TuinmachinesPremium

Hoe maak je een garage voor je robotmaaier?

Heb je thuis een robotmaaier, dan weet je dat je hem het best goed onderhoudt. De zon en de regen zijn natuur­lijke vijanden voor de robotmaaier en in de winter slaapt zo'n robotmaaier het best binnen. Je kan ook een garage maken voor je robotvriend. Mét een automatische poort.

Download bouwplan

 

Het kader

kader robotmaaier 1
kader robotmaaier 2
2/2

Je begint met een kader te maken. Je gebruikt daarvoor constructiedennenhout. Zorg ervoor dat het hout gedrenkt is, zodat het tegen de insecten is beschermd. We maken het hokje natuurlijk op maat van de robotmaaier zelf.

Daarvoor meet je de hoogte van je robotmaaier en de lengte en de breedte van je plateau. Tel bij alle maten nog een veiligheidsmarge, zodat je robotmaaier de kans heeft om vrij in en uit zijn garage te rijden.

zijkanten robotgarage 1
zijkanten robotgarage 2
2/2

Zijkanten

Begin met de zijkanten van het kader te maken. We maken een hokje met een lessenaarsdak, dus moet het kader naar achteren aflopen. De achterkant wordt dus korter dan de voorkant. Om het kader haaks te maken, maken we gebruik van een hulpstuk.

Als we twee balkjes tegen het hulpstuk leggen, zijn ze zeker haaks. Leg de balken uit, meet bovenaan en onderaan de juiste maat af, en leg de schuine balk op zijn plaats. Leg de tussenbalkjes haaks en teken af waar je ze moet afzagen.

schroeven hout robotgarage

Schroeven

Zodra je de staanders schuin hebt afgezaagd, kan je alles aan elkaar bevestigen. Dat doe je het best met inox schroeven. Boor het hout voor, zodat beide delen tegen elkaar aantrekken, of gebruik schroeven met een onderbroken schroefdraad. Die trekken ook beide delen naar elkaar toe. Boor altijd evenwijdig met de richting van de staanders. Dat betekent hier dus dat je bovenaan niet haaks op de bovenste, schuine ligger mag schroeven.

volmaken robotgarage

Volmaken

De voor- en de achterkant maak je op precies dezelfde manier als de zijkanten. Je zaagt alle balkjes op maat en je bevestigt ze volgens het bouwplan. Ook hier is het belangrijk dat je haaks werkt. Daarvoor maken we gebruik van een hulpstuk. Dat hulpstuk heeft een rechte hoek. Als je er twee balken tegen schuift, zijn ze zeker haaks.

3d puzzel robotgarage

3D-puzzel

Tijd om het kader aan elkaar te bevestigen. Je maakt nu een grote 3D-puzzel. Werk daarvoor zeker op een plat vlak. Zo gaat je kader zeker vlak staan. Klem de delen, de twee zijkanten en de voor- en de achterkant, voorlopig aan elkaar. Als ze allemaal op hun plek staan, kan je ze definitief aan elkaar bevestigen. Dit doe je weer met schroeven. Zorg ook dat je hier voorboort, zo trekken beide delen tegen elkaar.

 

De poort

poortdeel robotgarage 1
poortdeel robotgarage 2
poortdeel robotgarage 3
3/3

Poortdeel

De poort bestaat uit een stuk multiplex. In de zijkanten van het paneel boor je een gat. In die gaten steek je een eindje draadstang met dezelfde diameter. Die zitten dus vast in de plank. Twee balkjes vormen deurstijlen. Boor daarin een gat dat een aantal millimeters groter is.

Daardoor steek je een ronde koperen of metalen buis. Zorg er zeker voor dat de draadstang erin past, zonder te wringen. Schuif de buizen over de draadstang. Bevestig alles met bouten, zodat het niet meer loskomt, maar span de bouten niet te strak aan. Het systeem moet vrij kunnen bewegen.

sluitdeel robotgarage 1
sluitdeel robotgarage 2
2/2

Sluitdeel

Het andere deel van het systeem zorgt ervoor dat de poort straks zal sluiten. Je maakt het op maat van je robotmaaier en het laadstation. Ook dit bevestig je zo aan je kader dat het vrij kan bewegen. Dat lukt door opnieuw een buisje door het hout te steken en het geheel door dat buisje vast te schroeven.

visdraadverbinding robotgarage

Visdraadverbinding

Bevestig haakjes aan de poort en aan het sluitsysteem. Doe dit, zodat de robotmaaier nog vlot kan passeren tussen de draden. Verbind de draden tussen de haakjes. Langs een kant bevestig je een veertje. Op die manier heeft het systeem nog wat speling. Als de robotmaaier nu tegen het sluitsysteem aanrijdt, trekt de draad de poort toe en zolang de robotmaaier in zijn garage blijft, blijft de poort ook dicht. Rijdt de robot weer weg, dan opent de poort vanzelf.

 

Het dak

dakkader robotgarage

Dakkader

Het kader voor het dak maak je ook uit gedompeld dennenhout. Je zorgt ervoor dat je de juiste maat beethebt, en schroeft de vijf stukken aan elkaar. Om haaks te werken, maak je het best weer gebruik van hetzelfde hulpstuk waarvan je daarnet gebruikmaakte. Vergeet ook hier niet alle gaten eerst voor te boren, zo trekken beide delen goed aan.

dakkader osb robotgarage

OSB

Als onderdak nemen we een OSB-plaat. OSB3-panelen zijn bestand tegen vochtige omstandigheden, maar mogen niet nat worden. Je schroeft de panelen gewoon vast op je kader. Heb je meerdere panelen nodig, dan neem je het best panelen die met tand en groef in elkaar schuiven.

dakpanelen robotgarage

Dakpanelen

Om het dak te bekleden, gebruiken wij dakelementen. Die kan je gemakkelijk op maat zagen of snijden met een tapijtmes. Schroef ze vast met de bijgeleverde schroeven. Die sluiten bovenaan de gaatjes voldoende af, zodat er geen water in sijpelt. Aan de zijkanten bescherm je het dak het best met een windveer. Zo waait het later niet weg.

De dakconstructie leggen we los op het huisje. Ze is zwaar genoeg dat ze zal blijven liggen, en door ze niet vast te maken, kan je nog altijd aan je robotmaaier, mocht er een probleem zijn.

 

Afwerking

tand en groef robotgarage

Tand en groef

Je kan het kader naar vrije keuze bekleden. Hier kiezen we voor hout. Buiten kies je voor hardhout of voor geïmpregneerd grenen. Die kunnen beter tegen het grauwe Belgische weer. Door de tand-en-groefverbinding van de panelen kan je ze gemakkelijk in elkaar schuiven en sluiten ze de garage goed af. Voor het mooiste resultaat zaag je de panelen in verstek.

nagelen robotgarage

Nagelen

De panelen nagel je vast aan het kader. Dat kan je simpelweg doen met nageltjes zonder kop en een hamer. Zorg wel dat de nageltjes verzonken zijn. Dat doe je met behulp van een doorslag. Heb je een nagelpistool, dan gaat dit werk een pak sneller.

De aansluiting van beide panelen zaag je in verstek voor het mooiste resultaat. Tussen twee panelen laat je een kleine voeg om wat uitzetting toe te laten. Om telkens dezelfde afstand aan te houden, kan je een kaleerblokje gebruiken of de dikte van een meterblad van je vouwmeter.

beschermen robotgarage

Beschermen

Geïmpregneerd hout moet je nog verder beschermen, anders wordt het na verloop van tijd grijs en rot het. Een kleurbeits geeft de panelen een mooie kleur en als je groen neemt, valt de garage ook niet meer zo fel op tussen de struiken. Voor je beitst, schuur je de panelen het best even op. Ook het verstek rond je wat af, zo wordt het een pak mooier.

onderaan robotgarage

Onderaan

Onderaan bij het kader brengen we nog wat extra bescherming voor het natte gras. We bewerken het hout met een rubber coating, zodat het onderaan zeker geen vocht opneemt. Ook zetten we heel de garage nog op plastic pootjes. Zo staat die iet of wat van de grond en kan je die gewoon in het gras zetten als dat nodig is.

plateau robotgarage

Plateau

Het plateau van je robotmaaier moet altijd op een vlakke onder­grond staan. Zoek dus een vlak plekje uit in je tuin. Kijk goed in de handleiding van je robotmaaier hoe je hem precies moet plaatsen. Het kan zijn dat de draden van je station een andere richting uit moeten of dat ze naast elkaar moeten liggen. Hier moet je zeker rekening mee houden als je het huisje en het laadstation plaatst.

Zodra het huisje geplaatst is, is het tijd om het in dienst te nemen. De robotmaaier zal nu in de zomer en de winter veilig opgeborgen staan in zijn eigen garage.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine