SALADE IN DE MOESTUIN
Dé klassieker onder sla? Een malse kropsla of knapperige ijsbergsla! Daar stopt het echter niet. Er is ook nog pluksla (rozet- of krulsla). Bindsla of Romeinse sla vormt dan weer een zuilvormige krop. Eenmaal de bladeren zijn dichtgebonden, bleken de binnenste bladeren mooi zacht. Varieer in zaaibeurten. Zo verspreid je de oogst: je kan dan bijna het ganse jaar door je eigen sla kweken!
SALADE: ALGEMEEN
Sla vraagt om een humusrijke grond zodat het beter vocht kan vasthouden en staat liefst op een zonnige plaats. Geef steeds organische bemesting maar wees mild met stikstof. Dat stimuleert te veel de groei, waardoor het blad zich slecht dreigt te ontwikkelen. Bij plaatsgebrek kan je de sla gerust tussen andere teelten plaatsen of als tussenteelt tussen traag groeiende gewassen omdat het de grond niet uitput.
KWEEKWIJZE: ZAAIEN EN VERSPENEN
Sla begin je te zaaien vanaf februari onder afdekking (serre, koude kas …) en onder de blote hemel vanaf maart tot september om nog te kunnen oogsten voor de allereerste vorst. Zaai eerst voor in bakjes die je afdekt met een toplaagje grond van zo’n 2 mm. Zodra de kiemplantjes de eerste blaadjes vertonen, kan je in plantpotjes gaan verspenen. Zijn ze daarna voldoende gegroeid om te verplanten? Laat ze dan een twee- à viertal weken afharden.
Daarna kan je planten: potdiepte is daarbij de plantdiepte. Vermijd in de kas dat de blaadjes zich op de grond leggen omdat dit schimmelziektes in de hand werkt. Geef pas water als de slaplantjes zich hebben opgericht, of zet de kluit alvorens te planten even in wat water zodat er voldoende vocht is geabsorbeerd.
AANDACHTSPUNTEN
- Wees voorzichtig bij het water geven aan sla: de bladeren moeten altijd zo vlug mogelijk opdrogen. Laat bij het planten daarom ook voldoende ruimte tussen de plantjes. Bij eventuele vorst dek je af met vliesdoek.
- Sla valt makkelijk ten prooi aan bladluizen, al zijn er ook meer resistente rassen te koop. Sla is lekker, en dat vinden slakken en rupsen uiteraard ook. Preventief korrels strooien kan helpen.
- Het rotten van sla heeft diverse oorzaken: ‘rand’, ‘smeul’ en valse meeldauw. Aan de basis ligt telkens nattigheid. Het enige wat helpt is dat de plantjes voldoende kunnen verluchten en nooit met natte voeten in de grond zitten.