Gevels

Hoe je metselwerk nakijken en onderhouden

Metsel- en voegwerk blijft niet voor eeuwig goed. Merk je bijvoorbeeld loszittende stukken in de voegen, mos of groene aanslag? Dat kan erop wijzen dat je metselwerk poreus is, en dat kan op termijn voor vochtschade zorgen in je woning. Dan is het kwestie van waar nodig opnieuw te voegen. Welke andere problemen moeten aangepakt worden en wat zijn de oplossingen? Je leest het hier.

 

Loszittende voegen

stootvoegen metselen metsen

Met welke stenen ga je metselen?
12 artikels
Alles over metselenOntdek ons digitaal magazine over metselen
Lees magazinechevron_right

Zit je met een muur waarvan het voegwerk niet volledig is afgewerkt? Of waarvan de voegen beginnen loskomen? Dan kan je dat gemakkelijk zelf oplossen door beschadigde voegen te verwijderen en nieuw voegwerk aan te brengen. Kies voor een kleur dat overeenkomt met de nog intacte delen van het oude voegwerk, voor een mooi resultaat.

MEER WETEN:
> Hoe je voegwerk vernieuwen

 

Groene aanslag

doorslaand vocht groene aanslag

Groene aanslag op een stenen gevel kan je verwijderen met een hogedrukreiniger, idealiter met een geschikt gevelreinigingsproduct. Gebruik een standaardlans en let op met beschadigde voegen. Voegen die kapot zijn herstel je door ze simpelweg opnieuw aan te brengen. Je kan uiteraard ook de hogedrukreiniger achterwege laten en een product laten inwerken, waarna je het verdorde mos handmatig kan verwijderen.

LET OP
Van beton blijf je beter af met de hogedrukreiniger. De sterke waterstraal spoelt het zand weg, waardoor je de gevel beschadigt. Een eventuele coatinglaag wordt zo ook aangetast, en hoe meer de poriën vrij zijn, hoe makkelijker algen en mossen er zullen in nestelen.

MEER WETEN:
> Hoe werken met een hogedrukreiniger

 

Witte aanslag

uitbloeiingen voorkomen

Witte plekken op een gemetselde muur zijn meestal het gevolg van uitbloeiing. Het gaat daarbij om zoutachtige afzettingen op het steenoppervlak in de vorm van korsten, vlokken of een witte nevel. Dat komt doordat er zouten in de steen zijn gedrongen via vocht (vooral uit grondwater of door weersomstandigheden tijdens en na het metselen). Tijdens drogere periodes geven bakstenen dat vocht weer af, waardoor de zouten meegenomen worden naar het oppervlak en zo een witte aanslag vormen.

Zit je met een door uitbloeiing aangetaste muur? Dan hoef je in de meeste gevallen niets te doen – het zal immers na verloop van maanden vanzelf wegspoelen door de regen. Eventueel kan je een handje toesteken door met een droge borstel de uitbloeiing voor een stuk te verwijderen. 

Uitloging wordt vaak verward met uitbloeiing, maar is niet helemaal hetzelfde. Hier gaat het ook om een witachtige neerslag – een cementsluier of kalksluier, vaak ter hoogte van de verticale voegen, veroorzaakt door cement of kalk dat door de regen uit de mortelvoegen gespoeld wordt en over de gevel afdruipt. Dit komt vooral voor bij bakstenen die niet genoeg water kunnen opnemen. De voegen worden daardoor te veel belast, met als gevolg het risico op uitspoelen.

Uitloging is moeilijker te bestrijden. Het is vooral zaak om er vroeg bij te zijn en het cement te verwijderen met water. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt, gezien de kalkafzetting niet zo makkelijk is op te lossen in water en je die dus niet snel kan wegwassen.

MEER WETEN:
> Witte aanslag op je muur voorkomen en verwijderen

  

Barsten

scheur barst metselwerk

Let, naast groene aanslag en voegwerk, ook goed op of je geen barsten of scheuren opmerkt in je metselwerk. Barsten en scheuren in je muren kan verschillende oorzaken hebben. Fijne barstjes of kleine haarscheurtjes zijn hoofdzakelijk te wijten aan onvoldoende krimp- en uitzetvermogen van de gebruikte materialen in de muur of door het ‘zich zetten’ van de constructie of druk verkeer in de straat waar je woont.

Bij ergere scheuren (zoals horizontale), zal de oorzaak eerder liggen bij funderingsproblemen, zoals een verzakking, lekken of andere vochtproblemen. Dan haal je er uiteraard meteen een vakman bij.

IMPREGNEREN
Geen groene aanslag op je gevel en al je voegen zijn intact? Geen scheuren in je muren? Dan kan je nog je gevel optimaal beschermen tegen vocht middels een oppervlaktebehandeling met een hydrofobeer – of impregneermiddel. Die zorgt ervoor dat de gevel minder poreus is, zodat vuil en water er niet in kunnen dringen, en zal in sommige gevallen zelfs actief het vuil doen oplossen.

MEER WETEN:
> Scheuren in je muren: oorzaken en oplossingen
> Hoe je gevel impregneren
> Stenen gevelbekleding: de mogelijkheden

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine