BuitenschrijnwerkPremium

Dakramen voor hellende daken: wat zijn de mogelijkheden?

Bij platte daken heb je dakkoepels of lichtstraten als voornaamste opties. Deze worden soms ook op hellende daken toegepast, maar het meest wordt er hier gekozen voor een val- of een tuimelraam. Maar wat is het verschil tussen de twee?

 

SOORTEN DAKRAMEN

TUIMELRAAM

tuimelraam hellend dak

Welke soorten hellende daken bestaan er?
15 artikels
Alles over dakenOntdek ons digitaal magazine over daken
Lees magazinechevron_right

Tuimelramen scharnieren om een centrale as, waardoor het raam 180° gedraaid kan worden. Je kunt deze plaatsen op daken met een helling tussen 15° en 90°. Ze zijn bovendien voorzien van een ventilatieklep, zodat de kamer geventileerd wordt zonder dat daarbij het raam open hoeft. De voordelen van dit soort raam zijn dat je makkelijk aan de buitenkant kunt reinigen en dat deze veilig is voor kinderen.

 

VALRAAM

valraam hellend dak

Een valraam scharniert niet om een centrale as. De scharnieren zijn aan de bovenkant bevestigd, waardoor het raam tot 45° naar buiten toe gedraaid wordt. De bediening gebeurt langs onderen. Deze is geschikt voor daken met een helling tussen 15° en 55°.

 

BALKONRAAM

balkonramen in hellend dak

Een balkonvenster bestaat uit twee componenten: een uitzetbaar raam (volgens het principe van een valraam) en een verticaal uitzetbaar element dat dient als balustrade. Dit creëert als het ware een inklapbaar mini-balkon, waarbij het raam aan de onderkant ook fungeert als omheining. Een balkonraam of balkonvenster kan dus in twee delen worden geopend, zowel aan de boven- als onderkant, waardoor een gevoel van buiten staan ontstaat zonder daadwerkelijk naar buiten te hoeven gaan.

 

OPTIES VOOR JE DAKRAMEN

VENTILATIE EN ISOLATIE

ventilatie raamventilatie

Net als gewone ramen, kunnen ook dakramen voorzien worden van een ventilatierooster of ventilatieklep. Zo kan je een ruimte verluchten zonder dat je het raam hoeft te openen. Daarnaast is ook isolatie hier een belangrijk aspect. Standaard wordt er voor dakramen tegenwoordig hoogrendementsglas gebruikt. Om oververhitting tegen te gaan kan er ook voor zonwerend glas geopteerd worden.

ZONWERING

horizontale doekzonwering

Ook dakramen kunnen uitgerust worden met buitenzonwering. Meestal wordt er hierbij gebruikgemaakt van screens die kunnen in- en uitschuiven vanuit een profiel van bovenaf (in het geval van een raam in een hellend dak) of van aan de zijkant (in het geval van een platdakvenster). Voor hellende daken zijn er ook val- en tuimelramen die met een rolluik kunnen uitgerust worden.

Binnenzonwering met behulp van schuif- of rolgordijnen behoort ook tot de mogelijkheden. Hoewel dit een goede optie biedt ter verduistering, is buitenzonwering nog altijd de beste mogelijkheid om de warmte efficiënt buiten te houden. Zowel binnen- als buitenzonwering bestaat in een handmatig en een elektrisch (of geautomatiseerd) te bedienen uitvoering.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine