VerwarminginstallatiesPremium

Hoe zelf infraroodpanelen plaatsen

Infraroodverwarmingspanelen kan je relatief makkelijk zelf plaatsen, mits je de nodige basiskennis van elektriciteit hebt. Lees hier hoe je stap voor stap te werk gaat.

 

BEPAAL WAAR JE PANELEN GAAT PLAATSEN

plaatsen INFRAROODPANELEN

Ben je van plan om na je nieuwbouw of renovatie infraroodverwarming te voorzien? Dan voorzie je het best elektriciteitskabels tot op de plek waar de verwarming moet komen. De beste plek om een ruimte egaal te verwarmen met infrarood, is door de panelen aan het plafond te hangen. Dat brengt als voordeel ook met zich mee dat ze niet zo opvallen. Aan het plafond nemen ze immers niet veel plaats in.

Als er al verlichting hangt aan het plafond waar je panelen wilt plaatsen, is het een goed idee om meteen ook die oude verlichting te vervangen en nieuwe, passende verlichting te voorzien.

 

SCHAKEL DE ELEKTRICITEIT UIT

elektriciteit uitschakelen

Om aan de slag te gaan met de installatie, schakel je de elektriciteit uit in de zekeringkast. Wanneer je panelen samen met nieuwe verlichting plaatst, moet je de zekering van beide circuits uitschakelen. Zo kan je veilig de oude lampen loskoppelen.

 

MONTEER DE BEUGELS

monteer INFRAROODPANELEN

Om zo'n paneel te installeren, monteer je eerst de beugels op de juiste plaats. De afmetingen staan aangegeven op het deksel. De maten komen perfect overeen met het paneel. Als je het uitsnijdt, kan je het zelfs gebruiken als mal. Als je het middenste deel wegsnijdt, kunnen de kabels er ook meteen door.

Die mal positioneer je precies waar je je paneel wilt plaatsen. Je meet het best eerst even of het evenwijdig is met andere elementen in de ruimte. Hangt de mal op zijn plaats? Dan kan je de markeringen in het karton overzetten op het plafond.

 

MONTEER PLUGGEN EN SCHROEVEN

pluggen en schroeven INFRAROODPANELEN

Vervolgens boor je de gaten dan in met een schroefboormachine. Op die plaats kan je dan je pluggen en schroeven monteren - de pluggen krijg je reeds mee in de verpakking. Wanneer je de pluggen hebt bevestigd, is het tijd om te schroeven. Deze draai je eerst volledig in, en vervolgens weer wat uit. Ze moeten er ongeveer een centimeter blijven uitsteken.

VALS PLAFOND
vals plafond INFRAROODPANELEN

Als je een vals plafond hebt uit gipskarton, kan je ook spreidpluggen gebruiken. Zo zitten de panelen iets beter verankerd. Die moet je met een speciale tang uittrekken, zodat de beentjes zich spreiden. Steek daarvoor eerst de plug in het plafond. Met de tang zorg je dan dat de plug gespreid wordt. De schroef draai je nog iets verder in, tot ze er een centimeter blijft uitsteken.

 

BEREID DE AANSLUITING VOOR

aansluiting INFRAROODPANELEN

Dan kan je de aansluiting aan het elektriciteitscircuit voorbereiden. De buitenste mantel van de kabel verwijder je daarvoor eerst met een ontmantelmes. De bescherming rond de koperen kabels zelf neem je weg met een striptang.

 

SLUIT DE draden AAN

kabels INFRAROODPANELEN

De infraroodpanelen sluit je aan op een apart circuit, waarvoor je kabels gebruikt van 2,5 mm². Die kan je afzekeren met een automaat van 20 A. Je beperkt je tot 4.500 W op één zo'n circuit.

Alle aansluitingen gebeuren met lasklemmen - belangrijk: met hendels. De geleidingsdraad naar de panelen is een litzedraad en is dus samengesteld uit dunnere koperen draadjes. Hierbij mag je enkel de lasklemmen met hendels gebruiken. Vervolgens sluit je de kabels aan op het circuit.

 

BRENG HET PANEEL AAN

paneel aanbrengen INFRAROODPANELEN

Daarna plaats je de verlichtingsmodule over het paneel en breng je het paneel naar boven. Werk hiervoor met twee: terwijl één iemand het vasthoudt, kan de ander het aansluiten. De kabel van de verwarming zelf klik je in de module achteraan het paneel. De verlichting sluit je aan met lasklemmen. Schuif vervolgens de beugels van het paneel over de schroeven. De andere panelen monteer je volgens hetzelfde stappenplan.

 

INSTALLEER DE THERMOSTAAT

thermos INFRAROODPANELEN

Infraroodpanelen hebben een thermostaat, of kunnen aan een thermostaat worden gekoppeld. Die thermostaat hang je altijd aan een binnenmuur, ook als het voor terrasverwarming is, want een buitenmuur zal altijd kouder zijn door het contact met de buitenlucht.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine