Tips & tricksPremium

HOE EEN COMPRESSOR KIEZEN

Er zijn toestellen met en zonder olie. Dewelke je kiest, hangt vooral af van hoe vaak je de compressor wil gebruiken en voor welke toepassing je ze gaat gebruiken. Ga je vaak verf verspuiten, dan is een olievrij exemplaar aangewezen. Voor lichtere klussen heb je doorgaans genoeg aan een zuigercompressor. Moet je intensievere werken uitvoeren, of heb je een constante aanvoer nodig? Dan kan een toestel met schroeven beter van pas komen. Een derde dilemma bij het kiezen van een compressor: kies je nu een met of zonder tank? Ook dat is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de omvang van je toepassing.

 

READY TO USE

toepassing

De meest gangbare compressoren worden door netstroom aangedreven. Een elektromotor bedient een compressorpomp, die luchtdruk voorziet in de tank. Over het algemeen praten we over een maximale druk van 8 bar; er zijn toestellen waar de luchtdruk 10 bar en meer kan zijn.

De compressoren zijn allemaal ready-to-use: je hoeft alleen maar je stekker in het stopcontact te steken. Daarna stel je de gewenste druk in met een draaiknop.

 

MET OF ZONDER OLIE?

compressor met tank

Een compressor met een olieloze ééncilindermotor van 1,5 tot 3 pk is een licht toestel. Je kunt ze met een handgreep gemakkelijk transporteren en op een kant wegleggen, omdat er geen olie uit kan lopen. Extra onderhoud is dan ook niet nodig.

Een olievrij toestel is ideaal voor wie maar af en toe perslucht nodig heeft (bijvoorbeeld voor het oppompen van banden of om vuil weg te spuiten). Ga je vooral verf spuiten? Dan is een compressor zonder olie alvast de beste optie, dan heb je immers geen kans om olieresten in je verf- of laklaag aan te treffen. Al zijn er ook oplossingen met olie, die uitgerust zijn met een filter.

Een andere categorie motoren heeft speciale compressorolie nodig om de bewegende onderdelen soepel te laten werken. Deze machines zijn zwaarder en verlenen zich beter tot frequent en intensief gebruik. Deze toestellen staan op wielen, waardoor je ze in een rechtopstaande positie kunt verplaatsen, en beschikken over een duidelijk zichtbare stevige tank.

Toestellen met olie gaan doorgaans langer mee, maar je moet wel om de 200 werkuren de olie verversen om het maximum uit de compressor te halen (naargelang de fabrikant kan dat variëren, raadpleeg dus zeker de technische fiche van je machine). Controleer zeker ook regelmatig het oliepeil.

 

ZUIGER- OF SCHROEFCOMPRESSOR?

schroefcompressor

Voor thuisgebruik wordt het vaakst een beroep gedaan op zuigercompressoren. Vrije omgevingslucht wordt aangezogen en samengedrukt in het toestel. De luchtdruk wordt opgebouwd via op- en neergaande bewegingen in een zuigsysteem in de cilinder. De druk kan je zelf regelen naargelang de toepassing.

Aan de uitlaatklep wordt de druk geregeld door drukschakelaars die vermijden dat de tank boven de maximale druk uitkomt. Mocht de drukschakelaar niet functioneren, dan vermijdt een veiligheidsklep dat de maximale toegestane druk wordt overschreden door de overtollige lucht te laten ontsnappen.

Met een manometer - waarmee een compressor altijd is uitgerust - lees je af hoe hoog de druk in het reservoir is. Er bestaan zuigercompressoren die 8 tot 10 bar aankunnen, maar er zijn ook meer gespecialiseerde toepassingen die druk tot 30 bar kunnen behalen. Er bestaan ook compressoren met twee manometers: één die de druk in de ketel weergeeft, en een andere die de druk aan de uitgang toont.

Bij schroefcompressoren wordt de luchtdruk opgebouwd door twee schroeven die in elkaar grijpen. Zo is er een voortdurende compressie – dat in tegenstelling tot de zuigercompressor, die pas druk gaat opbouwen wanneer de zuiger beweegt.

Voor thuisgebruik is er doorgaans geen continue compressie nodig, dergelijke machines bevinden zich dan ook meer in de professionele en industriële sfeer. Heb je regelmatig grote volumes perslucht nodig? Dan is een schroefcompressor wel aangewezen. Doorgaans zijn schroeftoestellen overigens stiller dan zuigercompressoren.

 

MET OF ZONDER TANK?

compressor

Een compressor heeft een drukvat of tank om een bepaalde hoeveelheid luchtdruk als het ware te verzamelen voordat je hem gebruikt. Hoe groter de tank, hoe langer de druk in je slang of bij je pistool kan aanhouden zonder dat de machinemotor moet aanspringen. Als je meer dan tien minuten onafgebroken moet werken, is een compressor met (grote) tank altijd aangeraden.

Een tank is gunstig voor de levensduur van de compressor. Een grotere tank is ook nuttig als er twee uitgangen nodig zijn, nl. als je met twee mensen tegelijk wilt werken met de compressor. Er zijn tanks vanaf 2 liter verkrijgbaar en het is ook mogelijk met een dubbele tank te werken.

Het is wel belangrijk om regelmatig het restvocht te laten weglopen via het aftapkraantje. Dat restvocht is wat er vrijkomt bij de afkoeling van warme lucht in het reservoir. Bij een hoge druk neemt de temperatuur immers toe.

Er zijn ook compressoren op de markt zonder tank. Het voordeel hiervan is dat de toestellen compact zijn en weinig ruimte in beslag nemen. Ze zijn bovendien licht en zeer goed draagbaar. Als je een compressor koopt zonder tank, besef dan wel dat de motor constant moet draaien om luchtdruk te houden. Dat veroorzaakt meer geluid en de motor krijgt meer te verduren.

Je bent ook wat beperkt in je mogelijkheden. Dit soort compressoren gebruik je vooral om zo nu en dan banden of voetballen op te blazen. Je kan er ook mee nagelen met een aangepaste tool.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine