Funderingen

HOE EEN VLOER OPBOUWEN

Zit je met een fikse verbouwing waarbij je moet chappen of je vloer isoleren? Dan is het handig om te weten uit welke lagen een vloer is opgebouwd en welke volgorde die lagen volgen. Ook al heb je maar een nieuwe vloerafwerking te leggen, is het altijd interessant om eens te weten wat er allemaal onder ligt. Een overzicht.

1. FUNDERINGEN
2. BETONPLAAT
3. VLOERISOLATIE
4. VLOERVERWARMING
5. CHAPE
6. VLOERBEDEKKING

 

1. FUNDERINGENfundering

Heb je een stuk dat je nieuw moet zetten? Dan graaf je eerst funderingen. De diepte daarvan ligt rond 1 meter, afhankelijk van wat je architect voorschrijft. Die funderingen worden vervolgens volgestort met beton. 

Afhankelijk van je ondergrond en de last die je funderingen zullen moeten dragen, kan het nodig zijn om de sleuven te voorzien van een ondergrond in bijvoorbeeld steenslag of betonpuin en van een bekisting. Ter versteviging worden er in vele gevallen ook wapeningsnetten in het beton geplaatst. Tussen de funderingen worden eventueel ook rioleringsbuizen gelegd. De sleuven die hiervoor gemaakt zijn, worden opgevuld met aarde of steenslag. 

MEER WETEN:
> Hoe funderingen leggen

 

2. BETONNEN VLOERPLAATbetonplaat

Minimale dikte: 10 cm

De betonplaat is het startpunt van de uiteindelijke vloeropbouw bovenop de funderingen. Deze wordt samen met de fundering van het huis gegoten. Maar eerst komt er nog een vochtfolie die opstijgend vocht zal tegenhouden. Anders kunnen de wapeningsnetten gaan corroderen. Voor het storten leg je de wapeningsnetten op wat stenen en niet op de grond, zodat ze volledig in het beton zullen zitten.

Bij een renovatie zorg je ervoor dat het beton niet tegen de oude fundering aan ligt, maar zwevend wordt gelegd. Daarvoor voorzie je aan de randen wat randisolatie. Een gegoten betonplaat heeft tot 30 dagen nodig om te drogen.

MEER WETEN:
> Hoe een betonplaat gieten

 

Op de betonplaat komen meestal eerst de leidingen voor de aan- en afvoer van water, elektriciteit en andere kabels. Begin daarbij altijd met de afvoer van het water, deze leidingen zijn immers groot en niet flexibel. Ze moeten ook een bepaalde hellingsgraad hebben om een vlotte afstroming te garanderen. Elektriciteitskabels hou je voor het laatst, omdat je die nog gemakkelijk overal over kan plaatsen. Houd er wel rekening mee dat alle leidingen die je in deze fase van de vloeropbouw legt, straks onbereikbaar zullen zijn.

 

3. VLOERISOLATIEisolatie

Minimale dikte: 11 – 15 cm

Gebruik je harde isolatieplaten? Dan moet je nog een uitvullingslaag over de leidingen gieten om deze te bedekken. Wil je zowel isoleren als egaliseren, dan is schuimbeton het materiaal bij uitstek. Is die egalisatielaag uitgehard? Dan plaats je de isolatieplaten naadloos. Alle kleine hoekjes moeten worden opgevuld.

Isoleer je je vloer met gespoten PUR? Dan is een uitvulchape niet nodig. In dit geval wordt de isolatie nog vlak geschuurd, zodat er een goede basis is voor de chapelaag. Als je een isolerende chape gebruikt, is isolatie onder de chapelaag eveneens geen vereiste. 

MEER WETEN:
> Hoe je vloer isoleren

 

4. VLOERVERWARMINGverwarming

Heb je vloerverwarming gekozen? Dan kan je die nat plaatsen, waarmee wordt bedoeld dat de buizen op de isolatielaag worden gelegd (met een folie tussen de buizen en de isolatielaag) en daarop de chape wordt gegoten.

Bij een droog systeem daarentegen ligt de vloerverwarming verzonken in de isolatieplaten. Daarvoor is dan in de platen zelf reeds een uitsparing gemaakt. Bovenop die constructie komt dan een metalen plaat die de warmteverdeling bestendigt. Daarop komt de chapelaag terecht.

MEER WETEN:
> Hoe vloerverwarming plaatsen

 

5. CHAPEchape

Minimale dikte: 5 cm

Heb je de isolatie en eventuele vloerverwarming geplaatst, dan kan je beginnen met de dekvloer. Chape is een mengsel van zand en cement. Daarin wordt nog een wapening gelegd, bestaande uit netten of vezels met dezelfde eigenschappen als zo’n net – namelijk het voorkomen van scheuren in de vloer.

In deze fase houd je al rekening met de dikte van de afwerking. Bij de dorpels moet er immers nog genoeg plaats over zijn voor de vloerafwerking. Zorg dus dat je weet wat je wil leggen voor de chape wordt geplaatst.

MEER WETEN:
> Hoe chape leggen

 

6. VLOERAFWERKINGafwerking

Ligt je dekvloer er, dan kan je een vloerafwerking naar keuze plaatsen. Daarvoor zijn er heel wat keuzemogelijkheden, van natuurlijke producten als hout of natuursteen tot laminaat of LVT.

Je mag normaal gezien slechts beginnen met vloeren als de chape volledig is uitgehard en als de vloerverwarming is opgestart, als je die hebt natuurlijk.

MEER WETEN:
> Hoe je vloer afwerken

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine