GevelsPremium

Waarom kiezen voor steenstrips?

Steenstrips zijn eigenlijk verzaagde gevelstenen. Daarnaast bestaan er ook lichtere varianten uit kunststof. Je kan ze in tal van kleur- en formaatvariaties krijgen. Maar wanneer bieden ze een goede keuze? Welke soorten bestaan er? Een overzicht.

 

Soorten steenstrips

Steenstrips zijn dunne lagen van baksteen, natuursteen of een ander soort steen die worden gebruikt als decoratieve gevelbekleding voor zowel binnen- als buitenmuren. Ze zijn bedoeld om het uiterlijk van een echte stenen muur na te bootsen, maar zonder de zware constructie en kosten die bij echte stenen muren horen.

borstel op steenstrips

Gezaagde stenen

In essentie zijn klassieke steenstrips gewoon gezaagde gevelstenen. De gangbare materialen die worden gebruikt zijn dezelfde als voor andere stenen gevels: natuursteen (leisteen, graniet, marmer, ...), gebakken klei (voor de traditionele baksteenlook) of beton. Stenen steenstrips kunnen in verschillende kleuren en texturen gemaakt worden en kunnen nog van een beschermlaag worden voorzien. 

Natuurlijk hebben steenstrips van natuursteen doorgaans een hoger prijskaartje dan beton of gebakken klei, maar ze bieden wel een luxueuze uitstraling. Met betonnen steenstrips kan je echter ook een natuursteenlook nabootsen.

Materiaal kiezen

Welk materiaal je moet kiezen, hangt uiteraard niet alleen af van je voorkeur qua look, maar ook van de staat van de gevel (of binnenmuur) waartegen ze worden geplaatst. Het ene materiaal is al wat zwaarder dan het andere. Als je zelf wil beginnen aan de plaatsing van je steenstrips, laat je bij de keuze dan zeker bijstaan door een vakman en controleer of de gevel nog in voldoende goede staat is voor het materiaal dat je wil. 

steenstrips binnenmuur

Lichtgewicht steenstrips

Kunststof steenstrips

'Kunststof steenstrips', probeer dat maar eens tien keer na elkaar te zeggen. Los daarvan vormen kunststof steenstrips een waardig alternatief voor de stenen versies. Ze zijn een stuk lichter, dus je kunt ze ook binnenshuis aanbrengen op lichtere wanden, zoals gipskarton. 

Gipssteenstrips

Voor binnenmuren bestaan er ook steenstrips op basis van gips. Ze bieden een minder robuuste afwerking vergeleken met andere soorten, maar zijn ook licht, dun en makkelijk te verwerken. Vaak zijn ze ook als wandpanelen (met meerdere strips per paneel) te verkrijgen.

12. steenstrips gevelisolatie

Wanneer kiezen voor steenstrips?

Steenstrips op een buitenmuur

Steenstrips zijn vooral zeer geschikt voor renovaties van oudere gebouwen waar het gewicht van volle stenen niet haalbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een rijwoning waar de uitsprong van de voorgevel niet te groot mag zijn. Ze bieden ook een goede optie als gevelbekleding wanneer je de buitenkant snel wilt opknappen zonder grote structurele veranderingen te doen. 

Steenstrips worden verder vaak geplaatst in combinatie met gevelisolatieplaten. Fabrikanten bieden vaak combopakketten aan waarbij de isolatiepanelen afgestemd zijn op de plaatsing van de steenstrips, bijvoorbeeld met markeringen op de platen zelf.

Daarnaast bieden steenstrips een populaire optie voor constructies waar het gewicht beperkt moet blijven, zoals bij houtskeletbouw of oude muren die niet zijn ontworpen om zware belasting te dragen.

kunststof steenstrip

Steenstrips op een binnenmuur

Op een binnenmuur worden steenstrips voornamelijk toegepast uit esthetische overwegingen. Bakstenen in huis kunnen een gezellige, rustieke look geven aan je interieur.  Hun warme uitstraling is immers ideaal voor het creëren van een accentmuur die de aandacht trekt, bijvoorbeeld achter een televisie of een haard.

Voor binnentoepassingen, waar er doorgaans met lichtere materialen gewerkt moet worden, wordt er vaak gebruikgemaakt van kunststof alternatieven of gipsvarianten die een steenlook nabootsen. 

steenstrips volgens ondergrond

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine