Waarom infraroodverwarming kiezen voor je woning?
Infraroodverwarming is de laatste jaren aan populariteit aan het winnen. In tegenstelling tot radiatoren of vloerverwarming gaan infraroodpanelen niet de volledige ruimte, maar rechtstreeks de personen en objecten erin verwarmen. Met andere woorden: je zal het snel warm hebben.
HOE WERKT INFRAROODVERWARMING?
Infraroodverwarming wordt het vaakst toegepast in de vorm van elektrische panelen. In tegenstelling tot vloerverwarming, zijn deze wel zichtbaar in de ruimte waarin je ze plaatst.
Met infraroodstralen warmen de panelen de mensen, dieren en objecten in de ruimte rechtstreeks op, en niet de lucht, zoals bij radiatoren of vloerverwarming het geval is. De stralen worden opgewekt door een semiconductor die verwerkt zit in de panelen.
Infraroodverwarming werkt op elektriciteit, waardoor je nogal snel zou kunnen zeggen dat die niet energiezuinig is. Doordat je met een heel korte opwarmtijd zit en minder vermogen nodig hebt per m², zal je toch een stuk minder verbruiken dan bij een traditionele elektrische verwarming. Infraroodverwarming verwarmt met andere woorden snel en efficiënt. Het kan dan ook al op een relatief lage temperatuur van 18° C genoeg warmte bieden. Indien mogelijk, koppel je de panelen ook aan je thermostaat, zodat je kunt gebruikmaken van programma’s.
Doordat er met stralingswarmte wordt gewerkt, en de lucht niet wordt verwarmd, zullen stofdeeltjes overigens niet door luchtstromingen worden meegenomen doorheen je woning.
VERMOGEN
Welk vermogen aan infraroodverwarming je nodig hebt, hangt af van in welke ruimte je die plaatst. Ook de hoogte van het plafond (waar je de panelen het best plaatst) speelt een rol. Verder heb je ook minder vermogen nodig in een ruimte die goed geïsoleerd is.
Gemiddeld heb je voor een living tussen de 55 en 75 Watt/m² nodig, bij een badkamer kan dat al tot de 90 à 100 W/m² gaan.
UITVOERINGEN
INFRAROODPANELEN
Bij infraroodverwarming wordt er het vaakst met panelen gewerkt. Die zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar, zowel gelakt (in alle RAL-kleuren beschikbaar), als in glasuitvoering of geïntegreerd in spiegels.
Om in de winter van je terras of veranda te kunnen genieten bestaan er ook compactere uitvoeringen van infraroodverwarmingspanelen.
INFRAROODSPIEGELS
Infraroodspiegels zijn vooral voordelig in vochtige ruimtes zoals de badkamer, met een infraroodspiegel zal je immers geen last meer hebben van condens. Glas heeft verder het voordeel dat het warmte beter opslaat en afgeeft dan traditionele verwarming.
VLOERVERWARMING
Infraroodstralen kunnen ook als vloerverwarming worden gebruikt. Daarbij worden volgens het droge principe infraroodmatten of -folie ingewerkt in de vloeropbouw. Het is een variant op elektrische vloerverwarming. Waar elektrische vloerverwarming enkel de matten of kabels opwarmt, wordt bij infrarood vloerverwarming het volledige oppervlak opgewarmd.
Qua vermogen is infrarood vloerverwarming geschikt als hoofdverwarming vanaf 160 W/m², voor bijverwarming in combinatie met andere verwarmingstoestellen is 80 W/m² voldoende.