WandenPremium

Hoe betegel je een wand?

Ook bij het tegelen van wanden is een goede voorbereiding primordiaal voor een mooi eindresultaat. Lees hier welke voorbereidingen je moet trefffen bij welke ondergrond, en hoe je vervolgens de klus klaart.

 

Voorbereiding: de ondergrond

De ondergrond moet effen en vlak zijn. Indien nodig moeten gaten gevuld worden, moet er vlak gepleisterd worden of plaats je een OSB-plaat.

primer wandtegel betegelen

  • Wil je een houten wand betegelen? Begin er niet rechtstreeks aan, maar plaats eerst een isolerende plaat waarop je een primer aanbrengt.
  • Op geverfde muren mag je wel tegelen, mits ze geschuurd, ontvet en geprimerd zijn.
  • Bij natte ruimtes besteed je ook voldoende aandacht aan waterdichting. Hier is een ondergrond uit cementbasis, zoals cementvezelplaten, aan te raden. Uiteraard is hier ook een vochtregulerende primer van toepassing.

 

Aantal tegels en legpatroon bepalen

kleine tegel wandtegel betegelen

Ook bij een muur teken je eerst een plan uit van hoe je je tegels wil leggen. Houdt rekening met welk patroon je voor ogen hebt, en hoeveel tegels je nodig zal hebben. Het aantal tegels kan je achterhalen door de oppervlakte van de muur te berekenen en daar nog een tiental procent snijverlies/reserve bij te tellen.

 

Tegellijm

lijm wandtegel betegelen

Je kan je tegellijm zelf aanmaken, maar je kan ze ook kant-en-klaar kopen. Kijk op de verpakking altijd goed naar de open tijd en de verwerkingstijd van je lijm.

Tegellijm aanmaken

cementlijm aanmaken wandtegel betegelen

Ga je zelf tegellijm aanmaken? Dan heb je een kuip, een mengstaaf en water nodig. Start steeds met een propere kuip en schoon water. Voeg vervolgens de lijmpoeder aan het water toe. Een flexibele lijm is ideaal voor het tegelen van wanden en vloeren. Respecteer de hoeveelheden zoals aangegeven op de verpakking. Maak net zoveel specie aan als je kan verwerken. De lijm heeft namelijk een beperkte werktijd. 

TIP
Doordat er bij dit proces wel wat stof vrijkomt, bescherm je best je luchtwegen met een masker. Draag ook handschoenen, want cement werkt ook in op je huid.

Meng de specie tot een homogene massa. Als vuistregel geldt hier: drie minuten mengen, daarna de specie een drietal minuten laat rusten, tot slot een drietal minuten doormengen. Raadpleeg hiervoor altijd de instructies op de verpakking.

TIP
Na het mengen, reinig je meteen de menger. Zo blijft je gereedschap optimaal werken, én zitten er geen vervelende harde brokjes in de volgende specie die je wilt maken.

 

Hoogte van de eerste rij bepalen

tegellijm wandtegel betegelen

Je begint het best niet vanaf de vloer te tegelen, maar één rij boven de vloer. Als je vloer niet waterpas is, dan zouden ook je tegels schuin komen te staan. Daarom bevestig je een plank op iets meer dan de hoogte van een tegel op je platen. Die plank hang je waterpas op. Vanaf die goede basis kan je nu beginnen tegelen.

 

Wand inlijmen

wand inlijmen wandtegel betegelen

Met een truweel schep je wat tegellijm op je plakspaan, breng hiermee een lijmbed aan op de wand. Je hoeft de lijmrillen nog niet meteen door te trekken. Breng eerst de nodige specie aan op de muur met de vlakke kant van de spaan. Daarna kam je de volledige oppervlakte uit met de tanden van de plakspaan. Zo krijg je overal gelijke lijmrillen.

voeg vrijmaken wandtegel betegelen

In hoeken maak je een voeg vrij. Als je later klaar bent met het tegelwerk, kit je deze naad op. Zo verminder je de kans dat er spanning in het tegelwerk ontstaat.

DUBBEL VERLIJMEN
In de meeste gevallen moeten tegels dubbel verlijmd worden, dus zowel op de ondergrond als op de achterzijde van de tegel wordt er lijm aangebracht.

 

Eerste tegel plaatsen

eerste tegel wandtegel betegelen

De eerste tegel die geplaatst wordt, is van groot belang. Staat deze niet waterpas, dan krijg je de naastliggende tegels nooit goed op hun plaats. Plaats de tegel vervolgens definitief op z’n plaats door minimaal te schuiven. Zo zuigt de tegel zich beter aan het lijmbed. Controleer met je waterpas de plaatsing van de tegel en regel eventueel bij waar nodig. Wees enkel tevreden met een nauwkeurig waterpas resultaat. Pas dan kan je de rij vervolledigen. Werk rij per rij verder tot boven.

 

Nivelleren en afstand houden

Tegelkruisjes

tegelkruisjes wandtegel betegelen

Om de juiste afstand tussen de tegels te houden, gebruik je tegelkruisjes. Je kan die op de hoekjes plaatsen, dan blijven ze in de voegen zitten. Als je voegt, dan is de voeg daar wel dunner. Je kiest er dus het best voor om ze in het midden van de tegel te plaatsen aan de zijkanten en de bovenkant. Zo kan je de tegel ook nog een beetje bewegen, tot de tegel mooi recht hangt.

Zodra de tegellijm droog is, kan je de tegelkruisjes verwijderen. De rest van de tegellijm kan je er daarna gewoon afwassen. Wacht hier zeker niet te lang mee, anders blijft de lijm op de voorkant van je tegels hangen.

Nivelleersysteem

nivelleersysteem wandtegel betegelen

Om tegels perfect recht te plaatsen met overal dezelfde onderlinge afstand kan je ook gebruikmaken van een nivelleersysteem. Die bestaat uit clips die je onder de tegel schuift en bijhorende draaidoppen voor op de clips, of spieën die je in de clips schuift. Draaidoppen draai je gewoon vast, spieën doe je knellen met een aantrektang. Het aantal benodigde clips en spieën of draaidoppen hangt af van het formaat van de tegel. Er zijn verschillende fabrikanten. Je vindt op de verpakking telkens de nodige info terug.

De tegellijm moet ook hier voldoende uitharden vooraleer je het nivelleersysteem kan verwijderen. Wacht niet langer dan 24 uur, daarna wordt het te moeilijk om de clips te verwijderen. Gebruik een rubberen hamer om ze te verwijderen.

 

Tegels op maat maken

tegelsnijder wandtegel betegelen

Moet je ergens een tegel op maat inpassen? Zet de maat dan eerst over op de tegel die je op maat wil snijden. Gebruik een tegelsnijder om af te korten. Een snijwiel maakt een breuklijn waarlangs je de tegel kan breken door enige druk uit te oefenen.

slijper wandtegel betegelen

Waar het met een tegelsnijder niet lukt, kun je met de haakse slijper werken. Om de breukspanning te verminderen, boor je een gat in de hoek met een diamantboor. Bij dit proces is er veel wrijving, koel je boor daarom achteraf af met wat water.

Dan rest er nog het inslijpen van de tegel met de haakse slijper. Maak hiervoor eerst een ondiepe breuklijn en slijp daarna volledig door. Op die manier belast je minder de machine en kun je beter in één rechte lijn de tegel doorslijpen. Herhaal dit aan de andere zijde.

 

Tegels in verstek

verstek wandtegel betegelen

Is het nodig om aan de hoeken van een wand tegels in verstek te plaatsen? Dat kan je eveneens met de haakse slijper zelf doen. Dankzij het verstek sluiten de naden hierbij op elkaar aan. Op die manier hoef je later geen hoekprofielen te plaatsen om de lelijke voegen weg te werken. 

 

Voegen en kitten

voegspons wandtegel betegelen

Wanneer de tegellijm helemaal uitgehard is, kan je opvoegen met een geschikt voegmiddel. Je wacht het best een volledige dag. Kijk voor de droogtijd op de verpakking van je tegellijm.  Tegels invoegen doe je diagonaal met een voegrubber. Door diagonaal te werken, worden de voegen het best gevuld.

Als de voegen droog zijn, kan je ze afwassen. Je vindt een richttijd op de verpakking van je voegmortel. De voegmortel die op de tegels blijft hangen, was je af. De voegen moeten hier zeker droog voor zijn, anders was je de mortel gewoon uit de voeg. Als je de voegmortel niet van je tegels krijgt, kan je altijd cementsluierverwijderaar gebruiken.

kitten wandtegel betegelen

Als allerlaatste taak kit je nog de naden op. Visueel is dit het mooist als je een kit neemt in een kleur die matcht met de gekozen tegels.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine