VloerbekledingPremium

TAPIJT: KEUZE, MATERIALEN EN OPBOUW

Hoewel velen tapijt beschouwen als iets dat beter in de seventies was gebleven, kent de vloerbedekking toch een opmars. Steeds meer mensen vinden een manier om het in een moderne slaapkamer of woonkamer te doen passen. Maar waarom?

 

WAAROM TAPIJT KIEZEN?

waarom tapijt kiezen?

Een van de belangrijkste voordelen van tapijt is de goede akoestiek. Kamerbreed tapijt werkt namelijk geluidsabsorberend. Doordat de nagalmtijd van geluidsgolven wordt verkort, klinkt alles beter en voller – je merkt het wel in de bioscoop of het theater. Daarom is het ook een gegeerde optie voor een hobbyruimte.

Naast de akoestische eigenschappen werkt kamerbreed tapijt ook isolerend: er gaat minder warmte verloren via de vloer dan bij een ‘koude’ vloerbedekking. Verder geeft kamerbreed tapijt een warm, comfortabel én veilig gevoel. Veilig? Jawel, want je zal er niet snel op uitglijden.

Velen denken bij tapijt meteen aan stof, en dan is de brug naar allergieën snel gelegd. Toch is tapijt net allergievriendelijk: waar andere vloerbedekkingen stof en schadelijke luchtdeeltjes toelaten om te circuleren, zal tapijt ze net veel beter vasthouden. En met een goede stofzuiger hoeft dat stof echt geen probleem te zijn.

Naast de praktische eigenschappen, bestaat tapijt in allerhande kleuren en dessins, zodat je het wel in elk interieur kan doen passen.

 

HOE IS EEN TAPIJT OPGEBOUWD?

tapijt kiezen opbouw

Een tapijt bestaat steeds uit minstens drie delen: de tapijtrug (een polymeerlaag), het draagdoek en de toplaag of ‘pool’. Voor de toplaag wordt er het vaakst een beroep gedaan op wol, dat veerkrachtig is en warm aanvoelt. Toch zijn synthetische materialen in opmars, doordat ze minder snel slijten dan een wollen tapijt. Onder synthetische materialen wordt er dan vooral gekeken naar nylon of polyester. Daarnaast doen ook steeds meer ecologische materialen hun intrede, zoals kokos, jute of zeegras. Qua sterkte kunnen ze zich meten met wol en synthetische materialen, maar ze zijn wel gevoeliger aan uv-licht.

De toplaag van een tapijt kan ofwel hoogpolig, ofwel laagpolig zijn. Hoogpolig tapijt kent langere ‘haren’ en zal daardoor zachter en warmer aanvoelen, terwijl laagpolig tapijt gladder oogt en makkelijker te onderhouden is. Hoogpolig tapijt is dan ook interessanter voor losse vloerkleden dan als kamerbrede oplossing.

 

UITVOERINGEN

KAMERBREED TAPIJT

kamerbreed tapijt kiezen opbouw

Kamerbreed tapijt – ‘tapis plein’ of ‘vast tapijt’ in de volksmond – is een tapijtbekleding die de hele vloer van een ruimte bedekt. Met rollen van 4 m breed heb je voor veel ruimtes alvast een quasi naadloze vloer. Laat het legplan geen naadloze plaatsing toe? Dan kunnen de naden tussen de verschillende tapijtdelen alsnog (professioneel) worden weggewerkt. Voor wie fan is van een warm gevoel aan de voeten én een strakke look, is dit een gegeerde optie. Doordat je geen naden hebt, verloopt de schoonmaak ook vlot.

 

TAPIJTTEGELS

plaatsing en onderhoud kiezen opbouw

Tapijt bestaat ook in vierkante of rechthoekige tegelvorm. Deze zijn vaak meerlaags om de vormvastheid zo lang mogelijk te behouden. De polen worden evenwel op een drager vastgemaakt, waarop de tapijttegelrug wordt bevestigd. Tussen de drager en de rug zitten dan nog verschillende lagen die verschillen van fabrikant tot fabrikant en die elk een eigen functie hebben, bv. een laag met brandwerende en antistatische eigenschappen. Ten slotte wordt een afwerkingslaag op de tapijttegelrug aangebracht.

 

VLOERKLEED

vloerkleed kiezen opbouw

Een los tapijt onder de salontafel kan ook esthetisch bevredigend zijn. Het kent dezelfde voordelen als andere uitvoeringen van tapijt, met nog het extra voordeel dat je het makkelijk kan wegnemen als je woon- of slaapkamer aan opfrissing toe is. Er hoeft namelijk niets geïnstalleerd te worden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine