HOE JE DIEPVRIEZER KIEZEN EN ONDERHOUDEN
Idealiter is de koelkast in je keuken uitgerust met een vriesvak, maar daar krijg je vaak niet alles in dat je wil invriezen. Daarom is het handig om een extra diepvriezer in huis te hebben. Ook deze bestaan in verschillende uitvoeringen. We geven enkele tips om er optimaal gebruik van te kunnen maken.
Let naast het energielabel ook op de klimaatklasse van de diepvriezer. Die geeft de ideale omgevingstemperatuur voor een goede werking van de vriezer .
HOE WERKT EEN DIEPVRIEZER
De werking van een diepvriezer verloopt op eenzelfde manier als bij een koelkast, met het verschil dat een diepvriezer op een veel lagere temperatuur, tot -18 °C, staat ingesteld.
Net als bij een koelkast, moet er voldoende aandacht zijn voor ventilatie bij vriezers. Of je nu een vrijstaand model plaatst, of kiest om een vriezer in te bouwen in je keuken, moet er voldoende luchtcirculatie mogelijk zijn achter en boven het toestel. Laat ook langs muren steeds wat ruimte tussen. Bij ingebouwde toestellen moet een ventilatierooster worden voorzien. Er bestaan ook integreerbare diepvriezers die uitgerust zijn met een eigen ventilatiesysteem.
Ook een correcte plaatsing is van belang voor een goede werking. Hier gelden dezelfde regels als bij een koelkast: waterpas, in een voldoende geventileerde ruimte en niet dicht bij een warmtebron.
WELKE SOORTEN DIEPVRIEZERS ZIJN ER?
DIEPVRIESKAST
Een diepvrieskast is eigenlijk hetzelfde als een frigo, maar dan voor vrieswaren: een kast met schappen en/of lades waarin je alles kan stockeren. Het vaakst zijn dit ook toestellen met één deur. Ook hiervan bestaan er tal van inbouwmodellen, waarbij de afwerking van de deur kan worden afgestemd op de ruimte waarin de diepvriezer staat.
DIEPVRIESKIST
De diepvrieskist is de horizontale variant, waar je dus van bovenaf je etenswaren zal insteken. Wie in de Colruyt gaat winkelen, kent ze maar al te goed. Dergelijke diepvriezers zijn handig voor wie grote hoeveelheden moet invriezen.
OPZETDIEPVRIEZER
Net zoals je minikoelkasten hebt, bestaan er ook tafel- of barmodellen van diepvriezers. Ideaal voor mensen die geen vriesvak hebben in hun koelkast, maar toch een beperkte nood hebben aan een diepvriezer.
COMBINATIES MET KOELKASTEN
Vriesruimte zit vaak geïntegreerd in koelkasten. Het gaat dan om een apart vriesvak in een ééndeurskoelkast of een Amerikaanse koelkast.
HANDIGE OPTIES
NO FROST
Bij oudere modellen zal je om de zoveel maanden al eens je diepvries moeten ontdooien. Dat houdt in dat je de ijslaag, die zich na verloop van tijd vormt door de deur open en dicht te doen, moet verwijderen om het energieverbruik van het toestel niet in het gedrang te brengen – per 2 mm ijs mag je door de band immers rekenen op 10% meer energieverbruik.
Bij recentere modellen moet dat veel minder vaak gebeuren, want die zijn uitgerust met een No Frost-functie, waar de ijslaag een stuk trager wordt gevormd. Bij No Frost-toestellen wordt vocht uit de lucht onttrokken en afgevoerd naar een bakje op de motor, waar het verdampt. De droge lucht wordt vervolgens middels een ventilator terug de diepvriezer ingeblazen.
LET OP
Vaak wordt er gezegd dat een No Frost-diepvriezer niet moet worden ontdooid, maar het is toch aangeraden om dat om de twee jaar eens te doen, zo zal je de compressor in het toestel niet overbelasten. Een dergelijke diepvriezer ontdooi je door het toestel een dag lang uitgeschakeld te houden met de deur open.
TEMPERATUURINSTELLING
Een diepvriezer stel je doorgaans in op een temperatuur van -18 tot -20 °C. De meeste recente diepvriezers hebben een digitale thermometer die je makkelijk zelf kan instellen. Heeft jouw diepvriezer dat niet? Dan kan je ook een losse thermometer tussen je vrieswaren plaatsen.
SNELVRIESFUNCTIE
Veel moderne diepvriezers beschikken tegenwoordig over een snelvriesfunctie. Handig voor wie aan batch cooking doet of gewoon op korte tijd veel moet invriezen. Bij een klassieke diepvriezer duurt het immers even voor alles is ingevroren. Met een snelvriesfunctie, die je een aantal uren (afhankelijk van de diepvriezer) op voorhand activeert, kan je de temperatuur in het toestel tijdelijk doen dalen om nieuwe producten of bereidingen snel in te vriezen.
ENERGIE- EN ONDERHOUDSTIPS
JUIST VULLEN
Vries je producten op een correcte manier in. Sluit de producten die in de diepvries moeten hermetisch af in een (tupperware) doos, plastic folie of een diepvrieszakje. Steek nooit warme zaken in de diepvries. Kleine tip in de kantlijn: verse groenten en fruit blancheer je eerst voor je ze invriest, zo kan je de houdbaarheid ervan verlengen.
DEUR TOE
Wees lief voor je diepvriezer, wil je dat het toestel optimaal blijft werken en niet te veel energie verbruikt. Laat de deur nooit te lang open staan wanneer je iets zoekt – veel recente modellen hebben een ingebouwde sensor en signaleren het wanneer de deur te lang open staat.
REINIGEN
Vergeet ook niet om regelmatig eens de rubberen dichtingen rond de deur te kuisen. Een deur die niet meer goed sluit is geen goed nieuws voor een toestel dat constant in werking is. Mogelijks moet je die na verloop van tijd vervangen door nieuwe rubbers.
Verder stof je het toestel, met name vooral de roosters achteraan, regelmatig eens af en maak je de diepvries best ook vanbinnen en vanbuiten een keer per jaar goed schoon met wat lauwwarm water en een afwasmiddel. Er bestaan ook specifieke schoonmaakproducten voor diepvriezers.
HOE JE DIEPVRIEZER ONTDOOIEN
Zit je nog met een oud model? Dan moet die, doorgaans twee keer per jaar, ontdooien. Daarvoor haal je de stekker van de diepvriezer eerst uit het stopcontact en haal je er alles uit. Steek je vrieswaren tijdelijk in koelboxen of koeltassen. Bij een staand model leg je onderaan best een dweil. Sommige modellen zijn ook voorzien van afvoergootje waar je emmer of kom kan onder zetten.
Het ijs in de vriezer laat je vervolgens gewoon smelten, of je kan het losmaken met een houten of kunststof spatel of krabber. Ga niet krabben op aluminium vrieselementen, want dan kan je krassen maken.
Met een haardroger of heteluchtpistool kan je het proces eventueel wat versnellen. Wees uiteraard voorzichtig dat je niets beschadigt. Vergeet ook niet dat water en elektriciteit geen goede combinatie zijn. In de plaats daarvan kan je ook een plantenspuit met heet water gebruiken om het proces te versnellen.
Na het reinigen maak je de diepvriezer droog met een handdoek. Dan kan je het toestel weer inschakelen en goed zijn werk laten doen zonder te veel energie te verspillen. Je wacht best nog tot de vriezer -10 °C heeft bereikt tot je alles er terug in steekt.