TuinwerkzaamhedenPremium

Hoe kies je een draadafsluiting?

Een draadafsluiting is de vaakst gebruikte omheining voor de tuin. Afhankelijk van het doel van de omheining, het beschikbare budget en je eigen doe-het-zelfervaring kan je een gepast type draadafsluiting kiezen.

 

Vorm naar functie

tuindraad draadafsluiting

Je kan draadafsluitingen vinden in metaal, gecoat met pvc of polyester ter bescherming tegen corrosie, maar ook volledig in kunststof. De garantie ligt tussen 5 en 25 jaar, afhankelijk van de specificatie en afhankelijk van de omgeving waarin de draadafsluiting wordt geplaatst. Door middel van bijpassende palen en poortjes zijn die te combineren tot een volledige tuinafsluiting.

Diktes, afmetingen en vorm zijn afhankelijk van de vereiste stevigheid en privacy. Wil je gewoon de officiële grens tussen jou en je buurman aanduiden, dan volstaat een lage draad. Wil je een stevige draad om inbrekers buiten te houden, dan opteer je voor een hoger model. Wil je je huisdieren in je tuin houden, dan combineer je met een betonboord onderaan, zodat er niet gegraven wordt.

 

Draadpanelen

panelen draadafsluiting

Stevigheid

Panelen hebben doorgaans de dikste draad. Een doorsnede van zo’n 4 mm is courant. Dat is logisch: die panelen hebben een vaste vorm, de draden moeten dan ook onbuigzaam zijn. De draadpanelen wegen ook wat meer, ze worden dan ook met stevigere palen vastgezet.

Kostprijs

De panelen zijn sowieso het duurst, die zijn dan eigenlijk vooral aan te raden voor kleinere tuinen. Voor een grote tuin, waar heel wat lopende meters draad nodig is, is het economischer om over te schakelen op draad op rol. Er kan ook gecombineerd worden. Heel wat mensen gaan op de meer zichtbare plaatsen, – de voortuin, de straatzijde - voor de duurdere, de stevigere oplossingen kiezen.

Plaatsingsgemak

Draadpanelen zijn een stuk eenvoudiger te plaatsen dan de draad op rol. De panelen en de palen zijn stevige onderdelen die je in principe gewoon aan elkaar moet koppelen tot één geheel. De palen, klemmen en panelen zijn speciaal gevormd en op elkaar afgestemd. Qua moeilijkheidsniveau kan je dat een beetje vergelijken met een meubelstuk ineensteken. Al heb je natuurlijk ook een spade en cement nodig.

 

Tuindraad

draad draadafsluiting

Stevigheid

Bij tuindraad is de draaddikte, afhankelijk van de gekozen kwaliteit, wat minder, tot zo’n 2,5 mm. Je vindt de exacte draaddikte altijd terug op de verpakking. Zowel de dikte van het verzinkte metaal als de dikte van de coating zijn aangegeven. Vooral de metaaldikte zal de doorslag geven in de stevigheid van het materiaal.

Kostprijs

De kostprijs van de draad hangt erg af van de dikte en kwaliteit van de draad. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de draad op zich slechts een klein deel is van de totale kost van de volledige afsluiting (je hebt ook palen, spandraad, binddraad, accessoires, en snelbeton nodig). Besparen op de draadkwaliteit levert weinig meerwaarde.

Plaatsingsgemak

Bij de draad op rol is het belangrijk om de draad goed op te spannen met behulp van een spandraad om een mooie en stevige afsluiting te hebben. De moeilijkheidsgraad ligt daar ongeveer zoals bij behangen: werk zorgvuldig om een mooi resultaat te verkrijgen.

Door te kiezen voor de profielpalen, waar de draad met clips kan worden vastgezet in plaats van met de spandraad, kan je het werk vereenvoudigen.

 

Tennisdraad

tennis draadafsluiting

Stevigheid

Bij tennisdraad is de draaddikte ongeveer 3 mm. Dat valt dus tussen de draadpanelen en de tuindraad in. Deze draad is ook niet gelast maar geweven, waardoor ze overal op volle sterkte is. Bovendien veert zo’n geweven structuur licht mee, zodat de draad wel tegen een duwtje kan. Ook de bovenbuis zorgt voor extra stevigheid van het geheel.

Kostprijs

Tennisdraad zit ook qua kostprijs wat tussen de twee. Goedkoper dan draadpanelen (de draaddikte is minder, en er zijn minder productie en vervoerskosten), maar duurder dan de tuindraad (dikkere draad, maar lagere productiekosten.) Wat de plaatsing betreft; hou je ook rekening met de extra kost van de bovenbuis.

Plaatsingsgemak

We kunnen gerust zeggen dat de tennisdraad nog wat moeilijker te plaatsen is, omdat het opspannen van de draad een stuk moeilijker is. De geweven draad behoudt, zonder spanning, zijn eigen vorm niet, waardoor je de draad minder makkelijk onder controle krijgt. Tuinaannemers kiezen wel vaak voor dit type draad: blijkbaar hebben zij, dankzij voldoende ervaring, minder problemen met de plaatsing dan een doe-het-zelver.

 

Klimplanten

draad draadafsluiting planten

Is je omheining voorzien op klimplanten? (van toepassing op tennisdraad);

  • zorg ervoor dat het gewicht van de planten de vormvastheid van je omheining niet in het gedrang brengt;
  • zorg dat de palen voldoende dik zijn en op een beperkte afstand (max. 2 meter) van elkaar staan;
  • zorg dat de bovenrand is afgewerkt met een stevige bovenbuis.

 

Privacylamellen

Een draadafsluiting kan je op verschillende manieren afwerken om meer privacy te krijgen. Je kan planten tegen het paneel laten groeien, er heidematten aan bevestigen, of je kan er lamellen door vlechten. Die bevestig je met clips aan de draadpanelen. Door een draadpaneel te bekleden, zorg je voor meer privacy en houd je de wind tegen.

Lees hier hoe je een draadafsluiting plaatst.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine