Hoe plaats je een keramische parketvloer?
Wil je de look van een parketvloer, maar zie je het onderhoud niet zitten? Dan is een keramisch parket of imitatieparket een goede optie. Het gaat hier eigenlijk om een keramische tegelvloer. Naast een uitgesproken houtlook wordt er in de tegels ook een voelbare structuur aangebracht, waardoor het onderscheid met een echte houten vloer soms moeilijk te maken is. De plaatsing van zo'n vloer? Dat komt eigenlijk gewoon neer op tegelen, maar dan wel met enkele specifieke aandachtspunten. We gidsen je erdoorheen.
De ondergrond
Net zoals bij elke andere vloerbedekking, moet je zorgen voor een propere en vlakke ondergrond waarop je kan tegelen. Als vuistregel geldt hierbij dat je de grond vlakker moet uitwerken als je plooimeter onder de regel past. Is dat het geval? Dan moet je eerst egaliseren met een egalisatiemortel. Zoniet, dan kan je direct aan de slag met het aanmaken van de tegellijm.
Verder is het ook aangewezen om een hechtingsprimer te gebruiken. Die zal de hechting van de lijm verbeteren en onzuiverheden fixeren. Om een uitzetvoeg te respecteren, breng je het best ook randisolatie aan. Vloertegels mogen immers de muur niet raken.
Tegellijm aanmaken
Is de ondergrond proper? Dan kan je beginnen met het aanmaken van de tegellijm. Start steeds met een propere kuip, en schoon water. Voeg vervolgens het lijmpoeder aan het water toe. Een flexibele lijm is ideaal voor het tegelen van wanden en vloeren. Respecteer de hoeveelheden zoals aangegeven op de verpakking. Maak net zoveel lijm aan als je kan verwerken. De lijm heeft namelijk een beperkte werktijd.
Doordat er bij dit proces wel wat stof vrijkomt, bescherm je het best je luchtwegen met een masker. Draag ook handschoenen, want het lijmpoeder kan irriterend werken op je huid.
Meng de specie met een mengstaaf tot een homogene massa. Als vuistregel geldt hier: drie minuten mengen, daarna de specie een drietal minuten laat rusten, tot slot een drietal minuten doormengen. Raadpleeg hiervoor altijd de instructies op de verpakking.
Klaar met mengen? Dan reinig je de menger het best meteen, dan moet je er achteraf geen vervelende harde brokken vantussen peuteren voor je hem de volgende keer wil gebruiken.
LEGVERBAND
Je zou misschien geneigd zijn om voor een halfsteensverband te kiezen. Vaak oogt dat ook het mooist bij een plankenvloer. Bij keramisch parket wordt dat echter afgeraden. Parkettegels krommen namelijk lichtjes tijdens het bakproces en zijn dus nooit volledig vlak. Als je dan een parkettegel met het uiteinde langs het midden van een andere parkettegel zou leggen, zit je met een duidelijk niveauverschil. Dat wil je uiteraard vermijden. Daarom wordt het aangeraden om ervoor te zorgen dat er steeds een derde of een vierde verschil is tussen de parkettegels.
Dubbele verlijming
Breng wat dotten lijm aan op de ondergrond en smeer de lijm uit met een lijmkam. Breng enkel zoveel lijm aan op de grond als nodig om je eerste strook tegels te leggen. Zo hoef je niet ver te strekken en kan je er gemakkelijk bij. Lijm ook de achterkant van de parkettegels in voor een optimale hechting. Manoeuvreer de tegel zachtjes in het lijmbed.
Nivelleersysteem
Bij het tegelen van een vloer, is een egaal resultaat van primordiaal belang. Daarvoor gebruik je het best een nivelleersysteem met clips en spieën. Tijdens het leggen van je vloer plaats je de clips in de voeg tussen de parkettegels. In de clips schuif je vervolgens telkens een spie die je doet knellen met een tang.
Het is wel belangrijk dat je deze trektang goed instelt. Is de tang goed ingesteld, dan kan je de tegels opheffen zonder dat ze van elkaar vallen. Stel je ze te sterk in, dan breken de clips.
De dikte van de gekozen clips bepaalt overigens mee de voegbreedte. Let daar dus op wanneer je je nivelleersysteem kiest. De clips zijn doorgaans beschikbaar in een breedte van 1 tot en met 4 mm. Mochten de tegels té dun zijn (dunner dan 6 mm) om te overbruggen met het klassiek spiesysteem, dan kan je deze opbouwhoogte overbruggen met een hulpstuk.
Clips en spieën bij een keramisch parket
Bij parkettegels plaats je de clips telkens op minimum 5 cm van de hoeken en zo'n 20 à 30 cm van elkaar. Indien de parkettegel te sterk gebogen is, plaats je het best een clip meer. Anders heb je meer kans om de clips te overtrekken.
Zodra twee stroken tegels zijn gelegd, kan je de trektang inzetten om de spieën en clips op te spannen. Stel de hoeveelheid kracht van de tang in met de stelschroef en trek elke spie aan. Zo vernauw je de naden en trek je de tegels tegen elkaar aan. Eens de stop-pin is ingesteld, hoef je de tang niet meer te verstellen. Plaats vervolgens meteen ook de volgende rij clips en spieën en trek aan met de tang.
TIP
Doordat de spieën het oppervlak samen in bedwang houden, kan je voorzichtig een voet plaatsen op de tegels mocht er – bijvoorbeeld – wat gereedschap net buiten je bereik liggen.
Leg het patroon voort naargelang het gekozen verband dat past in de ruimte met het gekozen tegelwerk. Plaats de spie van de laatst geplaatste tegel steeds naar de voorgaande tegel, zo kunnen de voegen nadien niet meer verbreden.
Parkettegel op maat
Moet je een parkettegel op maat maken? Dan kan je daarvoor gebruikmaken van een haakse slijper. Maak eerst een ondiepe breuklijn en slijp daarna volledig door. Op die manier belast je minder de machine en kan je beter in één rechte lijn de tegel doorslijpen. Herhaal dit aan de andere zijde.
Wie niet zo vertrouwd is met een haakse slijper, opteert beter voor een tegelsnijder. Hierbij maakt een snijwiel een breuklijn waarlangs je de tegel kan breken door enige druk uit te oefenen.
Nivelleersysteem verwijderen
Ben je klaar met tegelen? Laat dan eerst de tegellijm voldoende uitharden vooraleer je het nivelleersysteem verwijdert. Wacht niet langer dan 24 uur, want daarna wordt het te moeilijk om de clips te verwijderen.
Het verwijderen van het systeem op een vloer doe je simpelweg door met je voet de clips lichtjes weg te schoppen. Werk altijd in de richting van de voeg mee en er niet haaks op! Je kan uiteraard ook gewoon werken met een rubberen hamer – het liefst een exemplaar in een witte uitvoering, zodat je geen zwarte strepen kan achterlaten op het tegelwerk.
Uitzetvoegen vullen
Bij een overgang in materiaal waar geen plint is voorzien – bijvoorbeeld aan een raam of object – moet je de naden waterdicht opkitten. Gebruik een product dat geschikt is voor je tegel, het best in een passende kleur. Snijd eerst de randisolatie bij, plaats de nodige tape, en kit vervolgens de rand op. Strijk vervolgens af met water met wat zeepsop of een afstrijkmiddel.
Parkettegels voegen
Daarna kan je de andere voegen tussen de parkettegels vullen. Om te voegen maak je eerst het voegmiddel aan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Werk het voegsel met een voegrubber diagonaal in. Zo vul je de voeg het best.
Eens het voegmiddel in de voegen gedroogd is, kan je de tegels wassen. Neem daarvoor je sponsbak en spons. Met een goed uitgewrongen spons veeg je het overtollige voegsel van de tegel. Doe dat steeds in cirkelbewegingen om te vermijden dat je het voegsel uit de voegen wrijft.
Blijft er na een aantal keren wassen nog een cementsluier achter op de tegels, dan kan je die verwijderen met cementsluierverwijderaar.