8 tuinklussen die je dit voorjaar niet mag vergeten
Om in de lente en de zomer volop te kunnen genieten van je tuin, moet je eerst hier en daar de handen uit de mouwen steken. Maar wat mag je zeker niet vergeten? We geven een checklist.
1. GEREEDSCHAP OP PUNT ZETTEN
"Een slechte werkman geeft zijn gereedschap de schuld', het is een bekend gezegde. En toch ... tuinieren wordt snel een ontgoochelende en frustrerende taak als je met gereedschap werkt dat niet op punt staat.
Voordat je dit voorjaar in je tuin begint, onderwerp je je tools – je snoeigereedschap, je harken en schoffels, je elektrische tuingereedschap, je grasmaaier, ... – eens aan een inspectie en het nodige onderhoud.
Zorg dat de messen van je snoeigereedschap scherp zijn en dat alle bewegende onderdelen soepel kunnen bewegen. Of misschien is het wel eens tijd om de houten steel van je hark, spade of schoffel onder handen te nemen?
Ook je grasmaaier moet in goede staat zijn om een heel seizoen goed te kunnen functioneren. Zorg dat de machine schoon is, controleer of de messen geslepen of vervangen moeten worden, of breng je grasmachine meteen naar een onderhoudsdienst. Zeker voor een benzinemaaier is dit geen overbodige luxe.
MEER WETEN:
> Hoe je grasmaaier onderhouden
> Hoe je snoeigereedschap onderhouden
> Hoe je staalgereedschap onderhouden
2. grasmat herstellen
Staat er veel mos tussen je gras? Last van kale plekken in het gazon? Dan is het tijd om de grasmat zelf ook aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen. Zeker na een natte winter kan het nodig zijn om te bodem te beluchten of te verticuteren. Kale plekken kun je aanpakken met nieuw graszaad. Met een meststof kan je het gazon uiteindelijk voeden.
Denk ook aan de biodiversiteit in je tuin: je kunt een of meerdere stukken van je gazon laten verwilderen of specifieke planten/bloemen aanplanten om vogels en bijen naar je tuin te lokken.
MEER WETEN:
> Hoe herstel je een drassige tuin?
> Hoe herstel je je grasmat?
> Hoe verkrijg je een natuurlijke tuin?
3. belangrijke snoeiwerken
In het voorjaar staan hoogstwaarschijnlijk enkele snoeiwerken gepland. Dit is uiteraard afhankelijk van de plantensoort. Het vroege voorjaar, net voor de lente, is het beste moment om bessenstruiken en pitvruchtbomen aan te pakken. De eerste maanden van de lente is ook het moment om je rozen en je heesters aan te pakken. Steenvruchtbomen en hagen snoei je dan weer dichter naar de zomer toe.
MEER WETEN:
> Alles over snoeien en snoeitechnieken
> Een groene omheining: welke haag kiezen?
4. BUITENSCHRIJNWERK ONDERHOUDEN
Verwijder groene aanslag van houten tuinconstructies, zoals je terrasoverkapping, pergola, tuinmeubels, tuinpoort of omheining. Op droge dagen kan je het tuinhout ook behandelen met een beits, lak of olie.
Heb je metalen buitenschrijnwerk? Controleer of er geen roest op zit en behandel indien nodig. Idealiter geef je het metaal ook een nieuwe beschermlaag, met bijvoorbeeld een metaallak.
MEER WETEN:
> Hout behandelen: beits, olie, vernis of lak?
> Hoe verwijder je groene aanslag?
> Hoe onderhoud je een terrasoverkapping?
5. TERRAS SCHOONMAKEN
Ook op je terras kan je groene aanslag en roestplekken aantreffen. Denk dus hier ook aan een grondige schoonmaak. Met een terrasreiniger (een afzonderlijk toestel, of een accessoire op een hogedrukreiniger) kan je dat snel en gecontroleerd doen. Even goed handmatig schuren is uiteraard ook een optie.
MEER WETEN:
> Hoe onderhoud je een houten terras?
> Hoe onderhoud je een stenen terras?
> Hoe werk je met een hogedrukreiniger?
6. DAKGOTEN EN AFVOERGOTEN SCHOONMAKEN
Vergeet ook niet om je dakgoten en de afvoergoten van je terras te inspecteren en eventueel schoon te maken. Zo voorkom je verstoppingen verderop in de regenpijp of aan je regenton. Eventueel kan je je dakgoten ook uitrusten met een bladvanger of rooster.
MEER WETEN:
> Hoe je dakgoten onderhouden
> Afvoergoten voor je terras
7. MOESTUIN VOORBEREIDEN
In het vroege voorjaar kan je de grond in je moestuin en je serre op punt zetten. Wanneer je je serre klaarmaakt voor de winter (en die dan dus niet gebruikt), schep je de bovenste grondlaag (een tiental centimeter) weg. Nadien kan je aanvullen met een nieuwe grondlaag. Om de grond te beluchten kan je in het vroege voorjaar ook wat wormen loslaten in je serre.
In de aanloop naar het zaaien of planten, bemest je ook de grondlaag. Terwijl je dat doet, belucht je meteen ook met een woelvork. Voor een goede doorstart van je plantjes, meng je bij het zaaien of planten ook wat bodemverbeteraar door de grond.
MEER WETEN:
> Hoe kies, plaats en onderhoud je een serre?
8. BIODIVERSITEIT BOOSTEN
Laat je tuin leven! Plaats nestkastjes en bijenhotels en voorzie beschutte schuilplekken voor amfibieën en egels. Dat zorgt voor meer leven in de brouwerij.
Hebje een vijver Tijdens het voorjaar verwijder je dode planten en snoei je ook bij waar nodig. Zorg er enkel voor dat het vijverevenwicht daardoor niet uit balans geraakt. Wees dus niet overijverig. Het voorjaar is verder ook de beste periode om algenvorming tegen te gaan.
Ook het water moet je dan testen. Dat houdt in dat je volgende zaken controleert:
- de zuurtegraad (pH), deze ligt best tussen 7,2 en 8,3;
- de waterhardheid (gH), deze ligt het best minstens op 9;
- de carbonaathardheid (kH), deze moet 6 of hoger zijn.
MEER WETEN:
> Hoe plagen bestrijden met meer biodiversiteit
> Alles over (zwem)vijvers