Wat is MDF?
MDF (Medium Density Fibreboard) is opgebouwd uit hout dat zeer fijn gemalen wordt tot een soort wol. Dat wordt gemengd met kunstharslijm en geperst tot een paneel. Door het verwerkingsproces hebben deze platen een veel hogere densiteit dan spaanplaten, en zijn ze duurzamer en minder breekbaar. Bij een langdurige belasting kan mdf wel blijvend vervormen. De buitenzijdes van de platen worden heel fijn geschuurd ter afwerking. De kopse zijdes zijn iets grover en je kan ze beter extra schuren voor een gladde afwerking. De platen hebben heel wat toepassingsmogelijkheden, van meubels tot interieurbouw.
TYPES
Er bestaan verschillende types mdf, vaak bedoeld voor een specifieke toepassing. Zo is er bijvoorbeeld groene vochtbestendige mdf.
Aan mdf kunnen kleurpigmenten worden toegevoegd, zodat je een gekleurde plaat verkrijgt. Er bestaan ook voorgelakte mdf-panelen die reeds voorzien zijn van een eerste grondlaag, wat dus minder afwerking vergt.
Mdf kan verder net zoals spaanplaat verkregen worden met een toplaag in fineer uit verschillende houtsoorten of HPL.
MDF BEWERKEN
Door de fijnere structuur is mdf makkelijker bewerkbaar dan de meeste andere plaatmaterialen. Ook hier boor je het best voor en blijf je weg van de rand. Te dicht bij de rand boren zal je hout namelijk doen splijten.
Doordat de plaat een hogere densiteit geeft, zal de schroefkop zich niet vanzelf in het hout nestelen. In dat geval is voorboren met een soevereinboor nodig.
De structuur van de plaat zorgt ervoor dat mdf bijzonder geschikt is voor het frezen van groeven of randen. De vezels zullen bij het bewerken wat loskomen en je moet dan ook schuren om een perfecte afwerking te verkrijgen.
Daarnaast kan de lijm ervoor zorgen dat je werkmateriaal sneller zal slijten. Die lijm of kunststofhars kan giftig zijn. Jezelf beschermen met een stofmasker tijdens het schuren is daarbij dus extra belangrijk.
MDF SCHILDEREN
MDF-platen worden nagenoeg altijd voorzien van een laag verf of vernis aan alle zijdes van de plaat. Ook hierbij biedt de structuur een voordeel.
Door de fijne vezels krijg je een mooi, egaal resultaat op voorwaarde dat er een geschikte primer is gebruikt en er voldoende is geschuurd.