Hoe plaats je het inbouwsas van een toilet?
Wanneer je vandaag de dag een toilet wilt vernieuwen, kom je in de meeste gevallen uit bij een inbouwtoilet, waarvan de inbouwsas weggewerkt is achter een valse wand. Maar voordat je de sas kan wegwerken, moet die uiteraard geplaatst worden. Lees hier hoe dat verloopt.
Oud toilet wegnemen
Het oude toilet dat we hier wegnemen houdt zich nog kranig, maar als we toch de ruimte gaan opfrissen, nemen we die meteen ook weg.
Watertoevoer afsluiten
Vooraleer je een staand toilet demonteert, draai je eerst de hoofdkraan dicht. Stel dat je de hoofdkraan niet vindt of andere huisbewoners hebben elders nog water nodig: het stopkraantje aan de muur sluit de watertoevoer naar het toilet ook af. Let er dan wel op, als je straks het stopkraantje moet vervangen door een nieuw exemplaar, dat je dan toch de hoofdkraan afsluit.
Toilet in stukken
Eens de stopkraan is afgesloten, koppel je de aansluitflexibel nog los van het toilet. Ook de andere onderdelen kunnen uit elkaar. Verwijder de bouten die de jachtbak met de pot fixeren en haal er een emmer bij om het restwater uit de jachtbak te gieten.
De wc-pot zelf trek je gewoon weg uit de afvoerbuis, met een beetje wringwerk lukt het je wel. Giet hier ook nog eens het water uit. Dat is minder gesukkel om de pot te verplaatsen. Blokkeer de afvoer door er met een prop een geurslot op te zetten.
Inbouwsas plaatsen
Tijd om het nagelnieuwe inbouwsas erbij te halen. Meestal is dit een bouwpakket, voorzien van een handleiding. Bestudeer die al even. Vooral de technische tekening met de nodige opbouwhoogte en aansluitpunten is belangrijk.
Plaats en positie bepalen
Plaats het inbouwsas al eens op de bedoelde plaats. Zo kan je nagaan of je de huidige situatie van de aan- en afvoerbuizen al dan niet moet aanpassen aan je nieuwe toilet. Als het sas boven de afvoer uitkomt, dan zit in onze situatie het stopkraantje in de weg. Omdat er genoeg ruimte is aan de muur, laten we de afvoerbuis schuin aflopen. We verwijderen het stopkraantje dat nog ter plekke zat, uiteraard niet zonder eerst de hoofdkraan te sluiten.
Bij een inbouwtoilet let je erop dat de markering op het frame op 1 m boven het vloerpas uitkomt. Zo komt de wc-pot mooi op de standaardhoogte van 43 cm. Houd rekening met de opbouwhoogte van de vloer, als de vloerbedekking in jouw situatie er nog niet ligt. Het frame plaats je uiteraard ook waterpas. Regel bij waar nodig.
Afvoer aankoppelen
Eens het frame is gepositioneerd, kan je de koppeling aan de afvoer maken. De afvoerdiameter van het inbouwsas is kleiner dan deze van de afvoerbuis die in de grond zit, dus werken we met een verloopstuk en een koppelstuk.
Verloopstuk op maat
Meet op hoe diep het koppelstuk moet zitten en duid aan. Breng vervolgens tape rondom de buis aan als leidraad om af te korten, en kort af met haakse slijper of ijzerzaag. Verwijder alle bramen en vlak alles wat schuin af. Op deze manier kun je het uiteinde later gemakkelijker in de afvoerbuis schuiven die in de muur zit. Steek vervolgens het koppelstuk in het verloopstuk.
Tip
Om de montage van de stukken te vergemakkelijken, breng je er wat siliconenspray op aan. Een sopje met wat afwasmiddel voldoet ook. Het zal dienen als glijmiddel zodat de koppelstukken vlotter in elkaar schuiven.
Afvoerbuis op maat
Maak vervolgens de afvoerbuis die op het frame zit even los, zodat je ook die op maat kan afkorten. Koppel alles aan elkaar en monteer de afvoer op zijn plaats.
Frame fixeren
Je moet het kader nu fixeren in de grond en aan de muur, dus het moet overal op een gelijke afstand van de muur staan. Meet op en duid alvast de boorgaten op de grond aan. Plaats eventueel het meegeleverde geurslot op de afvoer.
Afstandshouders
Haal er vervolgens de afstandhouders bij. Dit zijn plastic bouten waarmee je de afstand tot de muur kan regelen. Die kan je in het frame duwen. Dankzij de schroefdraad kan je de plastic bout makkelijk bijregelen om de juiste afstand tot de muur te bekomen. Als alles waterpas staat kan je ook de boorgaten aan de muur aftekenen. Het kader mag dan al even aan de kant.
Boorgaten maken
Er is al een set meegeleverd met enkele standaard bouten en pluggen. Boren doorheen de tegelmuur of tegelvloer zoals in ons geval doe je met een diamantboor. Kies de gepaste diameter van boor en gebruik een schroefboormachine. Zet de machine niet in klopfunctie.
Zet de boor schuin in en plaats hem daarna gradueel rechtop, zo glijd je niet weg van de afgetekende markering. Laat de boor ook niet te lang aan een stuk draaien – die raakt immers snel verhit. Koel de boor daarom af en toe af in wat water.
Tip
Wees er trouwens wel zeker van waar alle mogelijke leidingen lopen. Je wil die niet perforeren tijdens het boren.
Frame bevestigen
Eens de gaten zijn uitgeboord, kan je het frame bevestigen. Zet het terug op zijn plaats, met de afvoer gemonteerd. Dan kunnen alle bouten vastgezet worden.
Watertoevoer koppelen
Tijd om de watertoevoer aan te koppelen. Daarvoor plaatsen we de nodige koppelstukken en verbinden we die met een meerlagenbuis.
Koppelstukken van de stopkraan
Het eerste koppelstuk komende van de muur heeft geen rubberen afdichting. Je maakt die waterdicht door er afdichtingskoord rond te draaien. Afhankelijk van de diameter wikkel je het koord er een bepaald aantal toeren op. Dat vind je terug op de verpakking van het afdichtingskoord. Eens het koord rond de schroefdraad zit, kan het koppelstuk op de voorziene plaats tegen de muur.
Ook de bocht om naar het inbouwsas te vertrekken moet nog afdichtingskoord krijgen. Voorzie de nodige draad en draai het koppelstuk eerst handmatig vast. Draai rechtsom met de schroefdraad mee, nooit andersom. Je dreigt dan het afdichtingskoord los te maken. De laatste toeren trek je met een waterpomptang of Engelse sleutel wat extra vast. Centreer de bocht om de aansluiting straks te vergemakkelijken.
Eens de bocht mooi gepositioneerd is, installeer je het binnenwerk – dat een rubberen o-ring of afdichting heeft – en fixeer je dit met de buitenmoer.
Flexibel in het inbouwsas
Haal dan de interne flexibel en het andere koppelstuk bovenaan het inbouwsas even uit. Ruw de draad op en bevestig ook hier afdichtingskoord. Als je naar de koppeling kijkt moet je het afdichtingskoord met de klok mee – rechtsom dus – draaien. Fixeer daaraan het andere koppelstuk. Draai ze aan elkaar vast met twee tangen erop.
Verbinding met meerlagenbuis
Een meerlagenbuis is nodig om de watertoevoer tot bij de inbouwsas te brengen. Meet de afstand op en knip de meerlagenbuis op maat af. Dat lukt het best met een buizensnijder omdat die het minst de buis zal vervormen. Het blauwe omhulsel dat de buis beschermt, mag weg omdat de buis nog verwerkt wordt in een omkasting. Mocht je de meerlagenbuis in een chape moeten wegwerken is het beschermende omhulsel dan wél weer nodig.
De opening van het afgeknipte stuk moet je vaak nog een klein beetje ruimer maken. Daar zijn kalibreerhulpstukken voor, maar je kan het doen ook met behulp van een Engelse sleutel.
Koppelen aan het inbouwsas
Bevestig vervolgens de knelkoppeling op de buis en draai eerst alles handmatig vast aan de koppeling die op het inbouwsas komt. De laatste toeren doe je opnieuw met een tang. Overdrijf niet met je kracht. Eenmaal vast, is vast en dat is voldoende. Anders riskeer je het rubber binnenin te beschadigen, wat voor lekkage zorgt.
Breng vervolgens de buis in het inbouwsas en klem vast met de montagebeugel. Installeer de flexibele leiding terug en koppel die vast.
Koppelen ter hoogte van de muur
Dan meet je op hoe lang de meerlagenbuis moet zijn. Knip op maat door en verruim opnieuw het uiteinde. Duw de buis op de nippel van het koppelstuk in de muur en draai de moer vast. De hoofdleiding mag weer opengezet worden. Als er bramen of vuiligheid in de leiding zitten, kan het geen kwaad om de leiding alvast te spoelen.
Controle op lekkages
Klik de leiding van de spoelknop nu ook vast aan de toevoer naar de wc-pot. Als alles goed is uitgevoerd, zou je nu geen lekkages moeten hebben.
Omkasting maken
Tijd om de omkasting te maken. Meet de nodige hoogte en breedte op. Om het inbouwsas weg te werken, is de keuze gevallen op vochtwerend groen MDF. Teken alles af op de constructieplaat, met inbegrip van de diameter van de nodige ruimte voor de afvoer van het inbouwsas.
Plaat op maat
Gezien de lengte van de plaat, komt een invalzaag van pas. Dat wil uiteraard niet zeggen dat een handzaag of gewone cirkelzaag ook kunnen dienen. Als je met een invalzaag werkt, zorg dan dat de geleider mooi is uitgelijnd. Dan is het een koud kunstje om op maat te zagen.
Met de nodige uitsparingen
De uitsparing voor de afvoer vergt wat meer inspanning. Eerst boor je een gat met een forse houtboor. Zo bekom je een ruim gat waarin het zaagblad van de decoupeerzaag langs kan passeren om de markering verder netjes uit te zagen. Op dezelfde manier wordt ook ruimte voor het bedieningspaneel vrijgemaakt.
Terug aan het toilet ...
Klik de afdekplaat van de handbediening terug op z’n plaats. Dan volgt de opbouwdoos die je later kan afsnijden naargelang de dikte van de afgewerkte wand. Plaats vervolgens het paneel in MDF. Dit zou perfect moeten passen.
Omkasting tegen de muur
De omkasting moet bevestigd worden op steunlatten. Markeer waar de latten zullen komen. Vervolgens kort je de nodige latten op maat af.
Klaar voor de montage? Een polymeerkit doet het werk. De spuitmond bevat in ons geval een groef die ervoor zorgt dat de lijmril in een verhoogde V-positie wordt aangebracht. Dat heeft als voordeel dat je de lat straks beter in het vlak kan positioneren en nog wat kan verduwen. Een platte ril zorgt dat je veel minder marge hebt om de steunlat nog te corrigeren. Zet de eerste steunlat definitief vast tegen de muur met enkele schroeven en aangepast type plug.
De omkasting zal in ons geval niet over de volledige breedte van de achterliggende muur worden doorgetrokken. Aan de andere kant van het MDF-paneel komt achteraan dus nog een steunlat. Teken die af zodat je kan voorzien waar de schroeven moeten uitkomen.
De omkasting zal nog beter hechten als je ook op het frame wat polymeerlijm aanbrengt. Enkele dotten zijn voldoende. Breng de plaat erbij en schroef vast tegen de achterliggende steunlatten.
Randen afwerken
De omkasting is nog niet af. De randen moeten nog afgewerkt worden. Meet ze op en maak stukken MDF op maat. Zaag nauwgezet langs de markering. Je wil straks een strakke rand in plaats van openstaande naden die je nog moet bijwerken.
Eens alles is gezaagd, kan je de platen nog snel voorzien van wat lijm. Positioneer alles en schroef vast. Bij het aantrekken van de schroeven, duw je er heel wat lijm uit. En die smurrie heb je snel verwijderd met een plamuurmes.
Eventueel kan je nog een natte vod erbij halen om alles helemaal spic en span te krijgen. Zo werk je zorgvuldig de rest van de zijkanten af.