DomoticaPremium

Hoe maak je je ramen inbraakwerend?

beveilig je ramen inbraakbeveiliging

Inbrekers gaan graag via het raam naar binnen. Daarvoor breken ze niet noodzakelijk het glas, maar boren ze een gaatje ter hoogte van de kruk. Gelukkig kan je tegenwoordig op die plek je woning makkelijk wapenen. En wat met schuiframen? Je kan gewoon een plank leggen, maar er bestaan nog meer secure oplossingen. Daarnaast forceert een inbreker al graag eens een oude voordeur. Ook daar zijn oplossingen voor. We overlopen in dit artikel wat er allemaal mogelijk is.

 

Waarom kiezen voor pvc ramen?
36 artikels
Alles over ramen en deurenOntdek ons digitaal magazine over ramen en deuren
Lees magazinechevron_right

Ramen

Raamkruk met slot

raamkruk met slot inbraakbeveiliging

Je kan makkelijk een raamkruk vervangen door één met een slot. Hoe? Draai het afdekplaatje van de bestaande kruk een kwartslag, zo komen de bevestigingsschroeven zichtbaar te liggen. Je kan ze losschroeven. Voor de onderste schroef moet je ook de kruk zelf nog een kwartslag draaien.

Haal de kruk vervolgens weg en plaats de nieuwe kruk met geïntegreerd slot. Die zet je het best in dezelfde stand, met de twee schroeven bereikbaar. Zo is het mogelijk om de nieuwe kruk vast te schroeven. Draai het afdekplaatje weer een kwartslag en je nieuwe kruk met slot is klaar voor gebruik.

 

Opzetsloten

opzetsloten inbraakbeveiliging

Je kan er ook voor kiezen om opzetsloten (ook wel bijzetsloten of raamblokken genoemd) met een grendel te plaatsen. Zo’n slot schroef je vast, dus het heeft een meer blijvend karakter. Als een inbreker het raam forceert met een schroevendraaier of koevoet, vormen dergelijke sloten een extra obstakel. Er bestaan modellen voor zowel dakramen, schuiframen als gewone ramen.

 

Paddenstoelnokken

nok inbraakbeveiliging

Om te voorkomen dat inbrekers je ramen uittillen of openbreken met een schroevendraaier of koevoet, kan je ook paddenstoelknokken installeren. Deze beschikken over een afgeplatte schijf bovenaan. Hiermee kan het raamvleugel niet uit het kader worden getild. Tegenwoordig installeren raamfabrikanten deze reeds standaard.

 

Dievenpennen

dievenpennen inbraakbeveiliging

Inbrekers durven geregeld al eens een raam uit zijn scharnieren te tillen door de pennen te verwijderen. Op de scharnieren van je ramen kan je daarom dievenpennen of dievenklauwen aanbrengen om ze te beveiligen. Deze breng je aan boven of onder elk scharnier. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van eentoerige schroeven. Deze kunnen niet meer worden losgedraaid zonder de ondergrond en de schroef te beschadigen.

 

Raamgrendel

raamgrendel inbraakbeveiliging

Een raamgrendel bestaat meestal uit een (idealiter afsluitbare) raamkruk en een kierstandhouder. Deze zullen het raam automatisch vergrendelen wanneer je het sluit. Raamgrendels heb je voor zowel naar binnen, als voor naar buiten draaiende ramen. Deze zorgen er ook voor dat je veilig het raam kan openzetten.

 

Plank of schuifpuibalk

schuifpuibalk inbraakbeveiliging

Ook een schuifraam kan een makkelijke toegang tot je woning zijn. Je kan het raam eenvoudig beveiligen door een plank in het schuifprofiel te leggen, zodat het niet meer mogelijk is om het raam open of dicht te schuiven. Een uitschuifbare bar of schuifpuibalk, met een slot, is daar de meer professionele variant van.

 

Rolluiken

rolluiken inbraakbeveiliging

Uiteraard zijn rolluiken van de meest vooraanstaande manieren om je te beveiligen tegen inbrekers. Meestal willen die zo snel mogelijk te werk gaan, en ze zien het niet zitten om lang aan een rolluik te sukkelen. Je kan kiezen voor inbouw-, opbouw- of voorzetrolluiken. Heb je nog geen rolluiken aan bepaalde ramen en ga je die ramen niet opnieuw vervangen? Dan zijn voorzetrolluiken de beste optie. 

 

Roosters

roosters inbraakbeveiliging

Aan kleine ramen kan een rooster voor het glas langs buiten ook al veel doen, hoewel het esthetisch niet de beste oplossing is voor iedereen. Dergelijke roosters schroef je langs buiten vast. Ook hier komen eentoerige schroeven van pas, wil je het de inbreker nog extra moeilijk maken.

 

Deuren

Voordeur

voordeur inbraakbeveiliging

Een voordeur sluit je steeds goed af voor je je woning verlaat, dat is toch echt wel het minimum. Maar op slot of niet, een oud cilinderslot dat wat uitsteekt, kan een inbreker snel de baas. Daarom is een degelijke cilinder het belangrijkste beginpunt, dat wil zeggen: een cilinderslot dat niet meer dan 3 mm uit zit, uitgerust met een veiligheidsrozas die niet van buitenaf kan verwijderd worden.

Uiteindelijk is het ook een goed idee om je deur uit te rusten met een meerpuntsslot. Daarbij zijn er naast het gebruikelijke nachtschoot nog twee extra sluitpunten. De extra sluitpunten zorgen voor extra punten waar de deur in het kozijn zit. Je kan hierbij kiezen voor haken, waar het slot echt achter het kozijn haakt. Op die manier zit de deur goed in het slot.

 

Achterdeur

achterdeur inbraakbeveiliging

Net als je voordeur, kan je je achterdeur uitrusten met een modern cilinderslot en en meerpuntsslot. Aan een voordeur komt het niet vaak voor, maar een achterdeur wordt vaak ook uitgerust met een rolluik. Uit veiligheidsoverwegingen is dat zeker een goede beslissing.

 

Magneetcontacten

magneetcontacten inbraakbeveiliging

Op zowel ramen als deuren kan je magneetcontacten plaatsen. Deze maken deel uit van een groter alarmsysteem dat beschikt over een centrale controle-unit ergens in de woning. De contacten zelf bestaan uit twee delen, een deel wordt op het kader geplaatst, het tweede deel op de deur of het raam. Wordt het contact tussen de twee verbroken doordat er een inbreker tussen loopt? Dan wordt er een signaal naar de centrale gestuurd, waarop je op zijn beurt dan een sirene kan aansluiten. Wanneer een inbreker een van de sensoren triggert, wordt de centrale verwittigd. 

Meer weten over alarmsystemen? Lees hier verder.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine