DakbedekkingenPremium

Hoe isoleer je een dak langs binnen?

Bij een renovatie ben je soms gebonden aan een bepaalde hoogte. Het kan ook dat je een combinatie hebt van een plat en een hellend dak die moet worden geïsoleerd. In dergelijke gevallen is een koude isolatie, waarbij het materiaal onder de constructie komt, mogelijk.

 

Koud plat dak

Glaswol

11. glaswol dakisolatie plaatsen

Bij een koud dak wordt er het vaakst gekozen voor een minerale glas- of steenwol. Dit garandeert een hoge thermische isolatie en is vlot te plaatsen tussen de constructiebalken van een dak.

 

Op maat

12. snijden dakisolatie plaatsen

Om glaswol op maat te kunnen snijden, moet je eerst de afstand tussen de balken opmeten. Aan de hand daarvan snijd je de stroken op de juiste grootte af. Neem een cm extra, zodat de isolatie goed tussen de balken zal klemmen. Om gemakkelijk te kunnen snijden, teken je de juiste breedte af op de verpakking zelf. Daarna snijd je de isolatie door op de afgetekende lijn met een isolatiemes. Zo heb je meteen een volledige strook glaswol op de juiste maat afgekort.

Een bril, mondmasker, handschoenen en lange mouwen kunnen je heel wat jeuk besparen

Dampscherm aanbrengen

dampscherm dakisolatie plaatsen

Als de isolatie tussen de balken zit, kan je het dampscherm aanbrengen. De bevestigingspunten voor het dampscherm bevinden zich op de roostering. Afhankelijk van welke fabrikant je dampscherm komt, kan het zijn dat je eerst een dubbelzijdige tape op de balken moet aanbrengen, waar je vervolgens het scherm op bevestigt. Het scherm zelf snijd je op maat en plak je aan de tape op de roostering. Zorg zeker ook voor voldoende overlap met de muren, zodat je dit achteraf waterdicht kan afwerken.

14. nietjes dakisolatie plaatsen

Fixeer het geheel nog met nietjes, zodat het stevig vasthangt. Je kan het dampscherm ook enkel met nietjes bevestigen, maar zorg dan dat je wat extra hulp hebt om het plastic strak ter plaatse houden.

 

Koud hellend dak

Eerste laag

Als de vooraf bepaalde isolatiedikte dikker is dan de kepers, moet je de isolatie in twee lagen aanbrengen. Een eerste laag heeft dezelfde dikte als de kepers. Je volgt daarbij de eerder genoemde werkwijze: snijd de isolatie op maat met wat overschot en klem het tussen de balken.

Extra structuur

Voor de tweede laag moet je een extra lattenstructuur aanbrengen. Dat kan je op twee manieren doen. Ofwel doe je het met voligeplanken die je op de gordingen of kepers bevestigt, ofwel moet je het latwerk verbreden met metal studs. Metal studs plaatsen, vereist iets meer werk, maar zorgt voor een stevige basis waarop je later gipskarton kan bevestigen.

15. metserstouw dakisolatie plaatsen

Metal studs

Bepaal met een metserstouw het vlak. Span die diagonaal tussen de gordingen, zodat je die als referentie kunnen gebruiken bij het monteren van de metalen profielen. Bovenaan en onderaan komt een U-profiel, waar je verticaal C-profielen in bevestigt volgens de gewenste tussenafstand (afhankelijk van wat er voor de isolatieplaten komt. Je kan de profielen op maat maken met een slijpschijf of metaalschaar. 

16. u-profielen dakisolatie plaatsen

Lijn de U-profielen uit volgens het juiste vlak met behulp van je opgespannen touw. Dat moet op een afstand van de kepers komen die minstens de dikte van je isolatielaag bedraagt. Door het profiel tegen het koord te laten aansluiten, is de positie meteen perfect. Met schroeven kan je die via de voorgemaakte gaatjes vastmaken aan de draagbalken.

Zijn de U-profielen correct opgesteld, dan is het installeren van de C-profielen kinderspel. Die plaats je gewoon tussen de boven- en onderliggende studs. Sluit ze mooi aan tegen het touw, dan staat alles goed en ben je in een en hetzelfde vlak bezig. Controleer de haaksheid met je winkelhaak.

17. c-profielen dakisolatie plaatsen

De C-profielen kan je vervolgens fixeren aan de U-profielen met een MS-krultang. Die duwt een gat door beide stutten, waardoor die met elkaar verbonden zijn. Een andere optie is het aan elkaar vastmaken met aangepaste schroeven.

 

Isolatie plaatsen

18. isolatie plaatsen dakisolatie plaatsen

Eens je structuur op punt staat voor dit vlak, kun je er de isolatie tussen steken. Haal eerst het touw weg, snij de isolatie op maat met twee centimeter extra erbij gerekend en pas de stukken in de metal stud-structuur. Door die extra centimeters sluiten ze ook achter de profielen met elkaar aan en heb je geen koudebruggen. Hetzelfde proces herhaal je vervolgens vlak per vlak, tot de gehele te isoleren oppervlakte is afgewerkt.

 

Dampscherm

19. dampscherm dakisolatie plaatsen

Bij metalen profielen is het noodzakelijk om de dubbelzijdige tape goed te plaatsen. Voor het dampscherm. Nietjes zijn immers geen optie, want je werkt op metaal. Maak het membraan eerst op maat en hang het dan vast. Aan de houten constructie kan je het wel nog extra fixeren met nietjes.

20. naad afwerken dakisolatie plaatsen

Nadat je een tweede strook van het dampscherm geplaatst hebt, mét voldoende overlapping, moet je de naad nog afwerken. Met een aangepaste eenzijdige tape dicht je die perfect af.

21. dichtingslijm dakisolatie plaatsen

Waar het membraan aansluit op de muur, zorg je voor een extra afdichting met een elastische dichtingslijm, die je met een kitpistool aanbrengt in een ononderbroken lijn. Duw het dampscherm ertegen en wrijf goed open, zodat ook die connectie volkomen gedicht is.

Op de plaatsen waar je met nietjes de bevestiging verstevigd hebt, voorzie je ten slotte nog papieren tape. Zo kan er via deze gaatjes zeker geen vocht in het plafond komen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine