GevelsPremium

Hoe gebruik je veilig een steiger?

Een steiger is dan wel veiliger voor hoogtewerken dan een ladder, ook hier is het belangrijk dat je voorzichtig bent en veilig aan de slag gaat. Je mag dan wel op een platform staan, er zijn toch enkele punten waarmee je rekening moet houden.

 

Werken op een steiger: algemeen

kledij veilig werken op een steiger

Ook een steiger plaats je het liefst op een vlakke, draagkrachtige ondergrond. Bij een zachtere ondergrond leg je planken of tegels onder de voeten, zodat het gewicht beter wordt verdeeld en de constructie niet gaat zakken. 

Het is vooral belangrijk dat je je veilig kleedt voor je een steiger beklimt. Draag daarom steeds veiligheidskledij: werkhandschoenen, veiligheidsschoenen en een helm. Leg het platform niet vol met rommel, maar neem alleen de nodige gereedschappen en materialen mee op de steiger.

 

Werken op een rolsteiger

steiger veilig werken op een steiger

Kijk voor de opstart altijd goed naar de handleiding. Voorzie daarbij de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen. Laat trouwens enkel mensen die vertrouwd zijn met de montage en gebruik van de steiger eraan werken. De basis moet steeds waterpas staan. De kruisdiagonalen zorgen voor een versterking van de steiger.

luik veilig werken op een steiger

Klim enkel van binnenuit naar boven en dit via het voorziene luik. Vanaf 2 m vloerhoogte moet er zeker een leuning aanwezig zijn. 

rolsteige veilig werken op een steiger

Beklim de steiger enkel in geremde stand, wanneer de wielen niet kunnen bewegen, maar verrij nooit een rolsteiger als er nog mensen op staan. Verwijder ook mogelijke obstakels en respecteer een gevarenzone rond de stelling. 

leuningen veilig werken op een steiger

Bij het beklimmen van een steiger gebruik je ook altijd de leuningen (als je ze kan beklimmen met een trap) en overschrijd je nooit de maximaal toegestane belasting voorgeschreven door de fabrikant. 

 

Werken op een gevelsteiger

start opbouw veilig werken op een steiger

Zit je met werken van wat langere duur aan je gevel? Dan huur je best een gevelsteiger. Als je die huurt, neem je uiteraard ook nog eens de handleiding door. De opbouw spreekt voor zich, maar de technische specificaties kunnen al eens verschillen.

Starten doe je met de voeten. Die kan je in de hoogte wat bijregelen later. Dan volgt het zijkader en daarna veranker je meteen een kruisdiagonaal. Herhaal dat aan de andere kant.

steigervoeten veilig werken op een steiger

De steigervoeten hebben een basis in gegalvaniseerd staal, maar dat is niet voldoende bij dit type. Je voorziet nog enkele reststukken uit een stevige balk, die je dan kan vastnagelen met enkele stalen spijkers. Plooi ze om, zodat je ze later er nog uit kan halen.

platform veilig werken op een steiger

Daarna kan je eindelijk het platform om op te staan gaan opbouwen. Je klikt ze gewoon in de zijkaders. Ook nu controleer je nog eens op horizontaliteit met je waterpas. Bijregelen kan je steeds met de voeten. Zorg dat er, bijvoorbeeld, geen cementresten nog kleven waar je controleert op de stelling. Dat zou je waterpascheck alleen maar bedriegen. Vergeet de platformplaten ook niet te verzegelen met de voorziene pennen. De stelling werk je af met de voorziene rugleuning.

 

Verankering

anker veilig werken op een steiger

Het is uiteraard van belang dat de steiger niet meer kan bewegen. Verankering aan de muur is daarom nodig. Dat doe je met een gevelanker. Dat is louter een buis met klauwklem, die je fixeert aan een ooganker. Boor het nodige gat en bevestig de plug. Het anker draai je er makkelijker in met een stuk ijzer, bijvoorbeeld je boor zelf. Monteer de klauwklem, en schroef de bijhorende beugel vast.

verankering veilig werken op een steiger

De steiger is dan klaar voor gebruik, maar hou altijd de weersomstandigheden in de gaten. Veilig werken, dat is een kwestie van gezond verstand en risico’s beperken! In theorie kan je tot en met 6 beaufort veilig op een steiger werken. Zwelt de wind aan tot 7 beaufort, dan moet je de steiger ofwel afbreken, ofwel verankeringsbuizen gebruiken om in de gevel te bevestigen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine