WAAROM VINYL OF PVC KIEZEN
Er bestaan tal van alternatieven op laminaat en parket en hoewel deze verschillende vloerbedekkingen niet altijd de beste reputatie hebben, zijn ze ondertussen enorm geëvolueerd, zodat ze in veel verschillende vormen, kleuren en motieven verkrijgbaar zijn. De vloerbedekking die het dichtst in de buurt komt van laminaat of parket, is vinyl of pvc, verkrijgbaar op rol of in tegelvorm, beter bekend als LVT. In dit artikel overlopen we welke soorten er zijn, hoe je ze plaatst en hoe je ze onderhoudt.
WAT IS HET?
Vinyl is een synthetische vloerbedekking gemaakt van polyvinylchloride, ook wel gekend als pvc. Vinyl of pvc zijn dus in essentie hetzelfde. Wel bestaan er twee soorten pvc. Beide zijn recycleerbaar, makkelijk in onderhoud en vochtbestendig.
HETEROGEEN PVC

Heterogeen pvc is opgebouwd uit verschillende lagen, waaronder een printlaag met een motief of tekening. Door de verschillende lagen heb je bij deze vorm van pvc meer variaties in opbouw, textuur en design. Heterogeen pvc bestaat in rollen, tegels of panelen. Bij de tegels of panelen heb je verschillende varianten en plaatsingswijzes:

ROLLEN
Heterogeen pvc kan je krijgen op rol, waarbij een zachte onderlaag wordt toegevoegd. Deze vloerbedekking is geluiddempend en voelt zacht en warm aan. Doordat het een zachtere vloerbedekking is, is ze iets minder duurzaam dan de versie in panelen en er bestaan grote kwaliteitsverschillen afhankelijk van de de opbouw. De rollen bestaan in enorm veel verschillende patronen en dessins.

TEGELS OF PANELEN
Naast de variant op rol bestaan er ook tegels of stroken die op verschillende manieren zijn opgebouwd en die bestaan in zelfklevende en klikvarianten. Deze laatste staan ook bekend onder de noemer LVT of Luxury Vinyl Tiles Dit zijn tegels of stroken vinyl aangebracht op een dunne plaat. Ze zijn steviger dan de versie op rol en dus duurzamer.
Ze zijn dunner dan laminaat, maar hebben een gelijkaardig uiterlijk en zijn dus een goed alternatief voor wie een beperkte opbouwhoogte heeft. Hoewel beperkter in variaties dan vinyl op rol, komt het qua look dichter in de buurt van een houten vloer. LVT is eveneens waterbestendig en kan dus ook in een badkamer of keuken worden geplaatst.
HOMOGEEN PVC

Homogeen pvc of vinyl bestaat uit één structuur en dus één homogene kleur. Hierdoor is dit soort pvc steviger en slijtvaster, maar beperkter in variaties dan heterogeen pvc. Ook deze pvc bestaat op rollen of als tegels of panelen.
ROLLEN
Ook homogeen pvc is verkrijgbaar op rol en wordt meestal gelijmd. Deze is echter moeilijker te plaatsen dan de heterogene variant en vraagt meestal een professionele hand. Ook bij homogene pvc kan je kiezen uit verschillende kleuren.

TEGELS OF PANELEN
Homogeen pvc is verkrijgbaar in tegels of panelen die kunnen gebruikt worden als vloerbedekking. Deze panelen zijn steviger dan de LVT versie, maar in sommige gevallen iets gevoeliger voor verkleuring door zonlicht.
De panelen worden gelijmd of vastgeschroefd, maar er bestaan ook varianten met een kliksysteem.
Ook op vinylvloeren zijn de AC-klassen van toepassing wat betreft de belasting van de vloer. Kies dus zeker een vloer die sterk genoeg is voor de ruimte waar je ze gaat plaatsen.
PLAATSING
DEKVLOER
Deze varianten van vloerbedekking kan je zowat op elke bestaande vloerbedekking plaatsen. Alweer geldt: start van een schone, effen ondergrond met een maximumtolerantie van 3 mm per 2 m.
Zeker voor varianten op rol moet je op een glad oppervlak werken, want oneffenheden zie je direct. Schuur dus zeker eerst indien nodig.
ONDERVLOER

LVT-vloeren zijn vaak uitgerust met een ondervloer bevestigd aan de plank of tegel zelf. Deze is dampremmend, geluidsisolerend en vangt kleine oneffenheden op.
Zijn je planken, tegels of rollen niet uitgerust met een aangebrachte onderlaag, dan zorg je voor een folie als ondervloer. Die plaats je, net als bij laminaat, haaks op de legrichting van de panelen.
ALGEMENE AANDACHTSPUNTEN
Net als bij parketplanken laat je pvc, voor je het plaatst, eerst een dag acclimatiseren in de ruimte waar het wordt geplaatst.Indien je met klikvinyl werkt, kunnen een hamer en slagblokje ook van pas komen als het kliksysteem niet mee wil.
Indien je met een rol werkt, zal je ook gepaste lijm nodig hebben.
TECHNIEKEN
VERLIJMEN
Een vinylvloer op rol wordt verlijmd. Hierbij begin je in de hoek van een ruimte en werk je naar het midden toe.
Homogene pvc-tegels worden ook vaak verlijmd, daarbij begin je het best vanuit het middel van de ruimte naar de kanten toe.
ZWEVEND PLAATSEN
LVT of vinylplanken kan je zonder te verlijmen plaatsen op de ondervloer. Meestal is dat met een kliksysteem, asymmetrisch met een tand en groef.
Je hebt de platen maar op maat te snijden, waardoor er geen stof vrijkomt tijdens de plaatsing. Bovendien kan je dankzij het speciale kliksysteem de planken in 2 richtingen aanleggen.
ONDERHOUD
AFSTOFFEN

Pvc heeft een gladde structuur en is dus heel gemakkelijk te onderhouden.
Ligt er stof op de pvc-vloer, dan kun je deze gewoon verwijderen met een stofzuiger.
REINIGEN

Als je de vloer volledig wil reinigen, neem je een emmer water (niet te warm). Voeg hier geen onderhoudsproducten aan toe, zoals chloor of allesreiniger. deze beschadigen de pvc.
Wil je echt je pvc vloer schoonmaken met een onderhoudsproduct? Kies er dan één die speciaal gemaakt is voor deze vloerbedekking. Maar in de meeste gevallen is een natte dweil of een microvezeldoek al voldoende om de pvc vloer volledig te reinigen.