Zo maak je zelf een badkamermeubel op maat
##video:zdbbe2507u01_nl;center;p100##
Je hebt een lavabo in de badkamer, maar geen opbergruimte eronder? Je kan de lavabo vervangen door een volledig nieuw wastafelmeubel. Als je niet van plan bent om meteen de andere badkamermeubels mee te vervangen, is het vaak beter én goedkoper om zelf een opbergmeubel te maken op maat van de bestaande lavabo. Kijk en lees hoe wij het aanpakken, en probeer het zelf!
Bouwplan binnenkort beschikbaar
De voorbereiding
Plan maken
Voor je aan de slag gaat, meet je eerst de afmetingen op van de lavabo en de ruimte eronder. Op basis daarvan kan je dan een plan maken - afhankelijk van hoe je de onderkast wil indelen. Of je nu voor deuren of lades kiest, bijvoorbeeld, is iets dat afhankelijk is van de situatie.
Materiaal verzamelen
Met het plan op punt, kan je het nodige materiaal verzamelen. Wij gaan in ons project voor een ladekast van melamine. Voor de binnenkant van de lades kiezen we voor witte, gelakte melamine en voor de buitenkant van het meubel gebruiken we melamine afgewerkt met eikfineer. De planken werden op voorhand al op maat gezaagd. Om de randen van de planken af te werken gaan we ook aan de slag met kantenband met dezelfde houtprint.
Lades in elkaar
De badkamerkast krijgt twee lades. Hiervoor beginnen we met de binnenkant van de lades.
Binnenkant van de lades
Leg de planken met witte, gelakte afwerking in de juiste volgorde. Positioneer ze zoals ze aan elkaar bevestigd zouden moeten worden. Breng paringstekens aan op de over elkaar staande planken. Gebruik hiervoor een stukje tape indien nodig voor de zichtbaarheid.
Kantenband aanbrengen
Op de buitenranden van de witte lades bevestigen we witte kantenband om het geheel mooi af te werken. Aan de binnenzijde van de band zit een lijmlaag. Bij het opwarmen van de lijm, zal die beginnen te smelten. De band zal blijven plakken wanneer de lijm afkoelt.
De bevestiging van de kantenband kan je doen met een opgewarmd strijkijzer. Ga daarmee een aantal keer voorzichtig over de kantenband. Met een beitel kan je de overtollige stukken kantenband wegsnijden, zowel in de lengte als in de breedte. Schuur daarna de randen op met een blokje en schuurpapier P180, een geschikte korrel om de randen glad te maken.
Plaats de delen vervolgens opnieuw bijeen.
De onderste lade
Met lamellen
Om de binnenste delen van de onderste lade aaneen te bevestigen, kan je te werk gaan met houten verbindingsstukken, zoals deuvels of lamellen. In dit geval gebruiken we lamellen. Dit zijn ellipsvormige houten 'koekjes' die - in combinatie met houtlijm - voor een stevige verbinding zorgen. De uitsparingen in de te verbinden onderdelen voor die lamellen, die maak je met een lamellenfreesmachine.
Waar komen de lamellen?
We kiezen in ons ontwerp voor twee lamellen op elke verbinding in de hoogte. In de lengte tekenen we drie posities af voor de lamellen, twee op het einde en eentje in het midden. Uiteraard duiden we aan waar de uitsparingen voor de lamellen moeten komen.
Om de exacte posities in de lengte af te tekenen, maken we gebruik van het middelpunt. Op de uiteinden kun je gebruikmaken van het middelste streepje op de lamellenfrees. Plaats de lamellenfrees tegen de rand, en teken af waar het streepje komt.
Uitsparingen aanbrengen
Breng de uitsparingen voor de lamellen aan met de lamellenfrees. Zorg ervoor dat de uitsparingen voor de lamellen altijd wat langer zijn dan de lengte van de lamellen zelf. Zo ben je er helemaal zeker van dat je de planken kan verbinden.
Planken bevestigen
Vooraleer je de planken aaneen bevestigt, leg je ze opnieuw op hun juiste positie. Breng houtlijm aan in de lamellenuitsparingen. Op de dikte van de onderste plank en de zijkanten van de rechtopstaande planken mag je de lijm gerust over de hele dikte aanbrengen.
Plaats de lamellen vervolgens in de uitsparingen en verbind de planken met elkaar. Druk de verbindingen goed aan. Zorg er ook voor dat de planken mooi loodrecht met elkaar verbonden zijn. Corrigeer de planken zodat de hoeken gelijklopen indien nodig.
Tip
Uiteraard kan je in de plaats van lamellen natuurlijk gewoon opteren voor schroeven. Wij schroeven hier ook de zijwanden van de lade vast op de onderste plank.
Samenspannen
Span het geheel goed samen met een spanriem voor de stevigheid. Laat het werkstuk rusten.
De tweede lade
Denk aan de sifon
De planken van de tweede lade bevestigen we op dezelfde manier aaneen. Een belangrijk punt hier: er moet plaats zijn voor de aanvoerleidingen, de afvoerleiding en de sifon van de lavabo. De achterzijde van deze bovenste lade is in ons geval slechts 4 cm hoog. Zo voorzien we zeker voldoende ruimte voor de afvoer en toevoer van de wastafel.
De omkasting
Opnieuw kantenband
Voor de omkasting brengen we opnieuw kantenband aan op de zijkanten van de planken met een strijkijzer, dit keer met dezelfde houtprint als het fineer. Je verwijdert het overtollige kantenband op dezelfde manier, met een beitel.
Onderdelen bevestigen
Nummer de planken op een stukje tape en bevestig paringstekens op de overeenstaande planken. In ons geval gaan we de bevestiging ook hier weer met lamellen verzorgen.
Doe je dat ook? Breng dan op de uiteindes van de onderzijde en de dikte van beide zijkanten vier lijnen aan waar de uitsparingen voor de lamellen moeten komen. Zorg er bij de onderzijde voor dat de afstand van de rand tot de aftekening gelijk is aan de helft van de plankdikte. Controleer of de posities van de uitsparingen overeenkomen.
Breng de uitsparingen aan met de lamellenfrees, breng houtlijm aan in de uitsparingen en positioneer de lamellen.
Plaats de zijkanten van de kast op de onderzijde.
Extra plank
Bovenaan tegen de voorzijde plaatsen we nog een plank, waaronder de lades komen. Teken je af tot waar de onderkant van de bovenste plank komt.
We gebruiken hier twee L-ijzers om de plank tegen te bevestigen, eentje net onder de bovenrand en eentje net boven de positie waar de onderkant van de plank afgetekend is. Bevestig de L-ijzers tegen de zijkanten, aan de binnenkant en schroef ze vast. Schroef vervolgens de plank vast tegen de L-ijzers, langs de binnenkant van de kast.
Geleiders en ladefronten
Geleiders voor de lades
Ondertussen kan de onderste lade uit de spanriemen en in de kast. We plaatsen daarvoor uiteraard ladegeleiders in de kast. In dit geval zijn het push-to-open ladegeleiders waardoor we geen handgrepen hoeven te bevestigen.
Om de positie van de geleiders te bepalen, plaatsen we die op een plankje langs de zijkant. Dit is de hoogte waarop de geleiders gemonteerd worden. We houden er uiteraard rekening mee dat de lade niet over de grond mag slepen. Daarom plaatsen we twee plankjes op de bodem van de kast om de afstand te bewaren.
De buitenkant van de geleider schroeven we vast, zowel links als rechts. De binnenkant van de geleider wordt tegen de lade geschroefd. Daarna kunnen we de geleider volledig uittrekken en kan deze tegen de rand vooraan geplaatst worden om vast te schroeven.
De voorzijde van de onderste lade
Om de voorzijde vast te schroeven tegen de onderste lade boor je langs de binnenzijde van de lade links en rechts twee gaten. Schroef de lade en voorzijde aaneen langs de binnenzijde.
De tweede lade: op dezelfde manier
We gaan op dezelfde manier te werk voor de lade erboven, maar om de hoogte van de geleider te bepalen, werken we met twee planken langs de zijkanten. In dit geval is het nodig vanwege het hoogteverschil tussen de voorste plank en de lade die iets minder dan een volle plank bedraagt.
Bij het bevestigen van de geleiders, laat je de lade rusten op één plank die net iets boven de voorste plank uitkomt. Op deze manier blijft de lade niet slepen.
Tip
Leg bij de bevestiging van deze voorzijde een L-ijzer aan beide kanten van de lade eronder, zo voorzie je een kleine spatie tussen beide lades zodat ze vlot kunnen openen.
Antislippootjes
Plaats tot slot op elke hoek van de onderzijde antislippootjes. Vanaf nu kan je de kast onder de wastafel plaatsen.