DE ELEKTRISCHE INSTALLATIE VAN DE DOBBIT-LEZER
Werken met elektriciteit boezemt bij veel mensen wel wat terughoudendheid of zelfs angst in. Logisch, want niet iedereen heeft de nodige basiskennis en ervaring om zich uit de slag te trekken en een fout kan gevolgen hebben voor je installatie of voor jezelf. Bij de Dobbit-lezers liggen de kaarten echter anders. Die deinzen er namelijk niet voor terug om de installatie van hun woning volledig zelf te plaatsen of onder handen te nemen, tot de zonnepanelen toe. Aan de hand van een reeks stellingen die verschenen in onze wekelijkse newsletter, peilden we naar de mate waarin de Dobbit-lezer elektrische klussen voor zijn of haar rekening neemt.
DE INSTALLATIE
ZELF DOEN OF LATEN DOEN?
Complex, niet toegankelijk, veel regels, veel gevaren, veel werk … Elektriciteit plaatsen, zeker wanneer het gaat om een volledig nieuwe installatie, wordt vaak overgelaten aan een vakman. Logisch, want die is ook op de hoogte van alles omtrent de nieuwste regelgeving, zodat er bij de keuring zeker geen gebreken zullen zijn. Wie zelf – zonder de nodige opleiding en/of bijschaving – de installatie voor zijn rekening neemt, loopt al sneller dat risico. Dat wil echter niet zeggen dat je je er, mits research en de nodige begeleiding, niet aan kan wagen.
1. Onder de Dobbit-lezers is de overgrote meerderheid die mening toegedaan. Maar liefst 64% heeft de volledige installatie – al dan niet met een zelfbouwpakket – voor eigen rekening genomen, of is dat van plan, terwijl 30% samenwerkt met een vakman of de installatie volledig aan de professional overlaat.
AANPASSINGEN
Eenzelfde trend is te ontwaren bij Dobbit-lezers die een aanpassing hebben gedaan of willen doen aan hun installatie – denk aan de voorziening van elektriciteit in de tuin of een tuinhuis dat er later bijkomt/is bijgekomen, of een ruimte die wordt heringericht en een andere functie krijgt waardoor er toestellen moeten worden bijgeplaatst.
2. Ook hier doet de meerderheid de aanpassingen zelf. Al is dat ook afhankelijk van de aard van de aanpassing. Een stopcontact bijsteken is immers een ander paar mouwen dan een eenfasige aansluiting opschalen naar een driefasige aansluiting. 18% van de bevraagden geeft hier aan af te wisselen: de ene activiteit doen ze zelf, de andere besteden ze uit aan een professional.
HET PLAN OPSTELLEN
3. Wie zelf zijn elektriciteit plaatst, gaat all the way en maakt ook meteen het volledige plan zelf. 74% geeft aan zelf zijn eendraadschema en situatieschets te hebben opgemaakt, terwijl 15% van de respondenten hiervoor een vakman hebben ingeschakeld. Het is dan ook een stuk toegankelijker geworden, gezien de up-to-date regelgeving tegenwoordig online vrij raadpleegbaar is en er ook veel software voorhanden is waarmee je makkelijk kan werken.
ZELFVOORZIENEND
ZONNEPANELEN
De laatste decennia is de populariteit van zonnepanelen gestaag aan het stijgen, en daar zit voorlopig nog geen halt op. Evidente redenen liggen aan de grondslag: de drang naar zelfvoorziening, ecologie, het feit dat je kan besparen op je energiefactuur … Zeker voor het opwekken van elektriciteit willen steeds meer mensen gebruikmaken van de zon.
4. Ook die evolutie vertaalt zich door onder de Dobbit-lezers. Maar liefst 57% geeft aan fotovoltaïsche zonnepanelen (voor elektriciteit) te hebben of te willen. Thermische zonnepanelen (voor sanitair warm water) hinken echter nog achterop met 3%. Voor 13% van de Dobbit-lezers is een combinatie van de twee, hetzij in de vorm van twee verschillende sets panelen of hybride panelen, aantrekkelijk.
Onder de lezers die geen zonnepanelen hebben of willen, geven de meesten budgettaire redenen aan. Het gaat dan ook om een ingrijpende installatie, waarvoor de subsidies over de jaren heen wat zijn uitgedund naarmate zonnepanelen meer en meer daalden in prijs en ingeburgerd geraakten.
ZELF PLAATSEN
5. Een manier om de installatiekost van zonnepanelen terug te dringen, is door de installatie voor eigen rekening te nemen. In tegenstelling tot het plaatsen van een klassieke elektrische installatie, is de verdeling tussen zelf plaatsen (al dan niet met een zelfbouwpakket) en laten plaatsen door een vakman veel meer evenredig verdeeld. De meesten van de bevraagden die ervoor kiezen om ze zelf te plaatsen, doen alles zelf, zowel de omvormer als de panelen plaatsen. 12% werkt samen met een vakman en 47% laat de volledige installatie over aan een professional.
THUISBATTERIJ
6. De thuisbatterij, waarmee je zelf opgewekte elektriciteit kan opslaan en later gebruiken, is daarentegen nog minder ingeburgerd. Onder de Dobbit-lezers geeft de meerderheid aan wel zonnepanelen te hebben, maar (voorlopig) geen batterij te willen wegens te duur. In veel gevallen is de terugverdientijd immers nog langer dan de levensduur van de batterij, en is het op dit moment dus nog geen interessante investering. 11% van de bevraagden geeft aan wél reeds een thuisbatterij te hebben en 21% plant de installatie van een thuisbatterij in de toekomst.