NutsvoorzieningenPremium

Hoe kies je een toilet?

toilet marmeren badkamer

We kennen het toilet ook als 'het kleinste kamertje', maar het is toch verdomd handig om ook een exemplaar in de badkamer te hebben staan. Vroeger was een staand toilet de standaard. Tegenwoordig wordt echter uit esthetische overwegingen en voor onderhoudsgemak vaak gekozen voor een inbouw- of hangtoilet. Douchetoiletten doen ook steeds meer hun intrede dankzij hun hygiënische aspect en het extra comfort dat ze bieden.

 

Staand of hangend?

Staand toilet

staand toilet kiezen

Staande toiletten staan met een toiletvoet op de badkamervloer. Omdat deze gemakkelijker zijn om te installeren, zijn dit ook de goedkoopste toiletten. Je hoeft ze enkel aan de vloer vast te maken en aan te sluiten op de wateraan- en afvoer. Je kan er voorts voor kiezen om de afvoer in de grond of door de muur aan te sluiten.

staand toilet in een chalet

Ook qua onderhoud bieden ze een voordeel, omdat de vlotter en de spoelbak gemakkelijk te bereiken zijn. Staande toiletten bestaan uit één of uit twee delen: de wc-pot zelf met een vaste of met een losse stortbak. Er zijn ook modernere uitvoeringen met een inbouwreservoir - iets dat eerder typisch is voor hangtoiletten.

+ Relatief goedkoop
+ Gemakkelijk te installeren
+ Spoelbak makkelijk te bereiken
- Vloer en wand achter en rond het toilet moeilijker te onderhouden

EEN BLIK IN DE SPOELBAK
doorspoelen via de spoelbak
In een staand toilet kan je makkelijk in het spoelreservoir kijken. Neem zeker eens de tijd om dat te doen, het zal je helpen om vlot aan de slag te kunnen wanneer er een probleem is. Het doorspoelmechanisme van een toilet werkt over het algemeen als volgt:met een druk op de knop komt het water uit de spoelbak in de wc-pot terecht. De knop opent het ventiel onderaan in het reservoir en sluit die dan terug af. In het doorspoelmechanisme zit doorgaans een vlotter.
Doordat het water uit het reservoir wegspoelt wanneer de knop wordt ingedrukt, daalt de vlotter mee met het waterniveau, waardoor de vlotterkraan wordt geopend en het reservoir terug kan vollopen. Bij dat vollopen gaat de vlotter ook terug mee naar boven tot op het punt dat de toevoer via de vlotterkraan terug wordt afgesloten, en het reservoir weer vol zit.
Merk je dat er water in de pot blijft lopen nadat je het toilet hebt doorgespoeld? Dan is er vast een probleem met de vlotter of het ventiel. Het probleem situeert zich in beide gevallen meestal bij een vuil of versleten rubbertje. Schoonmaken of vervangen is de boodschap!

 

Hang- of inbouwtoilet

inbouw of hangtoilet

Hangtoiletten of inbouwtoiletten worden aan een frame opgehangen en aan de badkamermuur (meestal tegen een voorzetwand) en tegen de vloer gemonteerd. Hangtoiletten hebben geen zichtbare stortbak, maar hebben standaard een inbouwreservoir, wat alvast voor een esthetisch voordeel zorgt. Je zal ook minder last hebben van lawaaihinder bij het doorspoelen. Om dat nog te verminderen, kan je ook gaan isoleren tussen het toilet en de voorzetwand.

inbouwtoilet of hangtoilet

Doordat je de hoogte van de zitting kan aanpassen naar jouw wensen, biedt het ook op het vlak van comfort een voordeel tegenover staande toiletten. Voorts zijn hangtoiletten ook aantrekkelijker omdat je eronder gemakkelijker de vloer kan kuisen dan bij een staand toilet.

Hoe je de voorzetwand aankleedt, kan je zelf nog kiezen. Meestal bestaat dat uit groene gipskartonplaten of waterdichte MDF-panelen, maar je kan naar afwerking toe ook kiezen voor kunststof panelen, acrylpanelen of je kan tegels plaatsen.

+ Cleanere look
+ Beter te kneden naar je comfort
+ Minder lawaaihinder
+ Onderhoud rond het toilet is gemakkelijk
- Spoelbak niet makkelijk bereikbaar

 

Douchetoilet

douchetoilet of bidet

Voor wie zijn toiletervaring ook écht een ervaring wil maken, kiest voor een douchetoilet. Dat is een luxetoilet waarbij je geen toiletpapier nodig hebt. Het toilet is in plaats daarvan met een waterstraal uitgerust die je meestal naar eigen wensen kan aanpassen naar intensiteit en warmte toe. De meeste luxetoiletten zijn eveneens uitgerust met een droogfunctie. Naar hygiëne toe wordt dit gezien als een betere optie dan toiletpapier.

De zitting wordt bij heel wat modellen ook naar een hoger niveau getild en kan verwarmd worden en/of automatisch open- en dichtklappen. De bediening van dat alles gebeurt dan met een afstandsbediening.

Een douchetoilet kan zowel een hang- als een staand toilet zijn, maar voor de modernste look kan je gaan voor een hangend douchetoilet.

 

Bril, knop en hulpmiddelen

Toiletbril

bril op het toilet

We kennen allemaal de standaard wc-bril en het geluid dat die kan produceren als iemand die per ongeluk uit zijn handen laat glippen. Daarom worden toiletten tegenwoordig vaak met een zogenaamde soft-close bril uitgerust, dat is een wc-bril die traag en stil naar beneden gaat. Je hebt ook afneembare zittingen met een kliksysteem, deze maken het dan weer gemakkelijker om je toilet te onderhouden.

Toiletten zelf bestaan meestal uit witte keramiek. Het deksel hoeft echter niet altijd uit hetzelfde materiaal te bestaan. Vaak wordt er gekozen voor bijvoorbeeld kunststof of een houten afwerking.

 

Spoelknop

spoelknop bediening

De klassieke spoelknop is iets dat steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Tegenwoordig worden wc’s standaard met een spaarknop uitgerust, een module met twee knoppen: een voor kleine en andere voor grote boodschappen.  Daarmee bespaar je op je waterfactuur. Verder bestaan er ook toiletten die werken met sensoren, maar die zijn meer terug te vinden in de horeca dan in particuliere woningen.

 

Hulpmiddelen voor later

hulpmiddelen senioren

Om eenvoudiger plaats te nemen en weer recht te staan, kan een steungreep een grote hulp zijn. In sommige gevallen kan een wandbeugel op de aansluitende zijmuur helpen. Is er geen zijmuur, dan kies je voor een (opklapbare) steun die je tegen de achterwand monteert. Is het helemaal niet mogelijk of gewenst om beugels te bevestigen, dan kan een losstaand rekje dat rond de pot past, ook helpen.

Ook een aangepaste zithoogte is van belang. Plaats je een nieuwe wc, hang die meteen wat hoger. Een zithoogte van 47 cm in plaats van 40 cm is ideaal. Of kies een toiletpot die je in de hoogte kan verstellen. Is er geen sprake van een nieuw toilet, dan verhoog je het bestaande toilet met een verhogende toiletzitting. Dit is een soort wc-bril met een dikte van 5 à 7 cm die je makkelijk op elke pot kan plaatsen en weer wegnemen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine