SlaapkamerPremium

Hoe werk je een slaapkamer af?

Het decoreren van een slaapkamer begint misschien met een accentmuur en een nachttafeltje. Maar dat is zeker niet het einde. Ontdek hier enkele leuke tips om je slaapkamer wat extra cachet te geven. Sommige zaken - zoals gordijnen - kan je als noodzakelijk beschouwen, terwijl andere zaken eerder leuke extraatjes zijn.

 

Behangpapier aanbrengen

De muur aansluitend op onze lattenmuur gaan we behangen met behangpapier dat naast extra kleur ook voor wat meer textuur zorgt in de ruimte. We hebben in onze situatie voor lichtgroen gekozen, dat past mooi naast de warme houten muur.

check behang badnummer

Behang aankopen

Hoeveel banen je nodig hebt, bereken je door de lengte van de muur te delen door de breedte van de rol behang die je hebt. De hoogte van de muur bepaalt dan hoeveel banen je uit een rol kunt halen.

Check het batchnummer

Als je meer dan één rol nodig hebt, controleer dan zeker het batchnummer. Dit geeft namelijk aan dat de rollen behang uit dezelfde productiebatch komen. Dit is belangrijk om kleurverschillen te voorkomen.

behangerslijm mengenj

Behanglijm mengen

We werken niet met een kant-en-klare behanglijm, maar met een lijm die we moeten aanmaken. Dat betekent: goed kijken op de verpakking wat de mengverhoudingen zijn en dan de lijm met de juiste hoeveelheid water mengen.

startpositie bepalen 1
startpositie bepalen 2
1/2

Startpositie en loodlijn

Na het doorroeren moet de lijm even rusten. Die tijd gebruik je om de startpositie te bepalen. In een situatie zoals in deze slaapkamer, is het beter om aan het raam te starten.  Zoek een startpositie waarbij er op de dagkanten geen naad komt te zitten.

Wanneer je die gevonden hebt, zet je een streepje aan beide zijden van de baan. We gebruiken hier een kruislijnlaser om vervolgens een loodlijn te zetten. Plaats die langs het afgetekende streepje.

banen op maat maken

Banen op maat

De lengte van de banen die we nodig hebben zetten we dan uit met tape. Dit kan op je behangtafel, maar net zo goed op de grond. Knip de nodige banen op maat.

Duid ook op elke baan aan in welke richting je die moet ophangen. Bij dit behang is dit extra belangrijk, we moeten namelijk stortend behangen. Dat betekent dat we steeds de plakrichting moeten wisselen. Het symbool met de twee wisselende pijltjes geeft dit aan.

behangen muur inlijmen

Muur inlijmen

We nemen ons gereedschap erbij en lijmen de muur. Het inlijmen doe je op een manier die vergelijkbaar is met schilderen: je brengt de lijm aan op de randen met een borstel, en op de vlakken met een rol. Het belangrijkste verschil is echter dat je een dikke laag lijm mag aanbrengen. Breng de lijm aan even breed als de eerste baan, of liever, net iets breder dan die baan.

Tip
Ook dat we de muur moeten inlijmen en niet het papier, konden we terugvinden bij de symbolen op de verpakking. Wil je weten wat al die symbolen betekenen? Dat kan je hier lezen.

eerste baan behang tegen muur 1
eerste baan behang tegen muur 2
eerste baan behang tegen muur 3
1/3

Behang tegen de muur

Dan mag de eerste baan tegen de muur. En ongeacht de situatie, met of zonder raam of deur, de eerste baan die je plakt, is best een volle baan, liefst zonder obstakels. Plak de baan netjes loodrecht langs de laserlijn en druk die goed aan met de behangspatel.

Druk deze aan vanuit het midden richting de randen en snij de baan vervolgens op maat, zowel aan de onderkant als aan de bovenkant. Daarna kun je de baan nog aandrukken met de behangroller.

behangen verderwerken 1
behangen verderwerken 2
behangen verderwerken 3
behangen verderwerken 4
4/4

Tweede band: let op de naden

Voor de volgende baan hebben we een laser gebruikt om het boorgat te markeren, zodat we het makkelijk terug kunnen vinden achter het behang. Lijm de muur in en hang de tweede baan op. Nu is het essentieel om de naden mooi te laten aansluiten. De naden mogen niet open staan, maar ook niet overlappen.

Zodra de baan op z’n plaats hangt snij je de banen op maat. Dat doe je steeds met een scherp mes. Met de nadenroller rol je daarna de naad nog eens aan. Zo werk je geduldig verder.

Elke baan heeft zo zijn eigen uitdagingen: stopcontacten, schakelaars, een aansluiting van de verwarming of een schuine muur… Met logisch nadenken, een scherp mes en een schaar werk je netjes rond die obstakels. De laatste baan in de hoek is een stuk smaller. Je snijdt dus best de baan al wat smaller, voor je die ophangt.

behangen verderwerken 5
behangen verderwerken 6
behangen verderwerken 7
behangen verderwerken 8
4/4

Werken rond het raam

Aan het raam hangen we eerst een baan, alsof er geen raam zit. Daarna snijden we, vanuit de bovenhoek van het raam, het papier door. Zo kunnen we het papier omplooien op de dagkant, dus op de zijkant van de raamopening. De hoek moet goed worden aangedrukt, zodat het papier netjes aansluit. Op de dagkant kunnen we dan het papier op maat bijsnijden.

De volgende baan is een korter strookje dat boven het raam komt, simpelweg van de rol te snijden en op te hangen. Nu is het belangrijk om de hoek aan de bovenzijde netjes te volgen. Het vorige, aansluitende stuk wordt weggesneden en de muur opnieuw ingelijmd. Dan kan daar een nieuwe baan komen die lang genoeg is om ook de bovenzijde van het raam te bedekken.

Ten slotte kan je, met behulp van een snijlat, een rechte snede maken in de overlappende delen. De dubbele laag moet verwijderd worden voor een perfecte aansluiting. Op dezelfde manier werken we de andere kant van het raam af ... en kleven we ten slotte ook het laatste strookje, aansluitend op de lattenmuur.

 

Stoffen aanbrengen

Welke stoffen?

De muren zijn één aspect, maar daar stopt de decoratie niet. Een volgend element dat we aanbrengen in de slaapkamer zijn stoffen. Iedereen weet wat het effect daarvan is: het brengt zachtheid. Dat niet alleen omdat ze zacht aanvoelen, maar ook omdat ze geluid dempen.

Welke stoffen kan je zoal aanbrengen in een slaapkamer? Wel, in de eerste plaats zijn er uiteraard de lakens, de dekens en de kussens, maar ook een tapijt kan een mooie toevoeging vormen. 

Een rolgordijn ophangen

Stoffen, daartoe behoort ook raamdecoratie. We brengen een verduisterend rolgordijn aan boven het raam. Uiteraard zijn er nog heel wat opties waaruit je kan kiezen. Daar lees je hier meer over.

bevestiging voorbereiden

Bevestiging voorbereiden

Het rolgordijn wordt bevestigd op houders die in de muur links en rechts boven het raam worden geplaatst. Teken dus eerst af waar je het gordijn wilt ophangen, links en rechts dezelfde afstand. Plaats vervolgens een steenboor in je boormachine en boor op de afgetekende plaatsen. Vervolgens kan je de pluggen inbrengen. 

houders inbrengen gordijn

Houders vastmaken

Op de houders zit in dit geval een klevertje. Dat maakt de bevestiging des te makkelijker, want zo kan je die eigenlijk al vastkleven en heb je je handen vrij om ze volledig vast te schroeven. Na het ophangen van de twee houders, moet je dan enkel nog het gordijn prepareren.

gordijn op de rol 1
gordijn op de rol 2
gordijn op de rol 3
3/3

Gordijn in de rol

Dan moet het gordijn op de rol komen. In de zoom breng je eerst een verzwarende lat aan. Daarmee hangt het gordijn steeds strak. Wanneer dat is gebeurd, steek je het gordijn bovenaan vast in de rol en rol je die op.

Eens opgerold, kan het begin- en eindstuk op de rol en kan het gordijn in de houder worden geklikt.

andere stoffen slaapkamer 1
andere stoffen slaapkamer 3
1/2

Andere stoffen

Nadat we de gordijnen hebben aangebracht, komen onze andere stoffen aan bod. Op de vloer een kleed met een grafisch patroon. De taupe kleur houdt het geheel mooi in evenwicht. Voor de kussens hebben we wat eigenzinnigere kleuren gekozen: het lichtgroen van het behang en een opvallend paars accent. Als bedsprei kozen we voor een donkergroen fluweel, toon-op-toon met de wand.

 

Tips voor de aankleding

Voor de aankleding van een slaapkamer volgt iedereen uiteraard zijn eigen smaak, maar er zijn toch een aantal elementen waar je rekening mee kan houden.

speelse verlichting rek

Speelse verlichting

Verlichting mag uiteraard niet ontbreken in een slaapkamer. Meestal gaat het om een nachtlampje op de nachttafel en een plafondlamp, maar je kan het ook wat speelser aankleden. We hebben hier in de slaapkamer ook nog een lamp/rekje dat we aan de lattenwand gaan bevestigen. Uiteraard op een comfortabele hoogte, en waterpas. 

We tekenen de boorgaten af op de wand. Met een houtschroef die mooi past in het oogje, schroeven we het rekje vast. Dan hangen we de lamp makkelijk op.

kamerplanten slaapkamer

Natuurlijke elementen

Het eerste wat je kan doen, is natuurlijke elementen toevoegen zoals planten en bloemen. Nu, als je geen groene vingers hebt kies je voor kunstplanten of voor droogbloemen, dat lukt ook. Daarnaast zijn zaken zoals stenen en schelpen ook natuurlijke elementen; hun voordeel is dat ze organische vormen toevoegen aan je geheel.

blinkende materialen

Blinkende materialen

Het volgende element dat je kunt toevoegen zijn blinkende materialen, zoals metaal, glas, of geëmailleerd keramiek. Het voordeel van blinkende oppervlakken is dat ze het licht reflecteren, wat meer diepte geeft aan je setting.

op verschillende niveaus slaapmaker

Op verschillende niveaus

Het is belangrijk dat je werkt met verschillende hoogtes. Daarnaast is het waardevol om zaken te groeperen zonder alles in een lineaire en symmetrische volgorde te willen zetten.

vlakke elementen slaapkamer

Vlakke elementen

Nog een paar elementen die zeer goed werken voor je compositie zijn deze: een boek, een kader of een plateau. Dat zijn vlakke elementen in twee dimensies en die kunnen dus een groot oppervlak bedekken, maar je hebt toch nog veel plaats over om er andere zaken bij te zetten.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine