WandenPremium

Hoe schilder je een wand in gipskarton?

Het waterdichte stuk van onze wand waar de uitgietbak komt, is afgewerkt met tegels. Nu is het tijd om de bovenste helft van onze wand aan te pakken. We bekleden dit met vochtbestendige gipskartonplaten, die we vervolgens schilderen. Lees hier hoe je daarbij te werk gaat.

 

Gipskarton plaatsen

gipsolaten tegen de muur

Platen tegen de muur

Het plaatsen van gipskarton gebeurt op dezelfde manier als bij cementgebonden panelen, maar is eenvoudiger. Je kunt namelijk de voegenlijm weglaten. We gebruiken gefosfateerde gipsplaatschroeven en rusten onze schroefboormachine uit met een dieptestop.

De platen zijn licht en makkelijk op hun plaats te tillen. In ons geval beginnen we met de centrale plaat vast te schroeven en werken dan van daaruit naar de randen.

gipsplaat op maat

Gipsplaat op maat

We moeten een plaat op maat maken. Dat kan, maar hoeft zeker niet met een zaag. Een breekmes is al voldoende hiervoor.  Je begint met het karton door te snijden aan de kant die zichtbaar zal zijn. Als dit volledig is doorgesneden, kan je het gips in de plaat breken. Eenmaal het gips is doorgebroken, kan je ook de andere kartonzijde doorsnijden met je breekmes. De rand moet je dan nog even bijwerken met een rasp.

gipsplaat op maat

Werken in de hoogte

Voor de hogere platen werken we vanop een stelling. Moet je ook op hoogte gipsplaten plaatsen? Werk dan ook op een stelling en niet op een ladder. Het manoeuvreren met een gipsplaat op een ladder is onveilig. Als je op een stelling werkt, zal dat waarschijnlijk een rolsteiger zijn. Vergeet niet de wielen van de rolsteiger vast te zetten voordat je erop kruipt.

gipsplaat rand raspen

Aansluiting met een muur

We hebben hier een gipsplaat die aansluit in de hoek tegen een aanliggende muur. Die aansluiting maak je steeds met een bijgesneden boord. De bestaande afgeronde randen van gipskartonplaten zijn namelijk bedoeld om af te werken met vulmiddel. En vulmiddel in een hoekaansluiting? Dat knoeiwerk wil je het liefst vermijden.

gipsplaten tweede laag 1
gipsplaten tweede laag 2
2/2

Tweede laag

In principe hangen nu alle gipsplaten op. De onderkant van onze muur hebben we echter betegeld. Die tegels zorgen voor een uitsprong die we wegwerken door bovenop onze groene gipsplaten kruislings een tweede laag gipsplaten aan te brengen. Zo komt de muur die wordt geschilderd op hetzelfde niveau uit als de laag tegels eronder.

 

Gipsnaden afwerken

Zo hebben we drie stukken gipskarton opgehangen tegen de muur. We hebben slechts twee naden die we moeten afwerken.

wapeningsgaas aanbrengen

Versterkingsgaas aanbrengen

De naadafwerking begint steeds met het aanbrengen van zelfklevend versterkingsgaas op de naden. Dit wapeningsgaas verstevigt de naad. Als de platen later nog licht bewegen, worden eventuele scheuren opgevangen door het glasvezel. 

Tip
Tegenwoordig wordt vaker aangeraden om papierband te gebruiken in plaats van zelfklevende gaasband. Een papieren band is namelijk sterker. Werken met papierband is echter niet zo eenvoudig en is meer weggelegd voor de doorgewinterde klusser of de pro.

vulmiddel aanbrengen 1
vulmiddel aanbrengen 2
vulmiddel aanbrengen 3
3/3

Vulmiddel aanbrengen

Omdat we met groene, vochtbestendige gipsplaten werken, moeten we ook een aangepast vulmiddel gebruiken dat tegen een stootje kan. Het vulmiddel is lichtjes groen: zo zie je in één oogopslag dat het geschikt is.

We brengen vulmiddel aan in de naad. Dan gaan we eerst links, dan rechts het vulmiddel gladstrijken. Het doel bij deze beweging is de overgang tussen plaat en vulmiddel af te werken. In een derde beweging strijken we het vulmiddel in het midden glad. Niet enkel de naden, maar ook gaten waarin de schroefkoppen zitten worden opgevuld.

Als alles een eerste keer gevuld is, laten we het geheel minstens een dag drogen. Na minstens een dag drogen kunnen we verder. In eerste instantie gaan we met een breed plamuurmes ophopingen van het vulmiddel weghalen.
Daarna kunnen we opnieuw vullen met een bredere plakspaan. Het vulmiddel is bij het drogen namelijk licht gekrompen.

Tip
Wat je hebt afgestreken mag je nooit terug in je emmer doen. Er zullen brokjes gedroogd product tussen zitten, daarmee zou je nooit meer een glad resultaat hebben. Reinig ook je gereedschap goed, ook dit helpt je bij een volgende klus een glad resultaat te bereiken.

 

Wand schilderen

wanden opschuren

Schuren

Opnieuw 24 uur na de laatste afwerklaag van de naden, gaan we schuren. We gaan immers schilderen. Zonder overdreven hard te drukken gaan we met het schuurgaas over de muur. Tik af en toe het stof uit je schuurgaas, zo neemt het vlot alle oneffenheden weg. Met een vochtige doek neem je het schuurstof weg, zo is de muur klaar om te schilderen.

afplakken en afkitten 1
afplakken en afkitten 2
2/2

Naden kitten

Voordat we daadwerkelijk beginnen met schilderen, kitten we eerst de voegen rond het oppervlak dat we gaan schilderen. Het gaat hier over de naad met de tegels en de naad in de hoek. In eerste instantie gaat het erom dat we goed afplakken, zodat we later zonder veel moeite een mooie rechte lijn kunnen maken.

We kitten met een schilderskit op basis van acrylaten, die overschilderbaar is. Vul de naad volledig met de kit. Daarna strijk je de kit glad met een afstrijkrubber of -lepel, of gewoon met de top van je duim. Je neemt daarbij heel wat overtollig product weg. Je werkt tenslotte af met een met zeepwater bevochtigde vinger waarmee je over de kit strijkt.

wand schilderen zelf 1
wand schilderen zelf 2
wand schilderen zelf 3
3/3

Het schilderen zelf

We werken met een sneldrogende kit, die we dezelfde dag nog kunnen overschilderen. We hoeven dus maar een half uurtje te wachten voor we de pot verf openen. We starten met de kleine rol, waarmee we eerst de naden aanpakken.

Bij dergelijke schilderwerken doe je niet meteen alle randen, maar beperk je tot de eerste meter. Neem dan je grote rol erbij. Werk je met een nieuwe verfroller? Ontpluis die dan eerst even, en doop hem dan pas in de verf.

We kleuren nu de strook in en beginnen bij de rand. Zodra de rand is geschilderd, draaien we de verfrol. De open zijde is immers het best aan de zijde waar je naartoe schildert. Na die eerste strook verven we een tweede strook, opnieuw van 1 m breed.

Tip
Door in stroken van 1 meter te werken, blijf je steeds nat-in-nat werken. Je mag nooit verf overschilderen als deze al is beginnen te drogen. Anders zal je de aanzetten zien na het drogen.

tweede laag aanbrengen

De tweede laag

De eerste laag is aangebracht, dus we gaan ons gereedschap opbergen tot de volgende dag. Als je dit doet, breng dan ruim voldoende verf aan op je rol, en wikkel deze vervolgens in folie. Op deze manier droogt hij niet uit.

De volgende dag kan je de rol eenvoudigweg uitpakken en de tweede laag aanbrengen. Je kan dezelfde techniek gebruiken, dus in stroken van één meter breed. Zorg ervoor dat de stroken niet op exact dezelfde plek eindigen als bij de eerste laag. Daarna kunnen we onze verf opruimen en de tape verwijderen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine