Alles over kachels en haarden
Warmte in huis staat gelijk aan gezelligheid en comfort, zeker tijdens de barre wintermaanden. Natuurlijk kan er niets tippen aan een echt vuur waar je voor kunt gaan zitten genieten, maar wie geen haard of kachel heeft hoeft niet te wanhopen: het is nooit te laat om er één te laten installeren. Bovendien bestaat er een ruim aanbod aan soorten toestellen, zowel qua type of design als wat brandstof en technische snufjes betreft.
Waarom kiezen voor een pelletkachel?
Waarom kiezen voor een houtkachel?
Waarom kiezen voor een gashaard?
Waarom kiezen voor een inbouwhaard?
Waarom kiezen voor een speksteenkachel of finoven?
Hoe plaats je zelf een houtkachel?
Hoe onderhoud je een haard of kachel?
Alles over afvoerkanalen en schoorstenen
Hoe kies en stook je je brandhout?
Hoe moet je pellets en brandhout opslaan?
Waarom kiezen voor een pelletkachel?
Pellets kunnen dienen als brandstof voor centrale verwarming, maar zijn ook uitermate geschikt voor bijverwarming. Dan wordt er gebruikgemaakt van een pelletkachel – hetzij een ingebouwd of een losstaand model. Het rendement van een pelletkachel ligt, net zoals bij een pelletketel, rond de 90%.
Waarom kiezen voor een houtkachel?
Een traditionele houtkachel of -haard wordt door velen nog steeds als de meest gezellige variant beschouwd, omdat hout voor een 'vol' vuur zorgt met een mooier vlammenspel dan bij een pelletkachel. Het rendement ligt doorgaans wel een stuk lager. Toch kunnen moderne hoogrendementskachels tot wel tot 80% halen.
Waarom kiezen voor een gashaard?
De intensiteit van het vuur kun je bij een gaskachel (losstaand of ingebouwd), in tegenstelling tot bij de varianten op hout of pellets, gemakkelijker regelen. Wil je meer warmte of hogere vlammen, dan kan dat met een druk op de knop van de afstandsbediening. Het vuur zorgt ook niet voor roetafval, waardoor enig reinigingswerk minimaal blijft.
Waarom kiezen voor een inbouwhaard?
Inbouw- en inzethaarden blijven hun weg vinden naar de woningbouw. Er is de knusse warmte, de vlambeleving, en op esthetisch vlak zijn er veel mogelijkheden.
Waarom kiezen voor een speksteenkachel of finoven?
Speksteenkachels en finovens optimaliseren het verbrandingsproces en de afgifte van gegenereerde warmte. Een maximum aan gezelligheid en comfort voor een minimum aan input dus. Hoe dat precies in mekaar zit, of alles wel ecologisch is, wat de verschillen tussen beide types zijn en hoe je ze in huis haalt, lees je in dit artikel.
Hoe plaats je zelf een houtkachel?
Met een gesloten houtkachel heb je een goede sfeermaker in huis. Wist je dat je die ook zelf kan plaatsen? In deze demonstratie geven we stap voor stap mee hoe je zelf kan instaan voor de installatie en montage van het rookgaskanaal.
Hoe onderhoud je een haard of kachel?
Een haard of kachel zorgt voor warmte en gezelligheid in de living. Om ervoor te zorgen dat dat zo blijft, is onderhoud een belangrijk aspect. Dat gaat ten eerste om tijdens het stookseizoen het toestel geregeld schoon te maken en uit te kuisen, maar ook een periodiek onderhoud is van tel. Maar wat houdt dat allemaal in? We geven een overzicht.
Alles over afvoerkanalen en schoorstenen
Centrale verwarmingsketels, haarden, ventilatiesystemen, dampkappen … Ze produceren allemaal in meer of mindere mate lucht die afgevoerd moet worden uit de woning. Daarom wordt er bij de installatie van dergelijke systemen altijd een afvoerkanaal langs buiten voorzien, dat kan via de gevel, maar meestal gebeurt dat door het dak (al dan niet via een reeds bestaande schoorsteen). In dit artikel geven we meer informatie over afvoerkanalen, tonen we hoe je ze plaatst en geven we mee waarom schoorsteenonderhoud belangrijk is.
Hoe kies en stook je brandhout?
Hardhout of zachthout? Welk hout nu het best geschikt is om te verbranden, lees je hier. We geven daarbij ook nog enkele tips mee om efficiënt te kunnen verbranden.
Hoe sla je pellets en brandhout op?
Pellets of ander organisch materiaal moeten worden opgeslagen in een daarvoor voorziene opslagtank of opslagruimte. Die ruimte mag uiteraard niet te vochtig zijn, want dat heeft ook een effect op de verbranding.