Hoe plaats je zelf een douchetoilet?
Je bezoek aan het kleinste kamertje kan tegenwoordig nog comfortabeler dankzij de technologische snufjes van een douchetoilet. Een zachte waterstraal zorgt voor de nodige hygiëne én je hebt geen toiletpapier meer nodig. Of wat dacht je van een verwarmde toiletbril? Laat je niet afschrikken door de installatie, die kan je namelijk gemakkelijk zelf doen.
Kader en aansluitingen
Inbouwsas
De installatie begint met het inbouwsas. Ga na of dit op de correct hoogte zit, aan de hand van het meterpas (exact één meter boven het afgewerkte vloerniveau). Bevestig onderaan de rubberen poten en schroef de ophangbeugels vast. Vervolgens connecteer je het afvoerstuk met de voorziene afvoer van het toilet.
Voor je het frame plaatst, controleer je of alles goed waterpas staat én respecteer je de nodige hoogte
Plaats het kader tegen de muur en meet af of de afstand tussen het kader en de muur gelijk is aan beide zijdes. Dit geldt ook voor de afstand tussen de boven- en onderzijde van het frame. Controleer met de waterpas en schuif eventueel wat met de ophangbeugels om het geheel waterpas te krijgen. Als alles goed staat, kan je de ophangbeugels volledig vastzetten door de bouten aan te spannen.
Teken daarna af op de muur waar je zal moeten boren. Boor de gaten voor op de juiste diepte en bevestig de voorziene pluggen. Doe hetzelfde voor de vloer.
Vervolgens kan het frame op zijn plaats. Met de bouten en sluitringen schroef je de ophangbeugels vast tegen de muur. Ook onderaan schroef je alles vast met de voorziene bouten. Controleer tussendoor regelmatig of je frame nog steeds waterpas staat.
Aansluitingen
Met het frame op zijn plaats, kan je de aansluitingen voorzien. Open het paneel vooraan het reservoir. Binnenin kan je enkele stroomkabels vinden die op het bedieningspaneel moeten aangesloten worden. Breng ook de stroomtoevoerkabel binnen in het sas en door het paneel.
Daarnaast is er nog een verbinding tussen het toilet zelf en het bedieningspaneel. Die kabel haal je eerst door de voorziene flexibel. Bevestig de flexibel met behulp van een mondstuk op de spoelbak en trek ook deze kabel door het paneel.
De andere zijde van de flexibel kan je onderaan bevestigen met behulp van een aparte beugel. Schroef de beugel op zijn plaats aan het kader.
Waterleidingen
Naast de elektrische verbindingen moet ook het water zijn weg vinden. Verbind daarvoor het toilet met de spoelbak via de voorziene flexibele leidingen. Alle leidingen worden in het inbouwsas aangesloten op een dienstkraantje, dat op de waterleiding komt.
Met dichtingsdraad maak je eerst de aansluiting waterdicht. Schroef daarna een knelkoppeling op de kraan en sluit daarmee de meerlagenbuis van de watertoevoer aan op het kraantje. Gebruik waterpomptangen om de koppeling goed aan te spannen.
Het kraantje kan nu op zijn plaats in het sas. De leidingen die naar de spoelbak en het toilet lopen, sluit je aan op een koppelstuk. Dat wordt vastgeschroefd aan het dienstkraantje met de voorziene koppelstukken. Controleer daarna nauwkeurig of alles goed afgesloten zit en er nergens lekken zijn. Het paneel kan daarna terug op zijn plaats, waarbij je zorgt dat de spoelbediening goed zit. Tot slot moeten de ophangschroeven van het toilet nog bevestigd worden.
Kader opbouwen
Om het kader rond het douchetoilet te realiseren, moet eerst een houten draagstructuur gemaakt worden waartegen je gipskarton kan bevestigen. Aan de ene zijde wordt het kader bevestigd tegen een steunbalk. Boor hierbij eerst de gaten voor in het hout en in de muur. Bevestig daarna enkele pluggen en schroef de steunbalk vast waaraan je het kader kan vastmaken. Doe dit ook aan de andere zijde. Dat kader kan je dan nog vastschroeven aan het inbouwsas met enkele houtschroeven. Controleer telkens of alles nog recht staat.
Neem een reststuk gipskarton en teken dit ter plaatse af. Het gipskarton kan je op maat maken met een breekmes. Houd een meter op de juiste afstand en snij de ene zijde door. Vervolgens kan je de plaat breken langs de snijlijn en de andere zijde doorsnijden. Bevestig de zijwand maar zorg dat deze onderaan geen water kan opslorpen door een uitzetvoeg te voorzien. Denk er ook aan om aangepaste gipskartonschroeven te gebruiken.
Uitsparingen
In het paneel aan de voorzijde moeten er enkele uitsparingen komen. Teken eerst af waar deze moeten komen. Maak dan de openingen met een gipskartonzaag of via een gatenzaag met een geschikte diameter.
De rechthoekige opening voor het bedieningspaneel vergt een decoupeerzaag. Om snel te werken boor je in elke hoek een opening waardoor je het zaagblad kan steken. De randen worden in een latere fase verstopt achter het paneel en mogen dus ruw blijven.
Afwerking kader
Om de afstand tussen het sas en het bedieningspaneel te overbruggen, plaats je nog een kader. Schroef dit vast in de voorziene schroefgaten en bevestig daarna het gipskartonnen paneel. Denk eraan om dit enkele millimeters van de grond te plaatsen. Schroef ook dit vast aan het houten kader met gipskartonschroeven.
De hoek en de schroefgaten moeten nog afgewerkt worden met een kant-en-klaar voegmiddel, speciaal geschikt voor vochtige ruimtes. Breng met een plamuurmes eerst een laag aan op beide zijdes van de hoek. Haal overtollige product terug weg.
Bevestig in de pasta een hoekband of -profiel en breng terug product aan om de hoeken uit te lijnen. Neem het overtollige weg en zet hierbij meer druk op het deel van je plamuurmes dat op de gipskarton zelf steunt. Met de resterende pasta kan je schroefgaten opvullen.
Bedieningspaneel
Snij eerst het omhulsel van je bedieningspaneel op maat. Zet daarna de schroefpluggen goed en schroef er het kader van het paneel in vast.
Dit douchetoilet werkt volledig digitaal, maar in het geval van een stroompanne kan je ook manueel bedienen. Knip het bedieningsstaafje op maat en bevestig het met een zuignap onder je bedieningspaneel. 3.3 Als laatste sluit je nog alle verbinding aan vooraleer je het paneel op zijn plaats klikt.
De pot monteren
Toiletpot
Tijd om er de toiletpot bij te halen! Doe dit voorzichtig en plaats karton onder het werkvlak. Meet hoe diep en hoe hoog de afvoerbuis van het toilet moet komen en controleer nu hoeveel afstand je zal moeten overbruggen om de aansluiting met de afvoer in de wand te kunnen maken. Zet die maat over op het voorziene afvoerstuk en markeer eventueel met een stuk tape.
Gebruik een metaalzaag om de buis op maat te maken en haal splinters weg met wat schuurpapier. Meet op dezelfde manier ook op hoeveel je nodig zal hebben voor de toevoer van het water.
Vervolgens controleer je op het plan hoever de ophangbouten mogen komen. Schroef ze tot de juiste maat met een schroefboormachine. Aan de flexibele waterslang bevestig je nog een dienstkraantje vooraleer je aan de pot begint.
Bij de verpakking zit een karton waarmee je een steun kan plooien. Positioneer hierop de toiletpot en zet hem op zijn plaats. Gebruik wat siliconenspray en breng de koppelstukken van de toe-en afvoer aan in de muur. Trek alle leidingen en kabels door de opening in de toiletpot en schuif die voorzichtig over de ophangbouten. Controleer de aansluiting met toe- en afvoer en bevestig daarna de pot door de moeren aan te spannen. Vergeet daarbij niet ook de afdekkapjes te bevestigen.
Plaats nu de toiletbril, installeer de filter en koppel de waterslang. Span de koppelingen telkens goed aan met een waterpomptang of sleutel. Klik tot slot de elektrische kabel in elkaar en schuif de bril mooi op zijn plaats. Het enige wat we tot slot moeten doen, is de eventuele afstandsbedieningen ophangen en we zijn klaar.
TIP
Wie een douchetoilet koos met een aantal extra’s, zoals verschillende douchefuncties en een brilverwarming, moet hiervoor de nodige elektriciteit voorzien.