Bureau

Hoe zelf een bureau maken in 3 stappen

Een thuiswerkplek of een plek waar je je administratie kan doen, da’s toch altijd handig. Zit je met een verloren hoekje waarmee je nog niet weet wat te doen? Dan is het misschien de geschikte plek voor een bureau. En waarom niet eens kiezen voor een zwevend model dat niet zo veel plaats inneemt? We leggen je uit hoe je dat zelf kan maken. Daarnaast geven we ook inspiratie voor de verlichting en de aankleding van je werkplek.

 

ZWEVEND BUREAUBLAD AAN DE MUUR

de RUIMTE OPMETEN

Beginnen doen je bij het begin. Een bureaublad heb je het liefst op maat, dus moet je de ruimte opmeten.

TIP
Hoe moet je nu meten tussen twee muren met een vaste meetlat? Simpel, je doet het gewoon in twee stukken. Eerst duid je een meter aan, en dan meet je gewoon het verschil.

 

DE MUUR BEHANGEN

Voor je aan het bureaublad zelf begint, pak je de muur aan. Dat kan je doen met behang. De muur bij je werkruimte is best rustig. Kies daarom voor een natuurlijk patroon, zoals het vezelpatroon dat we hier gebruiken.

Als je liever wat drukker behangpapier kiest, dan doe je dat best achter je zitplek. Dat kan nog leuk zijn, bijvoorbeeld voor een zoom-meeting.

 

BEHANGLIJM AANMAKEN

behanglijm aanmaken

Zorg eerst en vooral voor een propere muur waarop de lijm goed kan hechten. Maak vervolgens de behanglijm aan. Je leest op de verpakking de juiste verhoudingen af, en ook hoe je de lijm precies moet aanmaken.

Het is eigenlijk heel eenvoudig: water gieten, poeder erbij, mengen en wachten tot het indikt. Uiteraard kan je ook gewoon kant-en-klare behanglijm kopen.

 

BEHANGEN

Teken een eerste verticale lijn af. Die helpt je het papier recht te hangen. Knip vervolgens de stroken behang op maat, een tiental centimeter langer dan de hoogte van de kamer.

inlijmen eerste baan

Lijm dan de eerste baan in, best iets breder dan de strook behang. Dan mag het papier tegen de muur. Volg mooi de afgetekende lijn en neem de tijd om de strook zorgvuldig aan te drukken. Met een scherp mes snijd je de strook vervolgens bij. Zo is die perfect op maat.

op maat snijden behangpapier

De tweede baan kleef je naast de eerste, Je ziet er nauwgezet op toe dat de twee stroken perfect op elkaar aansluiten.

TIP
Je begint best in het midden van je te behangen muur, om zo symmetrisch naar buiten te werken. Denk er wel aan dat je even uitrekent op basis van de breedte van je rol, dat er genoeg overblijft. Dat moet minstens de helft van de breedte van je rol zijn om gepruts te voorkomen.

 

TOT AAN DE HOEKEN

behang in de hoek van de muur

De laatste stroken, die je tot in de hoek kleeft, moet je ook in de lengte op maat snijden. Je gebruikt dezelfde techniek: aandrukken met de spatel, en snijden met een scherp mes.

 

BUREAUBLAD OP MAAT

Voor het tafelblad van je bureau kan je een houten keukenwerkblad gebruiken, da’s een stuk steviger en robuuster dan een gewone houten plank, en dat heeft zo zijn voordelen, maar dat heeft ook een paar nadelen. Met een wipzaag kom je er niet door, dus als je hem op maat wil zagen, dan moet je een cirkelzaag gebruiken. Om mooi recht te zagen neem je er een geleider bij.

bureaublad op maat

Teken daarvoor eerst en vooral op het blad af waar je wil zagen. Meet ook de zool van je cirkelzaag op. Plaats dan de geleider op de juiste afstand van de zaagsnede. Als je die stappen volgt, zaag je recht én op de juiste plaats. Werk rustig en laat de zaag het werk doen.

Wil je toch zelf een houten bureuablad maken? Lees dan hier hoe je dat doet.

 

GAT VOOR JE KABELS

kabeldoorvoer voor bureau

Je computerkabels en printerkabels moet je wel ergens kwijt kunnen. Daarvoor maak je best een gat in je bureaublad voor een kabeldoorvoer. Daarmee kan je alles netjes wegwerken.

Om die kabeldoorvoer te kunnen monteren, moet je met een klokboor van 60, dus 6 cm, (= de diameter van deze doorvoer), een gat maken in je tafelblad.

klokboor in bureaublad

TIP
Boren met een klokboor vraagt veel kracht van je machine, zeker in het harde beukenhout van een keukenblad. Het kan daarom helpen om een beetje te roeren en te wiebelen terwijl je boort. Het gat wordt ietsje minder precies, maar het boort vlotter.

Is de punt van je boor door het blad? Stop met boren en draai het blad om. Boor verder langs de andere kant om proper te werken.

 

BUREAUBLAD BEHANDELEN

olie aanbrengen met een kwast

Ben je iemand die veel koffie of thee drinkt aan zijn bureau? Dan is een behandeling van het hout misschien op z’n plaats. Maak de plank stofvrij en behandel ze met een olie.

Olie aanbrengen gaat echt vlot. Je moet niet minutieus aan de slag, je brengt gewoon overvloedig veel olie aan op het werkblad en verdeelt het goedje met een brede kwast. De overtollige olie kan je wegnemen met een proper doekje.

 

STEUNEN VOOR HET BUREAUBLAD

Een zwevend bureaublad zweeft niet echt, maar steunt ergens op. Dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. De steunen moet je wel aan de muur bevestigen. Hoeveel je er nodig hebt en hoe ver je ze van elkaar plaatst, hangt uiteraard af van de lengte van je blad en de muur.

muursteunen vastmaken

Hier komen er drie steunen, met de eerste steun in het midden op 90 cm van de rand. Let ook op de hoogte. De hoogte van een bureautafel is gemiddeld tussen de 70 en de 75 cm hoog… Je kan natuurlijk kiezen om hem wat hoger of wat lager te zetten. Meet anders eens een plek waar je heel graag zit, en neem dan die hoogte.

tweede muursteun plaatsen

De steunen bevestig je met schroeven die voldoende lang zijn. Er komt immers wel wat gewicht op. Boor, met de gepaste diameter, het eerste boorgat. Hang de steun losjes op, en teken dan de andere boorgaten af. Haal er daarvoor wel je waterpas bij. Bepaal dan de hoogte van de tweede en derde haak en maak ze op dezelfde manier vast.

bureaublad vastmaken

Vervolgens mag het werkblad er op. Die zet je vast met zelfborende hardhoutschroeven.

 

LEDVERLICHTING

OP EEN LEGBOORD

Een bureau heeft verlichting nodig. Met een bureaulamp heb je een goede werkverlichting, maar sfeerverlichting maakt het toch iets aangenamer om administratieve werkjes te doen. Daarvoor kan je makkelijk zorgen met een ledstrip die je wegwerkt achter een legboord. Die legboord kan je dan ook gebruiken als schilderijplank, om kaders en schilderijen op te zetten als decoratieve elementen.

legboord planken op maat

Om die legboord te maken zaag je eerst twee planken op maat. Eén plank wordt de legboord, de andere plank wordt de opstaande rand.

TIP
Kies hetzelfde hout voor je legboord als voor je bureaublad voor een mooi resultaat. Als je het bureaublad hebt behandeld, doe je dat dan ook best met de legboord.

ophangen met hoekijzers

De montage van de legboord gebeurt met hoekijzers. Met een paar zelfborende hardhoutschroeven zitten die vast. Op die manier hoef je niet voor te boren.

legboord vastmaken aan muur

Gebruik dezelfde hoekijzers om je schilderijplank op te hangen met wandschroeven in combinatie met bijhorende universele pluggen.

 

LEDSTRIP plaatsen

ledstrip met profiel

Vervolgens kan je onderaan de legboord een ledstrip bevestigen. Met een basispakket waarin de ledstrip en de voeding zit kan je vlot aan de slag. Haal er nog een profiel bij waar de ledstrip in past. Zaag het profiel op maat met een ijzerzaag. De kunststof diffusor zaag je in één beweging mee. Na het zagen, haal je de twee delen uit elkaar.

ledstrip in profiel

Connecteer de ledstrip met de voeding en meet af hoelang de strip moet zijn. Je kan hem, op vaste afstanden, op maat knippen. De strip heeft een zelfklevende zijde, en past perfect in het profiel. De diffusor plaats je net voorbij de verbinding. Het uiteinde moet je dan nog even bijwerken.

ledstrip met dubbelzijdige tape plaatsen

Hang daarna het profiel op z’n plaats met dubbelzijdige tape.

 

AANKLEDING

Of het nu gaat om je werkplek thuis of op kantoor, zorg dat het altijd gezellig is … Zorg voor een plantje, een kader, een foto … Maar er zijn nog een aantal andere leuke dingen die je kan doen om je bureau aan te kleden.

MEMOBORD maken

memobord met latjes aan

Met een gaatjesboard, dat vaak wordt gebruikt om dingen in te haken en aan op te hangen, kan je een memobord maken. Zaag het op maat en schilder het in een kleur naar keuze.

Na het schilderen kan je de plaat nog verstevigen door op de randen enkele houten latjes te lijmen. Je hoeft daarvoor geen meter te gebruiken. Teken de maat af en zaag direct de juiste lengtes af. Breng houtlijm aan op de latten. Let er wel op dat je de lijm mooi verdeelt, zodat die niet door het gaatjesboard drupt. Klem het geheel even vast tot de lijm droog is.

kurkpastilles op memobord

Met zelfklevende pastilles in kurk, normaal gezien om onder tafelpoten of stoelpoten te plakken, kan je mini-prikbordjes maken om aan het bord te hangen. Elastiekjes kunnen dan weer handig zijn voor je kantoorgerief.

 

WANDKLOK plaatsen

wandklok plaatsen

Ook voor een wandklok is er plaats bij de werkplek. Die ophangen is behoorlijk eenvoudig, zeker als de muur van gipskarton is. Je kan dan namelijk een gipskartonplug rechtstreeks in de muur schroeven. Eens de plug er zit, kan de schroef erin. Twee minuten werk, als je het juiste materiaal in huis hebt.

 

TAFELLAMP maken

tafellamp plankjes verstel

Met een tafellamp kan je nog zorgen voor extra sfeer. Zo’n tafellamp kan je zelf maken. Wij hebben hier gewerkt met twee stukjes resthout uit mdf. Zaag een daarvan aan beide zijden in verstek en bepaal de hoogte van het andere. Met de afkortzaag op 45° zaag je dan de juiste lengte af.

hameren nagels drevel

De verbinding maken we met houtlijm en spijkers. Het is handig om de spijkers al vooraf op hun plaats te kloppen. Zorg dat ze net door het bovenste plankje komen. Dan breng je de lijm aan. Met één extra tik zijn de stukken dan gefixeerd. Hamer door tot de spijker helemaal in het hout gedreven is. Daarvoor werk je het best met een drevel.

plamuren van de plankjes

Het is goed om ook een beetje te schuren, dan kan je de nagelgaatjes glad maken, en daarna plamuren. Plamuur ook de kopse kanten dicht, zodanig dat de zuigkracht van je hout vermindert en dan kan je het makkelijker schilderen. Gebruik hiervoor een snelplamuur, na een uur of twee is dat droog, en dan kan je alles gladmaken om daarna te schilderen.

schilderen van de plankjes

Na even op te schuren kan je je werkstuk ontstoffen met een vochtige doek. Begin met een primer, gevolgd door twee laklagen. Denk eraan om tussen de verflagen telkens ook te schuren, maar dan met een heel fijne korrel. Door bepaalde delen af te plakken met tape en er nog eens over te gaan met een andere kleur, kan je er nog een leuk accent aan geven.

stekker op kabel tafellamp

Je kan natuurlijk geen lamp maken zonder wat elektriciteit. We kozen een sierkabel met een stoffen bekleding. Strip het uiteinde, zodanig dat er ongeveer een kleine centimeter koper zichtbaar is aan elk van de draden. Zet nog een stekker op de kabel: steek het koper in de opening, en zet vast met het schroefje. Als alles stevig vastzit, mag de stekker opnieuw dicht.

Het ander uiteinde van de kabel moet door je plank, dus boor je eerst een opening. Ook dit uiteinde moet gestript worden, want hier komt de fitting.

fitting met smeltlijm

De fitting aansluiten vormt ook geen probleem. Ook nu zie je meteen waar je de draden moet steken. Bij een lamp hoef je helemaal geen rekening te houden welke kleur waar komt. Maak de fitting vast met wat smeltlijm en draai er een ledlamp in.

tafellamp resultaat

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine