Plantaardige voedingsproductenPremium

Zelf je moestuingroenten inmaken

moestuingroenten inmaken

Steeds meer mensen hebben een eigen moestuin(tje). Je eigen voedsel verbouwen heeft namelijk talloze voordelen. Eens de oogst begint binnen te komen, weten velen echter niet wat ze met al dat voedsel moeten aanvangen. Een deel van de oplossing ligt bij inmaken, zodat je alles langer kan bewaren. Hoe je dat precies doet en welke kanten je allemaal uit kan, lees je hier.

wat is inmaken

Inmaken is een proces waarbij je voedsel zoals groenten en fruit langdurig kan conserveren door het te behandelen met een zuurhoudende vloeistof, zoals azijn of pekel. Je bewaart alles in glazen bokalen of flessen.

Het is een ideale manier om grote hoeveelheden te bewaren voor later. Naast het conserveren van voeding, kan inmaken echter ook zorgen voor een unieke smaak en textuur. De inmaakvloeistof kan suiker, kruiden, specerijen en andere smaakmakers bevatten, waardoor het voedsel een karakteristieke smaak krijgt. 

groenten inmaken bokalen

TIP
Het grote voordeel van inmaken is dat ingemaakte voeding geen koeling vraagt, wat met gepasteuriseerde en vacuümverpakte groenten en fruit wel het geval is.

bederf

Bederf wordt veroorzaakt door micro-organismen. Bij het inmaken worden die vanaf 100 °C gedood. Tijdens de verhitting ontstaat er overdruk in het inmaakglas. Deksel en inmaakring, op het glas vastgehouden door veerklemmen of een beugel, functioneren als een ventiel: zij laten lucht, stoom en eventueel een beetje vloeistof uit de bokaal ontsnappen, maar omgekeerd laten ze geen lucht of kookwater in het glas. Door de afkoeling na het inmaakproces ontstaat er in het glas onderdruk (een vacuüm) en perst de normale luchtdruk met grote kracht het deksel op de glasrand en de inmaakring. Zo kan geen ziektekiem meer binnendringen.

De inmaakvloeistof, die meestal zuur is, helpt bij het behoud van voedsel doordat het de groei van bacteriën, schimmels en gisten remt.

Waarom je voedsel kan inmaken

  • Door groenten of vruchten in te maken, kunnen ze langer bewaard worden. Dit is vooral handig om je overschotten te verwerken of als je in de winter toegang wil tot verse producten.
  • Ingelegde groenten en fruit behouden een groot deel van hun voedingsstoffen na het inmaken, zelfs na langere tijd. Het is dus ook een gezonde manier om met je oogst om te springen.
  • Ingelegd voedsel heeft vaak een unieke smaak en textuur. Het inmaakproces kan ervoor zorgen dat groenten en vruchten knapperig blijven of een zuurdere smaak krijgen. Of je kan creatief aan de slag met kruiden en specerijen – al dan niet uit eigen tuin
  • Eens je inmaken goed onder de knie hebt, kan je spelen met diversiteit en variatie. Zo kan je één product inmaken of net opteren voor een heel gerecht.

sauzen inmaken bokaals

Hoe ga je te werk

Voorbereiding is key. Ga eerst op zoek naar recepten die je leuk vindt en zorg ervoor dat je de nodige ingrediënten hebt. Ook als je geen of onvoldoende bokalen hebt, moet je die voorzien. Zorg ervoor dat ze gemaakt zijn van hittebestendig glas, zoals weckpotten of mason jars. Controleer of de deksels nog in goede staat zijn en een goede afdichting bieden.

Vervolgens maak je dat het werkblad in je keuken spic en span is. Haal een grote pan, tang en keukenhanddoeken of een rek om de potten en deksels te steriliseren vóór gebruik. Dit is belangrijk om bacteriën te doden en een goede conservering te garanderen.

aan de slag

  • Selecteer groenten en fruit die vers en stevig zijn. Vermijd sterk aangevreten voeding of rotte plekken. Was alles grondig en snijd je groenten en fruit indien nodig in kleinere stukken of schijfjes.
  • Bereid de inmaakvloeistof voor. Dit kan een mengsel zijn van azijn, water, zout, suiker en specerijen naar smaak. Verhoudingen variëren natuurlijk afhankelijk van het recept en jouw smaak. Breng de inmaakvloeistof aan de kook in een pan.
  • Was de potten en deksels grondig met warm water en zeep. Plaats ze vervolgens in een grote pan en bedek ze volledig met water. Breng het water aan de kook en laat de potten en deksels ongeveer 10 minuten koken – op die manier zijn ze gesteriliseerd. Haal de bokalen voorzichtig uit het water en laat ze op een schone keukenhanddoek of op een rek afkoelen.

potten steriliseren weck

OPGELET
Bij de verhitting de voorgeschreven temperatuur en duur precies aanhouden: de inmaaktijd begint pas als de voorgeschreven hittegraad is bereikt.

  • Vul de potten met groenten, fruit of je gerecht. Let op: zorg dat er voldoende ruimte is voor de inmaakvloeistof.
  • Giet de hete inmaakvloeistof over de groenten en/of het fruit en zorg dat ze volledig bedekt zijn. Laat ongeveer 1 cm ruimte vrij aan de bovenkant van de pot.
  • Verwijder de luchtbellen met een plastic spatel of een houten stokje. Druk voorzichtig op de groenten of het fruit om luchtpockets te verwijderen.
  • Nu moet je de bokalen afsluiten. Veeg de randen van de pot schoon met een schone, vochtige doek. Plaats het deksel op de pot en draai de ring goed vast.

TIP
Afhankelijk van het recept kan het nodig zijn om de ingemaakte potten opnieuw te koken in een waterbad gedurende een bepaalde tijd. Dit zorgt voor extra afdichting en houdbaarheid. Volg de instructies van je recept om specifieke verwerkingstijden op te volgen.

  • Nadat je bokalen zijn verwerkt of afgedicht, laat je ze op kamertemperatuur afkoelen. Controleer of de potten goed zijn afgesloten door op het midden van het deksel te drukken. Als het niet meebeweegt of niet naar beneden gedrukt kan worden, betekent dit dat de pot goed is afgesloten. Het lipje van de inmaakring wijst bij een gesloten glas duidelijk naar beneden. Wijst het naar boven, dan is er iets verkeerd gegaan bij het sterilisatieproces.

JE INGEMAAKTe VOEDSEL BEWAREN

Je ingemaakte groenten en vruchten kunnen enkele maanden tot enkele jaren meegaan. De exacte houdbaarheid hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke voedingsmiddelen, het inmaakproces en de bewaaromstandigheden. Hanteer een systeem waarbij je bokalen niet langer dan 2 jaar in het rek laat staan. 

Bewaar alles op een koele, donkere en droge plaats om de kwaliteit en houdbaarheid te behouden. Langs de andere kant wacht je beter gedurende een paar weken voordat je ingemaakt voedsel consumeert. Dit zorgt ervoor dat de smaken zich goed ontwikkelen.

groenten en fruit inmaken

Controleer regelmatig op tekenen van bederf, zoals schimmel, veranderingen in kleur of textuur en vreemde geuren. Bij enige vorm van contaminatie, gooi je de inhoud van je bokaal beter weg. Ook als je merkt dat de afdichting van je potten niet goed meer is, neem je het best het zekere voor het onzekere en eet je de inhoud beter niet meer op.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

6 tuinklussen die je dit najaar niet mag vergeten

Het najaarsonderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat je tuin gezond blijft en klaar is voor de winter, zodat je in het voorjaar weer kunt genieten van een prachtige tuin. maar welke najaarsklussen mag je zeker niet vergeten?

Leverancier en groentekok willen 'pure plant food' op trapje hoger

Greenyard, toonaangevende en wereldwijde leverancier van groenten en fruit, wil de transitie naar duurzame en gezonde voeding een serieuze versnelling hoger krijgen. om dat doel te bereiken, sloot het bedrijf een vijfjarencontract af met we're smart.

Carrefour scheldewindeke groentevakman 2022

Carrefour market scheldewindeke kaapte dit jaar de prijs van 'groentevakman' weg. de buurtwinkel werd daardoor beloond voor de vriendelijkheid van het personeel en voor de nadruk die gelegd wordt op vers en lokaal in de afdeling groenten en fruit.

Groente- en fruitaankopen daalden in 2019

Zowel de groente- als de fruitaankopen daalden in 2019 met 1% in volume. dat leert vlam uit de cijfers, die het marktonderzoeksbureau gfk belgium via zijn panel van 5 000 belgische gezinnen, verzamelde. de cijfers hebben enkel betrekking op thuisverbruik. de verse groenten waren gemiddeld duurder waardoor de groentebestedingen stegen. vers fruit daarentegen werd gemiddeld goedkoper waardoor de fruitbestedingen daalden. qua distributie was er vorig jaar weinig verandering op de groente- en fruitmarkt. hypermarkten en grotere supermarkten bleven marktleider gevolgd door hard discount.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine