Een zoldertrap plaatsen: waarop letten?
Ga je een zoldertrap plaatsen of laten plaatsen? Dat vergt aandacht voor enkele belangrijke punten. We overlopen ze in dit artikel.
BELANGRIJKE AANDACHTSPUNTEN
PLAFONDOPENING
De in de brochure van de fabrikanten opgegeven afmetingen, bijvoorbeeld van het type '70/140', geven de benodigde afmetingen van de plafondopening weer. De effectieve buitenafmetingen van de kast van de zoldertrap zijn echter iets kleiner (voor het type '70/140' bv. 68 cm op 138,4 cm), zodat er steeds enige speelruimte voor een vlotte plaatsing over is. Je hoeft dus zelf geen extra vrije ruimte te creëren bovenop deze opgegeven typemaatvoering.
VRIJE ZWENKRUIMTE OF WAAIRUIMTE
Bij de drie- en vierdelige types van zoldertrappen, die naar beneden uitgeklapt en naar boven opgeklapt worden, moet je ervoor zorgen dat er voldoende vrije zwenkruimte of vrije waairuimte is om de trap in en uit te kunnen klappen. Evalueer dus zeer grondig de ligging van de opening in het plafond ten opzichte van de opgaande muren in de hal waar je de zoldertrap wil installeren.
Bij de tweedelige types, die een gecombineerde inschuif-zwenkbeweging beschrijven en op de zolderruimte weggeschoven worden, moet er op de zolderruimte voldoende zwenkruimte zijn.
PLAFONDHOOGTE of landingsruimte
Fabrikanten leveren zoldertrappen voor een beperkt aantal plafondhoogtes, bijvoorbeeld 280 cm en 305 cm. Voor een plafondhoogte van 250 cm moet je een trap van het type 280 cm doorgaans inkorten tot 250 cm. Het gaat hier steeds over de verticale afstand tussen de vloeroppervlakte en het plafond, en dus niet tot de bovenzijde van de zoldervloer.
PLAATSING VAN EEN ZOLDERTRAP
MONTAGEHOEKEN
Voorgemaakte zoldertrappen beschikken vaak over montagehoeken waarmee de trap gemakkelijk, snel en erg precies gepositioneerd in het plafond gemonteerd kan worden. Deze montagehoeken zijn meestal geschikt voor plafonds met een maximale dikte van 35 cm. De montagehoeken worden op de hoeken van de kast bevestigd en zijn via draadstangen met U-profielen verbonden.
De U-profielen worden diagonaal geplaatst op de vier hoeken van de plafondopening op de zoldervloer. De kast kan vervolgens aan de hand van de moeren verticaal omhooggeschroefd worden op de draadstangen totdat de kast de correcte positie ten opzichte van het plafond bereikt heeft. De trap wordt vervolgens aan de hand van twee of drie constructieschroeven op de lange zijden van de kast vastgeschroefd op de constructie van de zoldervloer.
CONSOLES
Bij de meeste fabrikanten is de ladder via vier stalen consoles aan het zolderluik bevestigd. Door deze consoles bevindt de gemonteerde ladder zich op een kleine afstand van het zolderluik, zodat er voldoende diepte op de treden is ter hoogte van het zolderluik voor het plaatsen van de voeten bij het beklimmen van de trap. De consoles zijn hiertoe voorzien van een verticale sleuf, die toelaat om de afstand van de ladder tot het zolderluik te variëren.
Bij de plaatsing moet je (of je schrijnwerker) de trap in de consoles van het zolderluik wegschuiven en de ladder vastzetten in de hoogste positie ten opzichte van het vlak van het zolderluik.
LADDER INKORTEN
Door de beperkte maatvoering is de kans groot dat je de ladder nog zal moeten inkorten. Om te voorkomen dat je een ladder te veel inkort, moet je, nadat je de zoldertrap in het plafond hebt vastgezet, altijd eerst de ladder van de zoldertrap in de consoles van het luik wegschuiven, de ladder vastzetten en dan pas de ladder inkorten. Alleen zo zal je een correct ingekorte zoldertrap bekomen.
Indien mogelijk kan je ook zelf een inklapbare zoldertrap maken.