Hoe werk je een gevel af met steenstrips?
Soms is het door praktische omstandigheden niet mogelijk om een buitengevel af te werken met gewone gevelstenen. Wil je toch die tijdloze baksteenlook creëren? Dan kan je aan de slag met steenstrips. Lees hier hoe je ze kan bevestigen tegen een geïsoleerde buitengevel.
Wat vooraf ging ...
Deze gevel werd eerst langs de buitenzijde geïsoleerd. Doordat het om een rijwoning gaat waar de uitsprong beperkt moet blijven, wordt er met steenstrips gewerkt in plaats van met gevelstenen. De steenstrips bevestigen we hier dus op een net aangebrachte isolatielaag. We houden bij het plaatsen een halfsteens verband aan. Dit betekent dat de verticale voegen van een rij gemetselde stenen telkens in het midden van een baksteenlengte van de rij eronder staan.
Steenstrips aanbrengen lijkt in grote lijnen op het bevestigen van wandtegels: ze worden verlijmd met de nodige aandacht voor een gelijkmatige voeg, achteraf worden de voegen gevuld met een voegmiddel.
Algemene voorbereiding
Steenstrips worden vaak geplaatst tegen buitengevelisolatie, maar je kan ze ook rechtstreeks op oude gevelbekleding plaatsen. Dat vergt uiteraard wat voorbereiding:
- Maak altijd eerst de gevel schoon, eventueel met een hogedrukreiniger. Je hoeft niet bang te zijn om iets te beschadigen, alle loszittende delen moeten toch verwijderd worden. Heb je te maken met groene aanslag of mosgroei, dan gebruik je voor de zekerheid eerst een groendodend middel.
- Herstel, indien nodig, barsten en scheuren. Daarvoor werk je het best met een herstelcement.
- Als de muur gereinigd en hersteld is, wacht je tot hij droog is. Op een natte muur zal lijm niet hechten.
- Heb je te maken met een sterk zuigende ondergrond, zoals een betonnen muur of metselwerk met een poreuze structuur, dan is het raadzaam eerst een primer aan te brengen om de zuigkracht in te perken. De lijm zal namelijk niet op de juiste manier kunnen uitharden als het vocht er te snel aan wordt onttrokken.
Lijm aanmaken
Eerst moet de lijm worden aangemaakt met een menger. Doe weer eerst de juiste hoeveelheid water in de mengkuip en voeg er daarna de poederlijm bij. Meng alles goed door en laat een minuutje rusten. Meng daarna alles nog eens kort door. De lijm is dan klaar om gebruikt te worden.
Tip
Je begint het best met steenstrips plaatsen van boven naar beneden. Zo vermijd je dat je lijm morst op de steenstrips.
Steenstrips plaatsen
Voor je begint, zet je beter een paar referentielijnen – hetzij met een bouwlaser, kruislijnlaser of gewoon met een waterpas en een stift.
Dubbele verlijming
Dan kun je beginnen met het plaatsen van de steenstrips. Smeer eerst het oppervlak goed in met lijm. Vervolgens strijk je dit uit met een lijmkam om een gelijkmatige verdeling te krijgen. Je smeert met een klein truweel ook de steenstrip even in.
In deze situatie beginnen we in de hoek met een speciale hoekstrip. Aan de zijkant van de isolatieplaten waartegen onze strips worden geplaatst zijn er geen ondersteuningsribben of iets dergelijks. Om verzakking van de net geplaatste strips te voorkomen, ondersteunen we ze tijdelijk met een nagel.
Vervolgens plaatsen we de strips één voor één. Daarbij werken we van hoek tot hoek of ongeveer per vierkante meter.
Voegbreedte aanhouden
De voegbreedte kan je controleren door er even een metserspotlood in de breedte tussen te steken. Een andere mogelijkheid is werken met tegelkruisjes en/of spieën. Dat hebben we hier gedaan.
Aan de hoeken controleer je dan even of alle hoekstrips in één lijn én waterpas liggen. Ook voor de voegen controleer je even of ze onder elkaar liggen.
Steenstrip op maat
Moet je steenstrips op maat maken om mooi uit te komen, dan kan je dat gemakkelijk doen met een gewone haakse slijper. Zorg wel voor een passend zaagblad. Je neemt beter een vol diamantblad dan een gekarteld. Bij een gekarteld blad kan het immers voorvallen dat de steen afbrokkelt tijdens het afkorten.
Kopse voeg controleren
Wil je net als hier steenstrips plaatsen met een halfsteenverband? Dan kijk je regelmatig eens na of je kopse voegen mooi uitkomen. Dit is belangrijk voor een mooi eindresultaat.
Bij ramen en deuren
Steenstrips plaatsen is in principe niet moeilijk. Maar je moet wel even opletten als je aan een deur of raamopening komt. Fabrikanten van steenstrips hebben hiervoor vaak oplossingen op maat. In onze situatie gebruiken we bijvoorbeeld L-vormige steenstrips met een lange zool, waarmee een deel van de dagkant ook meteen is bedekt.
De lijm breng je, zoals bij de andere stukken, rijkelijk aan. Doe het dit keer zowel vooraan als onderaan de dagkant.
Om de strips mooi te laten doorlopen, zul je mogelijk een hoekstrip op maat moeten maken. In ons geval moet er een klein deel uit om onder de dagkant te kunnen. Onder het raam kan je dan de rest van de strips aanbrengen
Tijdens het uitharden van de lijm, moet de laag ondersteund worden. Stut de steenstriplaag met wat resthout.Als de lijm wat uitgehard is, kun je deze stutten weghalen. Ondertussen kun je rond de opening van je raam of deur nog verder afwerken. Hier doen we dat ook met hoekstrips.
Voegen opvullen
Wanneer de muur afgewerkt is, laat je de lijm best een week drogen. Dan kan je beginnen met het opvoegen van de gevel.
Voegmortel aanmaken
Om te voegen gebruik je natuurlijk voegmortel, dat maak je aan in een mengkuip. Eerst doe je het nodige water in de mengkuip. Daar doe je de voegmortel bij. De mortel is klaar als je er met je hand een bolletje van kan maken dat niet uit elkaar valt.
Voegen vullen
Schep dan wat voegmiddel op je voegbord en je kan van start. Werk ongeveer in stukken van één vierkante meter.
Begin met de horizontale lintvoegen. Is de voeg goed gevuld, dan strijk je er nog eens over met je voegijzer.
Tip
Ben je rechtshandig, dan voeg je van links naar rechts. Linkshandigen doen het uiteraard andersom.
Na het vullen van de lintvoeg, kan je de stootvoeg vullen. Dat kan je doen vanuit de hand, maar vergt wel wat oefening. Heb je een voegbord met een uitsparing, dan kan je die uitsparing gebruiken om de voegen te vullen.
Voegen borstelen
Als laatste borstel je de voegen nog even af met een handborstel. Ga er diagonaal over, zo vermijd je dat je het voegsel terug uit de voeg wrijft.