Waarom kiezen voor gevelbekleding in beton?
Beton is een materiaal dat je in verschillende afwerkingsgraden kan verkrijgen, en dat is niet anders als het om een gevel gaat.
SIERBETON
Met een gevel opgetrokken uit architectonisch beton, kan je heel wat kanten uit qua look. Het beton is samengesteld uit een mengsel van zand, cement, water en grove granulaten (natuurlijk, artificieel of gerecycleerd). De kleur van het beton wordt beïnvloed door de verhoudingen van elk van deze bestanddelen. Met kleurstoffen als additief kan je nog meer kleuren verkrijgen.
Architectonisch beton wordt in een bekisting gegoten. Daarin kunnen structuurmatten, planken of latten worden verwerkt, die het mogelijk maken om uiteenlopende vormen aan te nemen.
Verder is beton brandvast en biedt het zowel thermisch als akoestisch een goede isolatie. Al geldt ook hier: voorzie onder de gevelbekleding nog een extra isolatielaag en zorg voor een spouw tussen de isolatie en het buitenblad in beton om te voorkomen dat de isolatie vochtig wordt.
VORMEN
Wanneer we spreken over architectonisch beton, gaat het vrijwel altijd om prefabbeton.
vormen
UITGEWASSEN BETON
Door beton uit te wassen met water na het storten, krijgt het een korrelstructuur waardoor de granulaten van de gebruikte mineralen zichtbaar zijn.
gezuurd beton
Gezuurd of geëtst beton is beton dat behandeld werd in een zuurbad die ervoor zorgt dat de cementhuid wordt weggeëtst. Dat geeft een ander, meer zanderig aspect aan het eindresultaat, afhankelijk van welk cement en welke granulaten er gekozen worden in de samenstelling van het beton.
gestraald beton
Wil je een grove, matte structuur in je betonnen gevel aanbrengen? Dan kan je de cementhuid ook laten wegstralen met grid.
SANDWICHPANELEN
Sandwichpanelen voor dak- en gevelbekleding komen het vaakst voor bij metaal, maar het is ook mogelijk om isolatie te voorzien tussen twee betonplaten.
GLAD beton
Wanneer we het hebben over een gladde betonnen gevel, gaat het om onbewerkt beton dat door manier van storten gladder is dan het zogenaamde 'gestructureerd beton'. Bij beton als gevelbekleding wordt dit veeleer afgeraden, zeker als het om donkere kleuren gaat. Een gladde afwerking op beton is namelijk gevoelig aan kleurverschillen.