TuinmachinesPremium

Hoe kies je een grastrimmer?

gardena grastrimmer gebruik

Eenmaal gekortwiekt met de grasmaaier zit je nog met de graskanten waar het mes van de grasmachine maar moeilijk bij kan. Een trimmer of kantenmaaier brengt redding. Het verschil tussen beide? De trimmer is de lightversie: de ideale work buddy voor kleine percelen en stadstuintjes. De kantenmaaier is al wat robuuster. En voor écht heavy duty pak je er een bosmaaier bij. Voordat je aan de slag gaat, zoek je dus eerst naar het juiste type. Dit overzicht zal je daar alvast bij helpen.

 

Hoe kies je een grasmaaier?
7 artikels
Alles over grasmaaiersOntdek ons digitaal magazine over grasmaaiers
Lees magazinechevron_right

Wat is een grastrimmer?

Waarvoor gebruik je een grastrimmer?

Een grastrimmer, ook wel een kantensnijder, kantenmaaier of trimmer genoemd, is een tuingereedschap dat wordt gebruikt om gras op moeilijk bereikbare plaatsen te maaien waar een grasmaaier niet kan komen.

grastrimmer algemene foto

Je gebruikt dit voornamelijk om de randen van je gazon te maaien. Denk aan de randen aan de boordstenen van een terras, langs muren, rondom bomen, rond bloembedden, ... Een grastrimmer is ontworpen om nauwkeurig te werken en een strakke, nette uitstraling te geven aan de randen van het gazon.

 

Hoe werkt een grastrimmer?

Een grastrimmer of kantenmaaier werkt als volgt: de motor van de machine drijft een as aan waar een snel roterende maaikop aan bevestigd zit. Het verschil tussen machines zit vooral in de kracht die ze uiteindelijk ontwikkelen. Het grootste verschil tussen toestellen onderling zit hem vaak in de werking van de maaikop. Die kan uitgerust zijn met een draad of met een mes om gras en onkruid te lijf te gaan.

maaikop met draad

Maaikop met draad

Een kantenmaaier of grastrimmer werkt vaak met een maaikop die uitgerust is met een nylondraad. Die draad roteert zeer snel en snijdt zo het gras. Draadtrimmers zijn over het algemeen beter geschikt voor lichtere taken en fijner gras.

Naast één nylondraad die constant roteert, kan de maaikop twee tot zelfs vier snijdraden bevatten. De draad slijt af na vele maaibewegingen. Er bestaan automatische koppen waarbij de draad zichzelf op lengte kan herstellen, tot de volledig beschikbare draadlengte is opgebruikt. Bij ander types kan je zelf de draad terug op lengte trekken. Voor de gemiddelde tuin is een snijbreedte van 20 tot 25 cm ruim voldoende.

messenblok grastrimmer

TIP
Hoe breder de snijbreedte, hoe groter de strook gras die de trimmer in één maaibeweging aankan. Je zal dus sneller klaar zijn met een trimmer met een grote snijbreedte.

Maaikop met messen

Een stalen of plastic mes met twee tot vier snijkanten is in het laatste geval beter geschikt voor droog en taai gras, riet en zelfs struikgewas. Een driehoeks­mes komt van pas bij vervilt gras.

 

Waarop moet je letten bij de keuze van een grastrimmer?

Welke soorten grastrimmers bestaan er?

We hebben hierboven de termen 'grastrimmer' en 'kantenmaaier' wat door elkaar gebruikt, maar het gaat eigenlijk om twee (weliswaar licht) verschillende toestellen. Hoewel beide toestellen op eenzelfde manier werken, gebruik je de ene voor lichte klussen en de andere voor zwaardere klussen. Moet je echt lang aan de slag of veel hoog gras maaien? Dan werk je beter met een bosmaaier.

algemene foto 2 grastrimmer

  • Een grastrimmer is een licht toestel dat je gebruikt als je enkel graskantjes hoeft te doen bij kleine percelen, wat niet wegneemt dat je er ook uit de voeten mee kan bij wat taaier gras of stug onkruid. De machine is licht en ligt vervolgens goed in de hand.
  • Een kantenmaaier is een al iets krachtiger model voor grotere maaiwerken: langere periodes aan één stuk werken is hiermee de bedoeling.
  • Een bosmaaier is een ware krachtpatser om lange uren aan de slag te gaan op grotere percelen. Lang opgeschoten of verhooid gras tot zelfs kreupelhout en struikgewas verslindt hij met gemak.

gerbruik van een bosmaaier

Het vermogen

Een belangrijk punt bij de keuze van je grastrimmer is het vermogen; de power die een machine kan verzetten om te werken. Kies een machine die voldoet aan de vooropgestelde klussen. Koop niet te zwaar als je maar enkele borders moet aanpakken in je stadstuin. Heb je een boomgaard? Kies dan niet het lichtste model. 

Het vermogen wordt uitgedrukt in watts (W). Hoe hoger, hoe krachtiger de machine. Bij accutoestellen kijk je naar de accuspanning of het voltage, uitgedrukt in Volt. Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de machine.

accu batterij grastrimmer

 

De aandrijving: snoer, accu of op benzine?

Een grastrimmer of kantenmaaier is vaak elektrisch, hetzij op snoer of op batterij. Als je met een toestel op snoer werkt, heb je constante stroom, maar je loopbereik is beperkter met een elektrische kabel.

een gesnorde grastrimmer

De nieuwe generatie toestellen werkt echter vaak op krachtige batterijen. Het grote voordeel hier is dat je niet moet sukkelen met (verleng)kabels. Accugereedschappen laten het toe om mobieler te werken. Je moet er bij gebruik enkel op letten dat de accu kan leeglopen, maar met een opgeladen wisselbatterij kan je zonder hapering voortwerken, terwijl de lege ondertussen oplaadt.

TIP
Om te weten hoelang je met een batterij kan werken, moet je letten op het aantal Ah (Ampère-uur) van de batterij. Hoe hoger de Ah, hoe langer de batterij stroom kan leveren. Dit hangt natuurlijk wel af van hoe zwaar je de batterij belast. 

Toestellen op benzine zijn ook nog steeds een mogelijkheid. Je kan er ook mobiel mee werken. Een tweetaktversie vraagt echter net dat tikkeltje meer onderhoud – al is het vlug gebeurd om de machine bij je leverancier binnen te brengen voor een jaarlijks onderhoud. 

ergonomische houdgreep

Belangrijke features

Om ergonomisch te werken

Zeker als je een grote tuin hebt, is het belangrijk dat je een toestel hebt dat goed in de hand ligt. Het gewicht kan hier een grote rol spelen. De meeste trimmers en kantenmaaiers hebben een gewicht tussen de 1,5 en 3,5 kg. 

Verder maken fabrikanten het werken vaak wat aangenamer dankzij een aantal accessoires zoals een telescopische steel en/of een aanpasbare handgreep. Sommige machines zijn ook uitgerust van een draaggordel of een harnas om de machine aan vast te klikken. Er bestaan ook toestellen die uitgerust zijn met wielen.

Om moeilijke plekken aan te pakken

Sommige kantenmaaiers beschikken ook over een kantelbare maaikop waarmee je zelf de hoek van de trimmer kan bepalen, zodat je makkelijker langs boorden en afsluitingen kan passeren.

graskanten afdoen met grastrimmer

Hoe gebruik je een grastrimmer?

Veilig werken

Een grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier produceert wel wat decibels. Het ene toestel al wat meer dan de andere. Een toestel op accu zal minder lawaai maken dan een op benzine. Toch is het steeds aangeraden om gehoorbescherming te dragen, zeker als je een dergelijk toestel langdurig gaat gebruiken;

Hoewel een grastrimmer vrijwel altijd is uitgerust met een beschermkap, is het absoluut noodzakelijk om een veiligheidsbril te dragen tegen al het rondvliegend maaisel. Draag ook altijd een lange broek en stevige schoenen.

trimmer maaikop met messen

Handige gebruikstips

Kijk altijd op voorhand of er geen stenen of puin liggen in het te maaien oppervlak. Je zou het mes kunnen beschadigen: het snijoppervlak krijgt dan bramen en de snijkanten slijten makkelijker af. Met nylondraad hoef je alvast geen schrik te hebben als je een steen raakt of tegen de tuin­afsluiting zit: de nylondraad slijt af.

Werk ook altijd zo dicht mogelijk tegen de grond. Als de motor met de klok mee draait, beweeg de kantenmaaier dan van links naar rechts voor een optimaal resultaat. Beweegt de maaikop tegen de klok in? Beweeg dan de maaier van rechts naar links. Zo haal je een maximaal rendement van de roterende messen en komt het maaisel telkens terecht op het reeds gemaaide stuk grond.

Bij hoog gras maai je best in twee beurten. Pak eerst de bovenste helft aan en ga er dan nog eens over in tegengestelde richting. Na gebruik verwijder je met een zachte borstel en licht vochtige doek de restanten van het maaisel.

onder een trampline trimmen

Onderhoud

Sprayen met een multispray reinigt én beschermt. Bij onderhoud haal je – naargelang de versie van de maaier – de stekker eruit, verwijder je de accu of maak je de bougie van de tweetaktmotor los.

Net als bij een grasmaaier, zal het af en toe nodig zijn om de messen te (laten) slijpen met een vijl en/of met een slijpmolen. Eventueel kan je ook een nieuw messenblok (laten) steken. Bij een draadtrimmer waarvan de draad volledig is afgesleten, zal je de draadkop moeten vervangen.

Bij een trimmer op benzine is het onderhoud wat uitgebreider. Hier moet je ook rekening houden met de luchtfilter, de bougie, de olie, ... Laat je hiervoor, indien nodig, bijstaan door een ervaren kennis, of laat het over aan een professional. Ga je zelf aan de slag? Laat de motor steeds voldoende afkoelen voor je aan de trimmer gaat sleutelen.

Schoonmaken

Het meeste vuil kan je weghalen met een borstel, zeker tijdens de zomer, wanneer je je trimmer geregeld zal moeten gebruiken. Is een grondigere schoonmaakbeurt aan de orde, dan spoel je het vuil weg met de tuinslang. Gebruik nooit een harde straal of een hogedrukreiniger! Zorg dat alles goed droog is voor je je toestel wegbergt - zo kan er geen schimmel ontstaan. Metalen onderdelen kan je overigens ook nog behandelen tegen roest. 

onderhoud van een grastrimmer

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door PVB
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine