Beveiligen van gebouwenPremium

Makkelijk werken met een kettingzaag doe je zo

Hout doorzagen met de kettingzaag doe je niet zomaar. Om veilig en makkelijk te kunnen werken zijn er een aantal aandachtspunten die je in het achterhoofd moet houden.

STAMMEN VERZAGEN

stammen verzaken kettingzaag

Snoeien: waarom en wanneer?
14 artikels
Alles over snoeienOntdek ons digitaal magazine over snoeien
Lees magazinechevron_right

De juiste werkwijze om een blok hout met de kettingzaag door te zagen, bestaat erin het midden van het zwaard boven op het houtblok te zetten. Dan maak je draaiende en op- en neergaande bewegingen. De sporen van de ketting bijten zich op die manier vast in het hout. De inspanning wordt daarbij tot een absoluut minimum beperkt.

Maak voor het zagen van brandhout en stammetjes zo veel mogelijk gebruik van een zaagbok.

TAKKEN AFZAGEN

takken kettingzaag

Een zware tak zaag je maar beter niet in één keer van de stam. Het risico is te groot dat die dan breekt, dat er een stuk van de bast afscheurt en dat de tak eraan blijft hangen.

Ga in drie stappen te werk:

  • Maak eerst een zaagsnede van ongeveer 1/3 van de dikte van de tak, en dat aan de onderzijde van de tak, op zo'n 20 tot 30 cm van de stam.
  • Zaag vervolgens de tak volledig door, vanaf de bovenkant van de tak in de richting van de zaagsnede die je al maakte.
  • Als de tak doorgezaagd is, zaag ten slotte de stomp van 20 cm nog af.

KLIEVEN

klieven hout kettingzaag

Hout klieven kun je beter niet te lang uitstellen. Het splijt veel makkelijker wanneer het nog vers is. Zorg steeds voor een stevige ondergrond, wanneer je begint te klieven. De stronk van de boom is hier ideaal voor.

Grote blokken kun je niet in één keer klieven. Sla dan een kliefijzer in het houtblok, tot het splijt. Daarna zul je het blok wel verder kunnen verkleinen met de kliefhamer.

TIP: TAKKEN VERWIJDEREN
Als de boom die je wilt omleggen, lage takken heeft die niet tot de kruin behoren en dus hinderlijk zijn bij het vallen, verwijder je die het best op voorhand met een takkenzaag. Zo hoef je niet in gevaarlijke posities (bijvoor­beeld op een ladder) te werken met je kettingzaag. Vermijd het gebruik van touwen. Die zijn overbodig als je op de juiste manier zaagt.

HOE ZAAG JE EEN BOOM OM?

zaagsnedes kettingzaag boom

DE JUISTE ZAAGSNEDES

Eerst en vooral controleer je of de boom mooi recht staat. Het is dan gewoon een kwestie van de juiste zaagsnedes te maken om de boom in de gewenste richting te doen vallen.

Aan de kant waarnaar de boom moet vallen, zaag je een spie uit. Deze zaagsnede is de valkerf. De diepte van de valkerf is ongeveer 1/5 van de dikte van de stam. De hoogte van de valkerf is niet groter dan de diepte. Een te smalle spie is ook niet goed, want die kan te vroeg dichtklemmen tijdens het vallen van de boom en zo de valrichting beïnvloeden.

velsnede kettingzaag

VELSNEDE

Nu maak je aan de andere kant van de boom de velsnede. Die horizontale snede zaag je een beetje boven de onderkant van de valkerf. Met een takje in de valkerf kun je de hoogte inschatten.

De velsnede doet de boom vallen, maar je moet de boom helemaal doorzagen. Je houdt een baard over (waar de zaagsnedes bijna over elkaar komen) die dienstdoet als scharnier om de boom onder controle te houden tijdens zijn val. Het is belangrijk dat die baard mooi recht is, en overal even breed.

techniek kettingzaag

GEEN MACHT, WEL TECHNIEK

Als je ongeveer 1/2 van de velsnede gezaagd hebt, kun je de snede openhouden met spieën, die je erin slaat. Zo voorkom je dat de zaag vastklemt onder het gewicht van de boom.

Dan zaag je verder tot je een baard overhebt van ongeveer 1/10 van de dikte van de stam. Een tik op de spieën volstaat dan om de boom te doen vallen. Zodra de stam het begeeft, neem je het best wat afstand. Bij het neerkomen kan hij immers nog opstoten.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine