ALLES OVER KETTINGZAGEN
Grote bomen zijn indrukwekkend en geven je tuin een extra touch. Maar vaak zorgen ze ook voor overlast. Jaarlijks verstoppen herfstbladeren de dakgoot en veroorzaken afwaaiende takken schade. Te gepasten tijde moeten overhangende takken afgezaagd en buiten proportie gegroeide of zieke bomen geveld worden. Als je een tuin met volwassen bomen zelf wilt onderhouden, is een kettingzaag dan ook een onmisbare tool.
HOE JE KETTINGZAAG KIEZEN
VEILIG WERKEN MET DE KETTINGZAAG
DE JUISTE TECHNIEK: MAKKELIJK WERKEN MET EEN KETTINGZAAG
HOE JE KETTINGZAAG ONDERHOUDEN
HOE JE KETTINGZAAG KIEZEN
Welke machine je kiest, hangt grotendeels af van hoe vaak je hem zal gebruiken. Om slechts sporadisch enkele blokken te verzagen heb je immers geen zwaar geschut nodig. We overlopen waarop je moet letten om de juiste keuze te maken.
VEILIG werken MET DE KETTINGZAAG
Een terugslag of kickback betekent dat de kettingzaag in werking plots de neiging krijgt om rond haar zwaartepunt te draaien, in de richting van de gebruiker, dus. Dat kan gebeuren als je met een bepaald deel van de zwaardneus ergens tegen stoot. We geven tips mee om dat te voorkomen. Voorts overlopen we hoe je je veilig kleedt, en zo ongelukken kan vermijden.
DE JUISTE TECHNIEK: makkelijk werken met een kettingzaag
Hout doorzagen met de kettingzaag doe je niet zomaar. Om veilig en makkelijk te kunnen werken zijn er een aantal aandachtspunten die je in het achterhoofd moet houden.
HOE JE KETTINGZAAG ONDERHOUDEN
Een kettingzaag kan je altijd eens binnenbrengen voor nazicht bij je verdeler, maar eigenlijk kan je zelf al veel doen. We leggen het je uit in dit artikel. Opgelet: werk enkel aan de machine als ze volledig uitgeschakeld is. Trek ook de stekker uit het stopcontact.