HOE JE BAD KIEZEN
Steeds vaker wordt een douche geplaatst in plaats van een bad. Toch heeft een bad ook zijn nut. Jonge kinderen wassen lukt makkelijker in een klassieke kuip dan onder de douchestraal. Bovendien zijn er ook genoeg mensen die er gewoon van houden om als ontspanning urenlang te weken. Ook baden heb je in verschillende uitvoeringen. We overlopen ze in dit artikel.
INBOUW OF VRIJSTAAND?
Ben je een badkamer volledig aan het renoveren, dan moet je hoe dan ook zo vlug mogelijk kiezen welk type bad je wil. Voor het plaatsen van de vloerbekleding, de wandafwerking en voor de positie van de waterleiding moet je rekening houden met het soort bad.
INBOUWBAD
Een inbouwbad is een bad dat langs de badkamerwand wordt geplaatst. Het bad staat op dragende badpoten. De zijden die niet tegen de muur geplaatst worden, zijn voorzien van een waterdichte ombouw, bestaande uit blokken of panelen van kunststof of waterdicht gipskarton. Achteraf kan je deze nog betegelen of afwerken met pvc-panelen.
VRIJSTAAND BAD
De naam zegt het al zelf, het vrijstaand bad staat niet vast aan een badkamerwand. Deze zijn vooral interessant in ruime badkamers, of badkamers waar er geen plaats is om een bad tegen de wand te plaatsen.
Vrijstaande baden vergen wat extra aandacht bij de plaatsing voor kranen en watertoevoer, maar ze zijn wel gemakkelijker te onderhouden omdat je rondom rond het bad kan gaan. Je zal ook meer spatwater hebben op de badkamervloer dan bij een inbouwbad. Je hebt vrijstaande baden die geen ombouw nodig hebben, en vrijstaande baden die wel van een ombouw zijn voorzien. Die eerste bevinden zich vaak in een duurdere prijsklasse.
INBOUW
+ Goed in te passen
+ Makkelijk bij renovatie
- Weinig origineel karakter
VRIJSTAAND
+ Indrukwekkende look
- Veel plaats nodig
- Vraagt extra aandacht wat betreft kranen en watertoevoer
UITVOERINGEN
HOEK- OF ZITBAD
Plaats je een bad in de hoek van je badkamer, dan wordt er gesproken van een hoekbad – hoekbaden zijn echter vaak geen lig-, maar zitbaden. Het verschil tussen een ligbad en een zitbad zit hem - logisch - in de beschikbare ruimte in het bad. Een zitbad kan trouwens gemakkelijk ook als douche worden gebruikt.
DOUCHEBAD
Heb je geen plaats om een afzonderlijke douche en een afzonderlijk bad te plaatsen? Dan kan je ook kiezen voor een douchebad. Hiervoor kan je op de badrand een spatwand plaatsen (uit glas of panelen) zodat de rest van de badkamer spatvrij blijft. Een douchebad kan in verschillende uitvoeringen, zowel in een klassiek ligbad als hoekbad, als in een volledig ingesloten douchebadcabine. Meestal springt de badrand wat uit en is het douchebad iets breder op de plaats waar de douchekop hangt.
WHIRLPOOLBAD
Wie vaak last heeft van spier- en/of gewrichtspijn of gewoon zijn badervaring wil verrijken met een beetje wellness, kan ook kiezen voor een whirlpoolbad of massagebad. Whirlpoolbaden zijn uitgerust met airjets die lucht in het water verdelen, en/of hydrojets die het water uit het bad pompen en onder druk terug in het bad spuiten. Voor de bediening moet er wel elektriciteit worden voorzien.
INSTAPBAD
Wie slecht te been is en graag een bad neemt, kan kiezen voor een instappad. Een instapbad is uitgerust met een opening), zodat je niet over de rand moet stappen om erin te geraken. Instapbaden bestaan qua uitvoering in alle voorgaande vormen van baden.
VORM EN MATERIALEN
VORM
Ronde vormen hebben een zachtere uitstraling en zijn makkelijker in een klassiek badkamerinterieur te passen dan in een modern geheel. Rechtere modellen zijn dan weer perfect voor die meer edgy look.
Hoe beter het bad aansluit op de lichaamsvormen, hoe minder water je nodig hebt om het bad helemaal te laten vollopen. Zorg er wel voor dat het bad aangepast is aan je lengte. Wie weinig plaats heeft kan kiezen voor een zitbad, je combineert de praktische aspecten van een bad met de ruimtebesparende eigenschappen van een douche.
ROND
+ Lager waterverbuik
+ Makkelijk schoon te maken
+ Zachtere uitstraling
RECHTHOEK
+ Edgy look
- Veel water nodig
- Vuil kan in hoeken ophopen
MATERIALEN
Het vaakst vind je nog baden van geëmailleerd staal. Dat was zeker vroeger het meest gebruikte materiaal. Tegenwoordig vind je, ook in betaalbare prijsklassen, ook acrylbaden. Die voelen wat zachter aan, houden de warmte beter vast en zijn bestand tegen kleine inslagen. Ook de nieuwe composietmaterialen worden steeds populairder. Ook die kunnen duurzaam, onderhoudsvriendelijk en goed isolerend zijn.