Sfeer verzekerd met een waterpartij op je terras
Het kabbelende geluid van water of de zon die op het wateroppervlak schittert ... een waterpartij brengt heel wat sfeer met zich mee. Een minivijver of ander waterelement mag dus niet ontbreken op je terras. Bovendien zal jij niet de enige zijn die er plezier aan heeft! Water staat garant voor leven, dus de biodiversiteit in je tuin zal er ook op vooruitgaan, wat enkel voordelen oplevert. Ontdek in dit artikel hoe je heel eenvoudig zelf een waterpartij op je terras kan voorzien.
voorbereiding
bassin of vijverkuip
Alles begint met het bassin van je vijver. Je kan er in allerlei vormen, groottes en materialen vinden in een tuincentrum zodat je een ontwerp kan kiezen dat perfect in je tuin past. Maar dat hoeft helemaal niet, recyclage is zeker ook een optie! Heb je nog ergens een oude wasteil staan? Een zinken bassin, oude ton, metserskuip of zelfs een uit de kluiten gewassen emmer, wasmand of bloempot? Waarom zou je die dan niet gebruiken om een waterelement mee te maken?
TIP
Qua grootte houd je het best rekening met de rest van je terras. Alles moet mooi in verhouding zijn. Maar denk er wel aan dat hoe groter het volume water is, hoe beter je het biologische evenwicht kan bewaren. Bovendien zal een klein volume water sneller verdampen én vervuilen bij warm weer.
Materialen
Het spreekt voor zich dat je vijverkuip zelf waterdicht moet zijn. Je kan dus kiezen uit een bassin uit kunststof, aardewerk of steen. Een houten kuip kan je altijd langs binnen bekleden met vijverfolie.
De buitenkant laat je ofwel bloot, ofwel kan je die bekleden met een materiaal naar jouw keuze. Hou er rekening mee dat het bestand moet zijn tegen nattigheid. En al helemaal als je waterpartij ook in de winter buiten zal staan. In de winkel kan je prefab overzetstukken verkrijgen die matchen met je tuinmeubels of terras. Ofwel maak je zelf een omkasting met hout (dat je uiteraard behandelt), kunststof, steen ...
Standplaats
Een minivijver of waterpartij plaats je beter niet in de zon. We haalden reeds aan dat het water daar heel snel verdampt én dat je snellere algengroei hebt. Onder een boom of struik is ook niet zo'n goed idee, omdat er dan gauw bladafval in het water terechtkomt en je waterelement dan snel op een kom erwtensoep zal lijken.
ingraven of niet?
Als je een mooie vijverkuip hebt gevonden, is het zonde om die in de grond te steken. Bovendien is het onderhoud van zo'n waterpartij makkelijker als je je niet steeds hoeft te bukken. Maar als je bassin zelf lelijk is of helemaal niet past bij de rest van je terras, kan je het altijd ingraven.
Techniek
Om het water zuiver te houden, moet er zuurstof en beweging in zitten. Met een klein vijverpompje lukt dat zeker. Het pompje zuigt water aan uit het bassin, stuurt het omhoog via een leiding (al dan niet weggewerkt in een fontein of ornament) en valt weer in het bassin. Of je stuurt lucht door een luchtslang met luchtsteen op het einde door middel van een pomp. Zorg in ieder geval voor een spatwaterdicht stopcontact! De leidingen kan je wegwerken onder een sierrand, onder stenen, beplanting, etc.
De vijver vullen
substraat
Wil je een vijver met plantjes? Dan moet je de juiste grond voorzien. Over het algemeen zitten vijverplanten in een mandje waarin de ideale bodem is aangebracht. Is dat nog niet zo, dan kan je vijvermandjes vullen met speciale aarde voor waterplanten.
Een tweede belangrijk element voor je vijverbodem is substraat. Dit is een poreus materiaal dat een groot oppervlak heeft waar bacteriën zicht kunnen vestigen. Die zijn noodzakelijk voor het biologische evenwicht van je vijver. Er is kant-en-klaar vijversubstraat te verkrijgen, maar je kan ook grind, lava, etc. voorzien. Doe het substraat rond de wortels van je plantjes en op de bodem van de kuip of het bassin.
Beplanting
In kleinere waterpartijen hoeven geen plantjes als je dat niet wilt. Wees er dan wel op bedacht dat je het water vaker moet bijvullen en het bassin moet worden schoongemaakt. Wil je wel planten? Dan helpen deze een biologisch evenwicht in je vijver te bekomen. Of het nu voor een grote of voor een kleine waterpartij is, je hebt drie verschillende groepen waterplanten.
Moerasplanten
Dit zijn waterplanten die met de wortels in het water groeien en dus verankerd zitten in de aarde of het substraat. De stengels en de bladeren komen echter boven het wateroppervlak uit. Die planten halen veel voedsel uit het water en zetten het om in bladgroen en in bladmassa. Ze halen ook een behoorlijke hoogte, wat voor interessante visuele laagjes kan zorgen. Hoe groter je kuip is, hoe hoger de verticale moerasplanten mogen zijn.
Zuurstofplanten
Deze planten gedijen onder water en zijn echte zuurstoffabrieken. Ze helpen mee het water mooi helder te houden. Let op, deze plantjes zijn behoorlijke woekeraars. Als je dus niet wilt dat je kuip in enkele weken tijd een onderwaterjungle is geworden, moet je ze heel regelmatig bijknippen. Of je kan de zuurstof in het water brengen met een pompsysteem.
Drijvende planten
Dit soort planten heeft de voetjes stevig in de grond, maar ze produceren lange bladstengels. De bladeren en bloemen van deze planten drijven daardoor op het wateroppervlak. Denk hierbij vooral aan waterlelies.
Ze zorgen voor een mooi accent op het water én vormen weer een mooie, horizontale, visuele laag. Bovendien bieden ze schaduw en schuilplaatsen voor diertjes die in je vijver leven.
TIP
Voor de waterlelie gebruik je het best een grotere plantmand. Zo kunnen de wortels zich heel goed ontwikkelen, waardoor er veel bladgroei en bloemen aan komen. Voor je speciale kleihoudende grond toevoegt, voorzie je eerst een zakje van folie. Anders spoelt je aarde zo uit de mand en zal de lelie onvoldoende voeding kunnen opnemen.
Water
Over het algemeen gebruik je beter leidingwater om je minivijver mee te vullen. In regenwater zitten veel stikstofpartikels die het water dusdanig verrijken dat algengroei onvermijdelijk is. Let op: wees spaarzaam met water, zeker bij waterschaarste!
TIP
Geef je minivijver of waterpartij een goede start met speciale bacteriën die je in de handel kan kopen. Ze zijn verkrijgbaar in een flesje dat je gewoon leeggiet in je pas gevulde vijver. Zo komt er meteen een goed biologisch evenwicht op gang.
Heb je een kennis die al langer een vijver heeft? Vraag of je een emmertje water uit zijn vijver mag overgieten in die van jou. Dat heeft hetzelfde effect.
Extra's
Fontein
We haalden eerder aan dat je zuurstof in het water van je vijvertje kan brengen door middel van een pomp. Er zijn mooie manieren om leidingen te verbergen en dat geldt ook voor de manier waarop het water weer in de vijver terechtkomt. Fonteintjes zijn een leuke manier om je waterpartij visueel en ook auditief interessanter te maken, want het geluid van klaterend water brengt meteen leven in de brouwerij. Bovendien zijn ze er in allerlei maten, materialen en stijlen.
TIP
Er bestaan ook fonteintjes die werken op zonne-energie. Op die manier heb je toch enigszins positieve invloeden van een fontein, zonder dat je een pomp en het bijhorende leidingwerk moet voorzien. Deze modules drijven op het water en hebben zonnepanelen aan de bovenkant. In dit geval moet je vijver dus wel in de zon staan. Zorg er daarom voor dat er weinig voedingsstoffen in het water zitten en dat je vijvertje diep genoeg is.
DIY-vogelbadje of -waterschaal
Een leuk project om met je kinderen uit te proberen of toe te passen als je je smaak niet vindt in de winkel, is een DIY-vogelbadje of -waterschaal. Het enige wat je nodig hebt is wat sneldrogend cement, een kommetje of schaal en creatieve inspiratie!
AAN de slag
Zoek eerst een schaal of kommetje uit, gelijkaardig aan de grootte van het vogelbadje dat je wilt maken. Haal wat sneldrogend cement in huis en zoek een ontwerp waarvan je een afdruk wilt maken. Hier kozen we voor een natuurlijkere touch met grote bladeren die een duidelijke nerfstructuur hebben.
Meng het cement tot je geen klonters meer hebt. Zet dan het kommetje of de gekozen schaal ondersteboven op een effen ondergrond (die vuil mag worden). Drapeer de bladeren over de onderkant van je kom, met de structuur die je wilt overnemen (in ons geval de nerven van de bladeren) naar omhoog.
Breng het beton aan op de bladeren en druk goed aan. Strijk het cement mooi glad, want dit wordt straks de onderkant van je vogelbadje. Laat alles uitdrogen.
Eens het beton hard is, haal je de bladeren weg, draai je de schaal om en borstel alles goed af. Het enige wat je dan nog moet doen is de schaal vullen en op haar plaats zetten. Om veel vogels aan te trekken, zet je de schaal hoger of op een staander. Had je meer een drinkschaal voor egels of amfibieën in gedachten, plaats de schaal dan ergens op de grond, nabij wat beschutting. Decoreer tot slot met wat kleinere keien, stenen of knikkers, zodat insecten ook een verfrissende slok kunnen nemen.
Vissen
In je terrasvijvertje móeten zeker geen vissen. Deze diertjes zorgen door hun uitwerpselen namelijk voor extra voedingsstoffen in het water. Maar is dit toch een vereiste voor jou? Let dan goed op welke soort je in huis haalt, of je een goede leefomgeving kan voorzien voor de beestjes én of ze gezond zijn wanneer je ze koopt.
SOORTEN
Vijvervissen kan je grosso modo indelen in twee groepen: de karperachtigen (zoals bv. een goudvis) en de voornachtigen (windes). Idealiter bevolk je je minivijver met klein(blijvend)e vissen. De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 kilo vis per kubieke meter water. Dit zijn echter richtlijnen want soort per soort kunnen de ideale leefomstandigheden verschillen.
Informeer je zeker over de vissoorten die je leuk vindt én die in een minivijver passen. Ga na wat ze nodig hebben qua zwemruimte, voeding, sociaal gedrag, etc. Zie je dat je vissen doodgaan, ziek worden of agressief worden tegen elkaar, dan zit je uiteraard fout.
AANKOOP
Een gezonde vis heeft glanzende ogen en schubben, intacte vinnen, is alert, zwemt recht door het water, heeft een rechte ruggengraat en vertoont geen gezwellen of wondes. Staan de schubben open in plaats van glad tegen het lichaam of zijn de vinnen uitgerafeld of beknabbeld, dan is er zeker wat aan de hand. Ook wanneer het dier scheef in het water hangt of naar boven drijft, klopt er iets niet. Let hierop bij de aankoop.
Ga langs bij een kweker die gepassioneerd is door zijn dieren en met hun welzijn begaan is, dan krijg je de beste informatie mee om je vissen een lang en gelukkig leven te geven. Op die manier heb jij er het meeste plezier aan!
Behuizing
Eens je beslist hebt welke visjes het beste passen in jouw vijver kan je ze ophalen bij de kweker. Bij thuiskomst laat je de dieren even wennen aan de watertemperatuur van je vijver door het zakje waarin je ze meenam, op het wateroppervlak te leggen. Laat ze een halfuurtje tot een uur wennen en dan kan je ze de vrijheid geven.
Voorzie voldoende schuilplaatsen voor de beestjes door enkele stenen in je vijver te leggen en daar "grotten" mee te maken. Zet voldoende plantjes waartussen of waaronder ze zich kunnen verstoppen. Zo hebben ze minder stress en zijn ze minder vatbaar voor ziektes. Na enkele dagen zullen je vissen gewend zijn aan hun nieuwe thuis en komen ze zeker vaker tevoorschijn.