Atelier & werkplaatsPremium

Zo hebben we de compressoren getest

Zo hebben we compressoren getest

Drie types compressoren werden aan een aantal tests onderworpen, vooral om na te gaan hoe veelzijdig ze zijn, hoe vlot je ermee manoeuvreert en hoe snel ze zijn. Bovendien hebben we aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van de toestellen. De compressoren zijn niet onderworpen aan labotests. Onze tests worden uitgevoerd vanuit het gebruikersperspectief.

 

Hoe hebben we de compressoren getest?

Een compressor is een gereedschap waarmee je door middel van perslucht objecten zoals banden kan oppompen, of pneumatisch gereedschap kan aandrijven zoals een verfspuit. Voor we begonnen met het uittesten van de compressoren, noteerden we alle gegevens van de verpakking en de gebruiksaanwijzing. 

 

Een blik op het design: unboxing

Het eerste wat je doet met een compressor na aanschaf, is deze uit de doos halen. Wij doen het niet anders met onze toestellen. In de verpakking kan je uiteraard altijd de handleiding vinden. We nemen deze grondig door voor gebruik. 

Op de verpakking kan je heel wat informatie aflezen zoals het vermogen, de maximale luchtdruk, de tankinhoud, de pompcapaciteit, het toerental en het aantal decibels dat het toestel produceert. Bij het unboxen merkten we meteen een groot verschil in volume en gewicht van de toestellen op. De kleine modellen zijn draagbaar, de grote toestellen met een grote tankinhoud zijn door hun gewicht beter bestemd om op locatie te gebruiken.

steunvoetjes eronder monteren

Bij sommige compressoren zit een aanzuigluchtfilter in de verpakking. Die dempt het geluidsniveau van het toestel.
Daarnaast werden in bepaalde gevallen ook steunvoetjes meegeleverd. Geen enkel toestel had wielen, en dat is minder ergonomisch, zeker voor het grotere toestel. Dat werd echter inclusief een handvat en schroeven geleverd.

Bepaalde compressoren werken op snoer. Bij het ene model is dat langer dan bij het andere, 2,50 m vergeleken met 1,30 m. 

accu bij de compressor

Eén model werkt op batterij. De accu was in dit geval niet meegeleverd, en moet je apart aankopen. Hou hier rekening mee tijdens het aanschaffen van een compressor.

Werkingsprincipe

Elk van de drie compressoren is olievrij. Dit type compressor is perfect voor wie maar af en toe perslucht nodig heeft, niet de industriële toepassingen dus. In eerste instantie laat je de tank vollopen met lucht, tot die helemaal vol is.
De maximale druk in de tank van elke compressor bedraagt maximaal 8 bar. Eens de tank vol is, valt de compressor stil. Daarna stel je de luchtdruk in die je uit de compressor wil laten komen, afhankelijk van de toepassing waarvoor je die wil gebruiken.

 

Banden en speelgoed opblazen

Voetbal en ballon

Olievrije compressoren zijn bijvoorbeeld perfect geschikt voor het oppompen van een voetbal. Zorg er wel voor dat je het juiste koppelstuk hebt om de bal mee op te pompen. Houd bij elke toepassing rekening met de voorgeschreven druk. Een voetbal pomp je op met een druk tussen de 0,6 en 1,1 bar. Een te hoge druk kan ervoor zorgen dat het object dat je oppompt stukgaat of ontploft.

Ballon test compressoren

Dit illustreerden we met een ballon. Een druk van 4 bar is te veel, er komt te veel lucht aan een te hoge snelheid in de ballon, waardoor die snel zal ontploffen. Door van begin af aan het juiste aantal bar in te stellen, kan je voorzichtig te werk gaan.

Banden oppompen

Dat geldt ook voor het oppompen van fietsbanden. Op de band zelf zie je de aanbevolen hoeveelheid psi. Op de manometer van je compressor staat zowel de waarde in bar als psi uitgedrukt. In ons geval moesten we een waarde van 50 tot 75 psi hanteren. We stelden de drukregelaar in op 60 psi en in een mum van tijd was de klus geklaard. Let op, je pompt fietsbanden op met een aangepast koppelstuk.

gocartband opblazen

We deden een soortgelijke proef met een gocartband. Ook hier geraakte de band - mits het juiste koppelstuk - zeer snel weer opgeblazen, bij elk van de toestellen. 

 

In de werkplaats toepassen

Om je werkplek schoon te houden, kan je een compressor ook gebruiken om houtsnippers of zaagsel weg te blazen. Of wat dacht je van aangekoekte verf in een verfbakje losblazen? Spuit de opgedroogde verf weg op 4 bar. Lukt het niet volledig om de verf weg te krijgen? Dan verhoog je de druk, zo bladdert alles gemakkelijk af.

aangekoekte verf wegspuiten

Een ander veelvoorkomende toepassing met een compressor is het spuiten van verf met een verfpistool. Hiervoor gebruik je 2 tot 2,5 bar. Met de gepaste slang op het pistool kan je de verf op deze manier mooi vernevelen.

 

Getimed

Volle tank

We testten bij elk toestel uit hoe lang het duurt om de tank te laten vollopen. De tank met een inhoud van 3,8 liter deed er zo’n anderhalve minuut over, de tank met een inhoud van 6 liter een minuut. Hier merken we op dat het vollopen toch langer duurt bij een toestel op batterij.

Het toestel met een grotere tankinhoud van 24 liter doet er - logischerwijze - iets meer dan drie minuten over.

Tacken

Hoe groter de tank, hoe langer je kan werken met de de compressor. Dit illustreerden we met een tacker. We lieten elke compressor vollopen. De druk op de slang stelden we in op 6 bar. Dit is de aangewezen luchtdruk voor deze toepassing.

tacken met de compressor

Tijdens de test schoten we op een constant ritme in het hout en noteerden het tijdstip waarop de tank opnieuw moest vollopen. Het toestel met de kleinste tankinhoud deed er 13 seconden over vooraleer de tank moest herladen met lucht.
De compressor met een inhoud van 6 liter deed er een halve minuut over en het model met een tankinhoud van 24 liter moest pas hervullen na een minuut.

 

Conclusie

fietsband oppompen compressor

Aangezien elk toestel met vlag en wimpel slaagde voor de tests, hangt de keuze van een compressor dus vooral van jou af. Ben je op zoek naar een toestel waar je mobiel wil mee werken en dat dus licht moet zijn? Wil je in dat kader ook werken met een model op accu?

Is het de bedoeling dat je langdurige klussen uitvoert en waarbij je dus meer tankinhoud nodig hebt? Denk hier vooraf goed over na. Bekijk dan op voorhand de opties van de modellen die je in gedachten hebt, zodat je zeker bent dat één ervan aan je eisen voldoet.

Denk ook goed na over de accessoires die je er al dan niet bij wil, accu's die je moet bijkopen enz. om het juiste totale kostenplaatje te zien. 

De reviews en technische gegevens van de compressoren vind je hier terug. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine