Keuken

ZO RENOVEER JE ZELF JE KEUKEN

Voor de aanschaf van een nieuwe keuken ben je al snel enkele duizenden euro's kwijt, maar er zijn een aantal manieren om de kosten te drukken. Zo kan je de afbraak van je oude keuken en de plaatsing van je nieuwe voor eigen rekening nemen. We helpen je op weg.

 

KEUKENWERKBLAD

Nieuw keukenwerkblad maken

In een keuken spendeer je waarschijnlijk wel het meeste tijd aan het werkblad. Als je daar dagelijks op moet kijken, kies je dus maar beter een materiaal en een kleur die een streling zijn voor het oog. Daarvoor zijn massief hout, laminaat of natuursteen traditioneel de gedroomde keuzes. Aan de andere kant moet het werkblad uiteraard ook tegen een stootje kunnen. Denk aan krasbestendigheid, afwasbaarheid en hittebestendigheid. Daar komt een werkblad van bijvoorbeeld keramiek of graniet als interessante optie uit de bus.

Voor een houten werkblad kan je zelf aan de slag! Heb je het liever wat stoerder en robuuster? Dan kan je ook zelf een betonnen keukenwerkblad gieten.

MEER WETEN:
> Courante materialen voor je keukenwerkblad vergeleken
> Hoe een keukenwerkblad maken uit hout
> Hoe een betonnen keukenwerkblad gieten

 

GOOTSTEEN EN KEUKENKRAAN

Hoe een kraan vervangen

In of naast het keukenwerkblad heb je de gootsteen en de keukenkraan. Ook over de keuze voor een gootsteen ga je niet onbezonnen te werk. Het materiaal en of je die al dan niet inwerkt of in opbouw plaatst, zijn opnieuw belangrijke punten. Daarnaast zijn de omvang en of je er al dan niet nog een vaatwasser bijneemt ook van belang. Bij een gootsteen hoort ook een uitgeruste keukenkraan, eventueel nog met extra opties, zoals instant kokend water of bruiswater.

Ook voor de plaatsing van je gootsteen en keukenkraan kan je makkelijk zelf aan de slag. Aan de keukenkraan zal er natuurlijk veel water tegen de muur opspatten. Daarom voorzie je daar steeds een spatwand die daartegen bestand is en die je makkelijk kan schoonmaken. Meestal is dit een decoratieve tegel. Zo'n spatwand kan je makkelijk zelf betegelen.

MEER WETEN:
> Aandachtspunten bij de keuze van een gootsteen
> Hoe je keukenkraan kiezen
> Hoe een gootsteen plaatsen
> Hoe een keukenkraan vervangen
> Hoe een spatwand betegelen

 

KEUKENKASTEN

onderkast

Wat de kasten in de keuken betreft, zijn er grosso modo 3 types: onderkasten, bovenkasten en hoge kasten. De diepte van keukenkasten bedraagt bijna altijd een 50 à 60 cm. De breedte kan gaan van 30 tot wel 120 cm. Onderkasten worden opgebouwd tot 80 en 90 cm hoog. Kies deze naargelang de grootte van je keuken. Een nieuwe keuken hoeft overigens niet te betekenen dat je resoluut voor nieuwe kasten moet gaan. Je kan ook je oude kasten een frisse nieuwe laag geven in de plaats.

MEER WETEN:
> Hoe je keukenkasten kiezen en slim gebruiken
> Hoe je keukenkasten verven

 

KEUKENTOESTELLEN

aansluiten

Bij een keuken komen er heel wat toestellen kijken: de kookplaat, een dampkap, en liefst nog een vaatwasser, oven en microgolf. Ook hiervoor kan je, mits wat basiskennis elektriciteit, zelf aan de slag.

MEER WETEN:
> Hoe een dampkap kiezen en aansluiten
> Hoe een kookplaat kiezen en plaatsen
> Hoe een vaatwasser kiezen en aansluiten
> Hoe een oven en microgolf kiezen
> Hoe een koelkast kiezen en slim gebruiken

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine