HOE KAMERBREED TAPIJT PLAATSEN
Kamerbreed tapijt plaatsen is in principe geen moeilijke klus. Net als bij andere vloerbedekkingen, vertrek je van een egale en propere ondergrond. Qua bevestigingsmethoden wordt er vaak gewerkt met lijm of aangepaste tape. We geven mee hoe dit in zijn werk gaat.
LEGPLAN
De plaatsing van kamerbreed tapijt gebeurt volgens een legplan, waarop de afmetingen, legrichting en de verschillende tapijtbanen aangeduid staan. Belangrijk is dat je zo min mogelijk snijverlies hebt en zo min mogelijk naden inwerkt. Kamerbreed tapijt is te verkrijgen in rollen tot 4 m breed.
Wat de legrichting betreft, werk je het best in de richting van de toegangsdeur van de slaap- of woonkamer, met de richting van de polen wijzend naar de deur toe. De kleuren van het tapijt zullen dan namelijk voller ogen, wat voor een betere uitstraling zorgt. Bij meerdere stroken zorg je uiteraard ook voor een identieke poolrichting.
VEREISTEN
Net als andere vloerbedekkingen, leg je een kamerbreed tapijt op een egale, propere ondergrond, het best op een chapevloer of een houten vloer. Belangrijk is ook dat de ondergrond droog is, zodat je geen schimmel kweekt onder je tapijt.
Heb je vloerverwarming? Dan schakel je die een dag voor de installatie uit en start je die pas twee dagen na de installatie terug op.
VERSNIJDEN
Met het legplan bepaald en de ondergrond gecontroleerd en voldoende voorbereid, maak je een snijplan op. Dit gebeurt steeds in functie van de breedte van de kamer, de rol en de legrichting. Tapijt wordt vooraf nooit versneden op de precieze maat van de kamer. Je moet zeker voldoende marge (overmaat) inrekenen. Het is aan te raden om een overmaat van minimum 5 cm en idealiter 10 cm te nemen, afhankelijk van de afmeting van de kamer.
Bij een tapijt met motieven begin je best met het eerste motief in het midden van de ruimte en werkt je van daar naar de wanden toe. Hou er rekening mee dat zelfs tapijt dat met de grootste zorg geplaatst is onregelmatigheden kan vertonen in de aansluiting van de motieven. Let er tijdens de installatie ook op dat de poolrichting overal dezelfde blijft en dat tekeningen of dessins over de naden van de verschillende stroken mooi in elkaar overvloeien.
BEVESTIGEN
Een tapijt kan je rechtstreeks verlijmen op een vloer, dit is de beste manier om krimp en uitzet te voorkomen. Uiteraard doe je dit met een geschikte tapijtlijm. Leg je tapijt in een ruimte die wat minder vaak belopen wordt? Dan is dubbelzijdige tapijttape ook een goede optie, op voorwaarde dat de ondergrond spic en span is uiteraard.
Naast verlijming of vasttapen, kan tapijt ook gespannen worden op spijkerlatten. Dit is een meer traditionele werkwijze die je best aan een vakman overlaat. Hierbij worden latten, met de spijkerkant omhoog, op een halve centimeter afstand van de plinten op de vloer bevestigd met lijm of spijkers. Vervolgens wordt een veerkrachtig ondertapijt tussen de latten gelegd. Het tapijt wordt daarna met een kniespanner op de spijkers gespannen, van plint tot plint. De voordelen hiervan zijn een langere levensduur van het tapijt, een beter loopcomfort en een luxueuzer gevoel. Deze bevestigingsmethode krijgt de voorkeur voor een kwalitatief en duurzaam resultaat.