoelen – als die ook op stadswater aangesloten is tenminste – om de druk van je leidingen te halen. Op die manier voorkom je dat er al te veel water uit je toevoerpunten aan de wastafel zou stromen bij het verwijderen van de afsluitdoppen.
Op alle inbouwpotten plaats je nu een hoekstopkraan. Die zal ervoor zorgen dat je vlot de aansluiting met je kranen kan maken, én dat je de kranen ook kan vervangen, zonder je volledige watercircuit te moeten afsluiten.
Voorzie de nodige afdichtingskoord op de schroefdraad, voor je de hoekstopkraan vastdraait. Zet vervolgens vast, zonder al te veel te forceren en zorg dat het aansluitpunt naar boven wijst. Draai de kraan niet te ver, want eens je moet terugdraaien moet je opnieuw beginnen, met nieuw dichtingskoord. Daarna steek je nog een dopje in de juiste kleur op de kraan, om aan te geven of het warm (rood) of koud (blauw) water is.
Als de gebruikelijke volgorde gehanteerd is, zal de koude watertoevoer rechts zitten en de warme links. Zorg dan dat de kraantjes dichtgedraaid zijn – met de knop dwars op de waterstroomrichting – voor je de hoofdtoevoer weer opendraait. Dit doe je om te controleren of alle aansluitingen lekvrij zijn.
Waskom en bovenblad
Als je met opbouwwaskommen werkt – zoals hier het geval is – moet je zelf het bovenblad nog klaarmaken. Het gaat bij dit meubel om een vol blad zonder uitsparingen, dus kun je zelf beslissen waar je de waskommen wil plaatsen. Leg alles ter plaatse op het al geplaatste corpus. Zo zie je wat mooi én praktisch mogelijk is.
In dit geval zitten er uitsparingen verwerkt in de bovenste lade om je afvoer te kunnen voorzien. Je zal de kommen dus min of meer boven deze openingen moeten positioneren om de aansluiting te kunnen doen.
Op dit punt steek je dus de bovenste lade terug ter plaatse. Meet dan de positie en grootte van deze uitsparingen op. Deze afstand zet je uit op je blad om te weten waar je de waskommen kán zetten. Idealiter staan die centraal boven de openingen met wat speling. Ook de positie van je kranen kun je volledig zelf kiezen.
Uitsparingen maken
Heb je de posities bepaald en uitgetekend, dan moet je nog de nodige gaten gaan boren met een klokboor of gatenzaag van de gepaste diameter. Zet het bovenblad op een paar schragen voor deze werken.
Voor de kraan volstaat hier diameter 36, terwijl voor de waskommen een diameter 80 nodig is. De beste werkwijze is om via weerszijden het gat te boren. Je boort dus eerst aan de ene zijde tot het centreerpunt door het blad zit. Draai het blad dan om en boor de rest door via de andere zijde. Op die manier bekom je aan beide zijden een nette zaagsnede. Daarna kun je de beschermfolie aan de onderkant alvast weghalen.
Kranen installeren
Monteer het bevestigingsstuk aan de onderzijde en draai de flexibels op de kraan. Hou er rekening mee dat de blauw gemarkeerde leiding – voor het koud water – rechts zit, en de rode – voor het warm water – links. Om de kraan op het blad te bevestigen moet zowel boven- als onderaan een dichtingsrubber tussen je kraan en het blad zitten. Bovenaan zit het rubber in het rosas verwerkt. Onderaan steek je een rubberen ring tussen het blad en de bevestigingsring voor je aandraait.
Neem het bovenblad met de gemonteerde kranen terug mee naar de badkamer en check of alles goed zit.
Bovenblad bevestigen
Dan kan je het bovenblad bevestigen - waterdicht uiteraard. Begin met een ononderbroken ril siliconenkit op de contouren van het meubel aan te brengen, bij voorkeur iets meer naar de binnenzijde van de randen toe, dan heb je minder kans dat de kit er gaat uitpuilen. Daarna leg je het bovenblad voorzichtig ter plaatse, want je hebt maar één kans om die goed te leggen.
Ook de waskommen lijm je vast. Breng een ringkit aan op de onderzijde, rond de afvoeropening en zet de kom dan netjes boven het gemaakte gat. Meet de correcte positie dan nog even na, nu je nog lichtjes kan corrigeren.
Om het water uit de waskom door je blad, richting afvoerleiding te krijgen heb je in eerste instantie een afvoerplug nodig. Die klem je in de waskom en onder het blad. Zorg dat alle rubbers op hun juiste plaats zitten voor je dit in de opening vastschroeft, zodat de aansluiting ook waterdicht is.
Het gaat om een click-clack afvoerplug die je kan openen of sluiten door er simpelweg op te duwen. Zorg ervoor dat je exemplaar lang genoeg is voor de aansluiting van een opbouwwaskom.
Alles aansluiten
Toevoerleidingen
Laat alle kit voldoende uitharden voor je de aansluiting van de nutsvoorzieningen doet. De blauw gemarkeerde flexibel sluit je aan op het blauwe hoekstopkraantje en hetzelfde doe je met de rode. In de schroefkoppeling zit al een rubberen ring, dus extra afdichtingskoord is hierbij niet nodig. Span aan, maar zorg er wel voor dat je het rubber niet kapot draait.
Afvoerleidingen
Daarna puzzel je de aansluiting op de afvoerleiding in elkaar. Voorzie je daarvoor eerst een sifon tegen geurhinder. De verbinding tussen de sifon en de afvoerleiding maak je op maat met de nodige koppelstukken. Zorg er ook voor dat je leiding wat afloopt tussen sifon en afvoer, zo zal het water vlot wegstromen. Eens alle aansluitingen gemaakt zijn, is het uiteraard nodig alles nog na te kijken op lekken.
Afwerking
Klik de lades terug op de voorziene rails. Positioneer de handvatten en schroef vast via de binnenzijde van de lade. Regel de lades zodanig af dat ze vlot open en dicht gaan, zonder ergens te haperen, en dat ze goed uitgelijnd zitten. Dit kun je bijstellen via de wieltjes aan de zijkant.
Spiegelkast bevestigen
Wil je wat extra opbergruimte? Dan kan je nog een spiegelkast voorzien boven de wastafel. Ook hier is de kast al voorgemonteerd. We halen de deuren wel af tijdens de installatie, om geen brokken te maken. De bevestiging aan de wand gebeurt ook met ophangbeugels.
De kast ophangen
Deze toiletkast is afgestemd op het wastafelmeubel en heeft eenzelfde breedte. De breedtepositie voor onze beugels kennen we daardoor al. De hoogte van je spiegel of spiegelkast kun je in principe zelf kiezen. Hou wel rekening met hoe hoog de onderliggende kranen komen. Voor het vastmaken van de beugels gebruik je opnieuw pluggen afgestemd op je wand.
Verlichting
Hier werden extra lampen voorzien bovenaan, zodat er voldoende licht is aan de wastafel. Positioneer die steeds in het midden volgens een diepte die je zelf wenst. Daarna hoef je maar vast te schroeven.
Uiteraard moet ook de elektrische aansluiting gemaakt worden. Om de kabel netjes weg te werken kun je een gaatje boren waardoor die naar de achterzijde van de kast geleid wordt. Er is wat extra ruimte voorzien aan de rug van de kast waar de koppeling kan gemaakt worden.
De kabel van de lamp moet nu verbonden worden met de kabel die in de kast verwerkt zit. Zo zal je via een schakelaar binnenin deze verlichting kunnen bedienen. Ontmantel de uiteindes en maak de verbinding in het bijgeleverde aftakdoosje. Dit zal ervoor zorgen dat er geen vocht aan de koppeling kan. Ten slotte moet het geheel nog van stroom voorzien worden. Je hebt dus wel een voedingskabel nodig ter hoogte van je toiletkast als je er extra verlichting wil.
Zorg er uiteraard voor dat de zekering uitstaat voor je alles met elkaar verbindt via enkele steekklemmen. Haak de kast dan zorgvuldig over de beugels, regel bij en schroef vast eens de kast mooi waterpas hangt.
Afwerking
Steek de plankdragers voor de legplanken in de voorgefreesde gaten en klik de legplanken dan op de dragers. Eens de basis op punt staat, kun je de deuren terughangen. Klik de scharnieren hiervoor terug in de montageplaatjes. Ook hier moeten er nog handgrepen gemonteerd worden en is het nodig de deuren ook nog wat bij te regelen.
Wil je alles nog eens in detail nagaan, bekijk dan de video: