Aluminium ramen & deurenPremium

waarmee rekening houden als je je ramen kiest

ramen kiezen

Of je nu een huis laat bouwen of je woning wil renoveren, nieuwe ramen met kwalitatieve beglazing moeten zeker op je lijstje staan. Ze bieden namelijk tal van voordelen zoals betere isolatie, meer lichtinval, geluidswering, enz. De mogelijkheden qua materialen, type raam, afmetingen en afwerking zijn echter zodanig groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ontdek in dit artikel enkele zaken waarmee je dus beter rekening houdt als je je ramen kiest.

 

Materialen

PVC

PVC raam

EIGENSCHAPPEN

Pvc-ramen houden je woning altijd op de perfecte temperatuur. De ramen zijn namelijk geluiddicht en wind- en waterbestendig dankzij een metalen versterking die binnenin de pvc-omkasting zit. Zo heb je geen last van weerschommelingen buitenshuis. Pvc-ramen isoleren over het algemeen beter dan aluminium ramen, maar minder goed dan houten ramen. De mate waarin pvc-profielen isoleren wordt bepaald door het aantal luchtkamers (hoe meer, hoe beter). De ramen bieden ook veiligheid: het sterke materiaal zorgt ervoor dat je ramen inbraakwerend zijn, en houdt dus inbrekers op afstand. Daarnaast is de brandwerendheid hoog. Pvc is moeilijk ontvlambaar en zelfdovend.

Het enige nadeel is dat pvc minder geschikt is voor grote overspanningen. Voor een groot schuifraam zijn er meer verticale profielen als steunpunten nodig dan bij ramen van aluminium. De profielen moeten tevens dikker zijn dan bij aluminium ramen. Daarnaast is pvc ook een krasgevoeliger materiaal.

dichtingen: rubber of kunststof?

Ben je van plan om pvc-ramen te kiezen voor je woning? Check dan bij de fabrikant ook eens de kwaliteit van de dichtingen. Idealiter zijn deze van EPDM gemaakt en gaan ze 20 à 30 jaar mee zonder aan flexibiliteit in te boeten. Zijn de dichtingen uit kunststof gemaakt, dan kunnen ze na een aantal jaar beginnen te verharden en 'craqueleren', met als resultaat dat je water of tocht kan binnenkrijgen.

 

ALUMINIUM

raam in aluminium

EIGENSCHAPPEN

Aluminium ramen zijn 100% water- en winddicht. Daarnaast is aluminium erg geluidswerend, wat ten goede komt aan je wooncomfort. Uit zichzelf is aluminium geen zo'n goede isolator, maar binnenin het aluminium kader zit een kunststof kern die de isolatie gevoelig kan verbeteren. Bij aluminium ramen hangt de mate van isolatie verder vooral af van het aantal luchtkamers in de profielen.

Aluminium ramen zijn verder zeer onderhoudsvriendelijk: ze verkleuren niet door de zon, zijn roestvrij en zullen niet barsten of kromtrekken. Doordat aluminium steviger is dan pvc, kunnen ze ook grotere overspanningen aan – goed om te weten wanneer je een schuifraam met uitzicht op de tuin overweegt.

AFWERKING

De afwerking van aluminium raamprofielen kan op drie manieren gebeuren: ofwel met een gladde poederlaklaag, een krasbestendige poederlaklaag met een meer "korrelige" uitstraling, ofwel middels anodisatie – een elektrochemisch proces waarbij er een beschermende oxidelaag wordt gevormd. Bij anodisatie wordt de metaaltint behouden.

Wil je aan de binnen- en buitenkant van je ramen een ander kleur? Dan kies je het best voor een afwerking met een poederlak. Geanodiseerd aluminium is dan weer niet elektrostatisch, waardoor het dus geen vuil of stof aantrekt. In dergelijke aluminium profielen treden er ook nooit spleten of schilfers op, waarin zich anders vuil kan ophopen.

 

HOUT

houten raam

Houten ramen ogen natuurlijk en sfeervol en geven je een warm gevoel. Hout zorgt ervoor dat de warmte beter wordt vastgehouden, waardoor je woonruimte snel wordt verwarmd. Daarnaast is hout goed bestand tegen temperatuurverschillen, zodat je daar binnenshuis weinig van merkt. Houten raamprofielen bieden ook een goede isolatie. Vooral de dikte van de profielen en de houtsoort bepalen de mate van isolatie. Er zijn verschillende mogelijkheden in hardhout en zachthout. Hardhout is wat duurzamer, terwijl zachthout makkelijker te bewerken is.

Ben je het uitzicht van je ramen beu? Wel, hout is gemakkelijk te schilderen, zodat je snel en gemakkelijk weer een nieuwe look hebt.

 

SOORTEN RAMEN

VAST RAAM 

vast raam

Een vast raam is een standaardraam zonder enige specificaties en kan niet worden geopend. Wel is het mogelijk om een rolluik of ventilatierooster te monteren. Vaste ramen zijn vaak terug te vinden aan de voorzijde van een woning.

 

MANIER VAN OPENEN

DRAAI-KIEPRAAM 

draai-kiepraam

Draai-kiepramen zijn zowel open te draaien als te kiepen. Deze veelzijdige ramen zijn dus zowel winter- als zomerproof. In de winter kiep je het raam open voor ventilatie zonder dat je het hele raam hoeft te openen. In de zomer draai je het raam volledig open, zodat je huis goed kan luchten.

 

VALRAAM

valraam

Valramen kiepen net zoals draai-kiepramen, alleen vallen deze naar binnen open. Valramen zijn ideaal voor ventilatie. Deze ramen zijn vaak zichtbaar in badkamers en toiletten.

 

SCHUIFRAAM 

schuifraam

Schuiframen zijn ramen die je openschuift in plaats van opendraait. Het voordeel van schuiframen is dat je geen last hebt van voorwerpen op de vensterbank of gordijnen die in de weg hangen. Daarnaast is een vliegenraam gemakkelijk te monteren.

 

DAKRAMEN

TUIMELRAAM

tuimelraam

Tuimelramen scharnieren om een centrale as, waardoor het raam 180° gedraaid kan worden. Je kunt deze plaatsen op daken met een helling tussen 15° en 90°. Ze zijn bovendien voorzien van een ventilatieklep, zodat de kamer geventileerd wordt zonder dat daarbij het raam open hoeft. Voordelen van dit soort raam zijn dat je makkelijk aan de buitenkant kunt reinigen en dat deze veilig is voor kinderen.

 

VALRAAM VOOR DAKEN

dakraam

Een valraam scharniert niet om een centrale as. De scharnieren zijn aan de bovenkant bevestigd, waardoor het raam tot 45° naar buiten toe gedraaid wordt. De bediening gebeurt langs onderen. Deze is geschikt voor daken met een helling tussen 15° en 55°.

 

UITZETBAAR DAKVENSTER

Dakraam dakkoepel

Voor platte daken zijn er andere systemen om meer daglicht in een ruimte te kunnen krijgen zoals dakkoepels, lichtstraten en lichttunnels. Dakkoepels en lichtstraten kunnen voorzien worden van elektrische componenten, waardoor je ze op afstand kunt openzetten. Vooral bij moeilijk bereikbare plaatsen is dat erg handig. Lichttunnels zijn erg handig om daglicht te transporteren naar ruimtes waar plaatsing van een dakkoepel niet mogelijk of wenselijk is. Lees hier meer over ramen voor platte daken.

 

PLATDAKVENSTER MET OF ZONDER KOEPEL

lichtstraat

Bij een platdakvenster met koepel wordt er over de vleugel een afdekschelp uit acrylaat of polycarbonaat geplaatst. De koepel vervangt op die manier de derde laag glas. Een platdakvenster zonder koepel beschikt over een extra glasplaat over de vleugel heen. Deze soort wordt afgewerkt met een aluminium profiel.

dakkoepels

Bovendien biedt de vlakke uitvoering vooral een esthetische oplossing, maar wel net iets duurder door de grotere hoeveelheid glas. Het belangrijkste functionele voordeel is dat ze, in tegenstelling tot de platdakvensters met koepel, wel op maat gemaakt worden.

 

VAST OF OPENGAAND DAKVENSTER

dakvensters

Zowel de vlakke platdakvensters als deze met koepel zijn verkrijgbaar in vaste en opengaande varianten. Voor ruimtes die naast het platdakvenster over nog andere, opengaande, vensters beschikken, volstaat over het algemeen de vaste uitvoering.

Enkel wanneer er een extra ventilatienood is, wordt de opengaande uitvoering aangeraden. Deze scharniert open tot een opening van circa 15 cm en bestaat zowel in een manuele als in een automatische variant.

De eerste wordt met een spindel geopend en gesloten; de tweede wordt aangedreven via een kettingmotor in de vleugel. Bij de elektrische versie wordt nagenoeg altijd een regensensor voorzien, zodat het platdakvenster automatisch sluit bij regen.

 

SPECIALE UITVOERINGEN

Ontdek meer over speciale uitvoeringen van dakramen in dit artikel.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine