Elektrische gereedschappenPremium

Hoe kies je een decoupeerzaag?

Bij de keuze van je toestel is de eerste overweging die je maakt de keuze voor een toestel op snoer of op accu. Wil je vooral snel kunnen werken? Dan overweeg je best een toestel dat is uitgerust met een pendelstand. Bij de keuze van een decoupeerzaag hoort uiteindelijk ook de keuze van de juiste zaagbladen.

 

ALGEMEEN
Uiteraard moet je bij de keuze voor een decoupeerzaag ook de keuze maken tussen een toestel op snoer en een toestel op accu en moet je nagaan welk vermogen je nodig hebt, zodat je geen te licht of net te zwaar toestel kiest. Daar lees je hier meer over.

 

Pendelslag

pendelslag decoupeerzaag wipzaag

De meeste decoupeerzagen beschikken over een pendelmechanisme. Zonder dit mechanisme beweegt het dunne zaagblad alleen op en neer. In de pendelstand maakt het zaagblad een extra beweging, waarbij een steunrol het zaagblad naar voren en naar achteren drukt. Zo zal het zaagblad vlugger doorheen het materiaal bijten. De intensiteit van dat pendelen is regelbaar in twee tot zes standen, afhankelijk van de decoupeerzaag die je gebruikt. Elk materiaal heeft zijn eigen pendelstand. Welke stand geschikt is voor welk materiaal, staat meestal aangeduid.

De pendelbeweging heeft tal van voordelen:

  • Het zaagsel wordt gelost, waardoor je sneller kunt zagen.
  • Bij een neergaande slag maakt het zaagblad geen contact met het hout. Zo gaat het zaagblad langer mee.
  • Je hebt minder aandrukkracht nodig.

Toch heeft de pendelbeweging ook twee grote nadelen.

  • Door de snelle extra bewegingen is accuraat werk bijna onmogelijk.
  • Ook bochten mooi uitzagen is moeilijker met de pendelbeweging.

 

Zaagbladen

De grote veelzijdigheid van de decoupeerzaag ligt ook in de verschillende beschikbare zaagbladen: hout, mdf, kunststof, metalen profielen, tot wel gipsplaten.

Materialen

zagen decoupeerzaag wipzaag

Het vaakst wordt een decoupeerzaag gebruikt om in hout, metaal en aluminium te zagen. In de winkel vind je zaagbladen voor hout, non-ferrometalen, metaal, kunststoffen en universele zaagbladen. Als je niet vaak klust en je geen zin hebt in een collectie van zaagbladen, zijn die universele zaagbladen ideaal. Wanneer je regelmatig klust, schaf je beter een set met verschillende zaagbladen voor uiteenlopende materialen aan. Globaal mag je aannemen dat een zachter materiaal een grovere zaag nodig heeft. Voor hardere materialen gebruik je dan het best een fijn zaagje.

Het materiaal van het zaagblad is afhankelijk van het toepassingsgebied. Op de verpakking lees je vaak de volgende aanduidingen:

  • HSS: snelstaal
  • HCS: koolstofstaal
  • HM (kobalt of wolfraamcarbide)

HM wordt doorgaans gezien als het meest kwaliteitsvolle materiaal. Ook bestaan er zaagbladen die vooral geschikt zijn om in metaal te zagen: zaagbladen, gemaakt van bimetaal (BIM). Die combineren veerkracht met slijtvastheid.

 

Vertanding

zagen tanden  decoupeerzaag wipzaag

Hoe meer tanden het zaagblad heeft, hoe kleiner de afstand en hoe fijner en nauwkeuriger de zaagsnede zal zijn. Hoe minder tanden, hoe ruwer.

Als je door harde materialen wil zagen, gebruik je het best zaagbladen met meer tanden. Bij zachte materialen ben je beter af met een zaagblad met minder tanden, die dus verspreid zijn over een grotere afstand.

 

TIP: NAUWKEURIGE ZAAGSNEDE
De nauwkeurigheid van een zaagsnede is deels afhankelijk van de vertanding, maar ook van de zaagsnelheid: hoe trager je zaagt, hoe fijner het resultaat. Bij zachte materialen zaag je best met een hogere snelheid. De zaagsnede is minder verfijnd, waardoor het resultaat minder nauwkeurig is. Splinters kan je dan verwijderen met schuurpapier.

 

Zaagblad vervangen: T of U?

schacht  decoupeerzaag wipzaag

Decoupeerzagen hebben niet allemaal dezelfde aansluiting. Het is daarom belangrijk dat je bij de aankoop weet welke aansluiting je nodig hebt. Je kan natuurlijk altijd een zaagblaadje meenemen om te vergelijken. Er zijn U- en T-aansluitingen. Op sommige machines passen beide.

Bij oudere modellen klem je de zaag vast met een schroef of een inbusbout. Hedendaagse machines hebben een snelwisselsysteem waarbij je de zaag verwisselt zonder extra gereedschap.

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine