Hoe plaats je zelf een binnendeur?
Het zou veel tijd vergen om je deur zelf van a tot z te gaan fabriceren. DHZ-pakketten vind je gelukkig wel terug. Je kiest de stijl van deur en het bijhorende slot. Naargelang het type stop je de deur samen met de plinten nog in een verflaag. Het klinkt als veel werk, maar het is best doenbaar.
Standaardmaten voor deuren
Een deur bestel je op maat van de opening in je muur. Deurmaten komen meestal in standaardhoogtes van 201,5 cm, 211,5 cm, en 231,5 cm.
Je hebt ook een groot aantal standaardbreedtes voor een deur: van 63 cm naar 68 cm, 73 cm, 78 cm en 83 cm. Om te weten welke deurmaat je nodig hebt, meet je dus je deuropening even op.
Heb je er al een deur staan en wil je die vervangen? Dan is het gemakkelijk. Meet gewoon de hoogte en de breedte van de bestaande deur.
Omkasting
Meten en afkorten
Om je kader te maken, meet je uiteraard eerst alles op en zaag je het hout voor het kader op maat. Als je gebruikmaakt van een pakket, zit de lengtemaat alvast goed, maar de breedte en de dikte (de ene kant van pleister naar de andere kant) zal je nog moeten bijstellen.
Meet eerst de dikte van de muur op vanaf verschillende plaatsen, het kan immers zijn dat de dikte niet overal hetzelfde is. De breedste maat zet je tenslotte over op het volledige kader. Kort het af aan de kant zonder slot. Het afkorten zelf kan je gemakkelijk doen met de cirkelzaag: stel de langsgeleider zo in dat je precies langs de lijn staat. Zowel de scharnierkant, de slotkant als de bovenkant kort je in.
Om de breedte van de bovenkant te bepalen en af te korten, neem je de breedte van de deur en doe je er 2 mm aan de scharnierkant bij, en 4 mm aan de slotkant. Ook de dikte van de zijkanten van het kader tel je erbij. Door met dat alles rekening te houden, zal de deur niet knellen.
Is het meten en afkorten achter de rug? Dan boor je nog met een houtboor voor op de plaatsen waar je het kader zal vastzetten met schroeven – doe dit met een kleinere diameter dan die van de schroef.
Kader vastzetten
Het kader zet je op de grond in elkaar, zodat het zeker vlak staat. De bovenkant maak je vast aan de zijkanten met schroeven en houtlijm. Zeker als je met MDF werkt, is het nodig om voor te boren en splijten te voorkomen.
Zet vervolgens het kader zowel waterpas als op één lijn met het pleisterwerk. Begin met de scharnierkant en verzeker jezelf ervan dat die loodrecht staat, zodat de deur niet sleept en niet vanzelf open of dicht gaat. Dan kan je de scharnierkant fixeren, vervolgens komt het deurblad erin. Die gebruik je op zijn beurt als referentie voor het uitlijnen van de andere kant van het kader.
Fixeren
Het fixeren van het kader gebeurt met pluggen en schroeven. Boor eerst gaten in de muur doorheen de al voorziene gaten in het kader. Neem dan het kader even weg en sla de pluggen in de gaten.
Ligt je vloerbekleding er nog niet wanneer je je deur plaatst? Plaats het kader een beetje van de grond door middel van kaleerblokjes zodat de vloerbekleding er later nog onder kan. Je laat sowieso altijd het best een uitzetvoeg van een paar millimeter.
Gebruik regelschroeven: zo kan je de positie van het kader nog aanpassen om loodrecht uit te komen. Je schroeft ze dan los, past de positie aan en schroeft ze weer vast.
Bevestig onderaan een spie, zodat de deurlijst later geen water opzuigt als je dweilt.
Deur vastzetten
Zodra de omkasting er staat, kan je de deur erin plaatsen. Maak eerst de scharnieren aan het deurkader vast en dan aan de deur zelf. Hang de deur dan in de scharnieren. Sluit de deur en controleer zowel langs binnen als langs buiten of je nog wat speling hebt.
Dan kan je het kader desnoods nog wat verschuiven. Zorg dat het overal gelijkkomt met de deur. Is dat zo? Dan kan je het kader langs de andere kant ook fixeren.
Onzichtbare scharnieren
Installeer je onzichtbare scharnieren? Dan dien je aan het kader eerst nog montageplaatjes te lijmen. Zodra de scharnierkant van het kader vaststaat, monteer je de scharnieren in de montageplaatjes. Zet dan de scharnieren open en bevestig ze aan de deur. Je kan ze gewoon vastschroeven.
Purschuim
Wanneer het kader op zijn plaats zit, fixeer je nog met laagexpansief PU-schuim. Doe dat eerst aan alle schroeven en sluit de deur (met enkele kaleerblokjes tussen). Zo zorg je ervoor dat het kader niet wordt weggeduwd en de deur in het kader knelt. Nadat die dotten droog zijn, vul je de rest van de opening op.
Slaglatten
Met het kader op zijn plaats kan je dan de slaglatten aanbrengen. Die zaag je eerst op maat. Met montagelijm maak je die dan vast op hun plaats. De schroeven van het kozijn zijn hiermee meteen verborgen.
Deurlijsten plaatsen
Dan kan je overgaan tot de deurlijsten. Voor je hieraan begint, snij je eerst het overtollige PU-schuim af dat er langs de zijkanten is uitgekomen bij het uitharden. Dat kan je makkelijk doen met een breekmes.
In verstek
Deurlijsten zijn het mooist als je ze in verstek zaagt. Meet op de deur zelf hoe lang je ze moet afzagen. Dat is preciezer dan met een meter. Met een afkortzaag is zo’n verstek eenvoudig te maken – lees hier meer over hoe je dat aanpakt.
Lijsten bevestigen
De lijsten kan je makkelijk op hun plaats nagelen, zeker als je een nagelpistool hebt. Wie dat niet heeft, bevestigt de plinten met nagels zonder kop. Laat ze goed verzinken, eventueel met een doorslag.
De kleine gaten die overblijven, vul je nog op met mdf- of houtvuller. Laat het voldoende uitharden vooraleer je opgevulde gaten dan opschuurt. De vuller kan ietwat inzakken na het uitharden. Dat is normaal. Breng dan gewoon een tweede laag aan.
Een alternatief is om de lijsten met montagelijm te bevestigen. Dan heb je helemaal geen gaten in de lijsten zitten. Ontvet wel eerst voor een optimale hechting van de lijm.
Afwerken
Onbeschilderde deurlijsten moet je nog verder afwerken. Vooraleer een eindlaag te geven, krijgen de lijsten eerst nog een primer mee. Daarvoor haal je de deur wel even weer uit haar scharnieren. Zo kan je makkelijk overal bij. Kleef de randen van de muur ook af met schilderstape. Verwijder de scharnieren ook, zo moet je die niet afplakken.
Is de grondlaag droog? Dan schuur je de deurlijsten het best nog eens licht op voor je een eindlaag aanbrengt. Dit geeft een mooier resultaat. Breng dan nog een eindlaag aan.
Schilderdeur
Dien je een volledige houten deur af te werken? Dan heeft die al een eerste laag gekregen in de fabriek, maar moet je nog eens schilderen om af te werken. Dat kan je doen in een kleur naar keuze.
Bovenaan en onderaan draai je twee schroeven in. Zo kan je de deur daarop laten rusten en ze omdraaien voor ze droog is. Met een rolletje kan je ze dan schilderen. Dat geeft een mooi en egaal resultaat.
Kaderloze deur
Je kan een deur ook kaderloos maken door de ruimte tussen de deur en de bepleisterde wand dicht te maken. Eerst breng je een fillergips aan om de opening mee te vullen. Gebruik een gewapende voegband om alles samen te houden.
Bedek de band met nog een laag fillergips en breng, nadat die is uitgehard, een finisher aan. Werk volgens hetzelfde principe als je zou doen met gipsnaden. Doe eerst de zijkanten, laat het gips drogen en doe dan de zijde boven de deur. Zo kan je alles mooi afwerken zonder dat je je pas aangebrachte gips beschadigt. Is alles droog, schuur je het natuurlijk nog eens op. Zo krijg je een vlak geheel.
Om het risico op zichtbare scheuren nog meer te beperken, kan je vliesbehang hangen rond de deur, tot tegen het kader. Dit zal helpen om, mocht er toch een scheur komen, deze te verbergen. Als allerlaatste, om de deur echt één te maken met de muur, schilder je ze natuurlijk in dezelfde kleur. Zo valt de deur het minst op en krijg je het mooiste resultaat.
Slot en deurklink
Deurslot
Een deurslot is eenvoudig te bevestigen in de voorgefreesde uitsparingen. Monteer eerst het slot in de opening aan de zijkant van de deur. Dat schroef je vast met twee schroeven. Monteer dan ook de slotplaat aan het kozijn.
WC-slot
Een wc-slot kan je sluiten met een stift in plaats van een sleutel. Daarop steek je dan een hendel. Aan de andere kant komt er een indicator om te zien of het toilet al dan niet bezet is. Je werkt af met een montageplaatje.
Magnetische handgreep
Een deur kan je ook sluiten met een deurgreep met magneten. Om die te monteren, maak je gebruik van een bijgeleverde mal om de juiste positie van de deurgreep te bepalen. Boor de gemarkeerde punten dan in.
Steek de bouten die bij de greep zitten, door de ene kant van de greep en dan door de gaten die je net boorde. Je kan de bouten dan de andere kant indraaien.
Gewone deurkruk
Een deurkruk bestaat uit een klink aan weerszijden van de deur, en een krukstift die is ingeboord. Je zal zien dat de wand langs de ene kant dunner is dan de andere. De dunne wand moet komen te zitten aan de kant waar de bout in de kruk zit. Als je de bout dan indraait, zal de scherpe punt de wand doorboren en zich stevig vastzetten.
Monteer de krukstift in de kruk zó dat ze er langs de andere kant nog evenveel uitsteekt. Schroef de klink aan de andere kant aan de deur. Schroef dan de bout onderaan vast om de stift te fixeren.