Welke soort steiger heb je nodig?
Op een ladder voer je best geen uitgebreide hoogtewerken uit, maar op een steiger mag dat net wel. Je kan er immers stabiel op bewegen en tegelijkertijd kan je er heel wat materiaal of gereedschap op kwijt.
Materialen
De meeste steigers zijn gemaakt uit staal en/of aluminium. Stalen steigers worden gebruikt voor het zwaardere werk, terwijl aluminium steigers vooral voor kleinschaligere projecten worden gebruikt waar de belasting niet zo groot is.
Een bijkomend voordeel van aluminium steigers is dat ze door hun lichte gewicht snel te monteren en te demonteren zijn. Hout wordt ook nog steeds gebruikt bij steigers, maar dan vooral voor loopplanken en niet voor het skelet. Tegenwoordig wordt voor de beloopbare ondergrond ook meer voor metaal geopteerd.
Steigers worden vaak gebruikt om buiten te werken. Het is dus belangrijk dat deze alle weersomstandigheden aankunnen én dat de kans op vallen zo klein mogelijk is. Daarom wordt er vaak krimpfolie of andere afschermende stoffen zoals steigergaas gebruikt.
Wanneer je dergelijke zeilen of doeken aan de steiger hebt bevestigd als valpreventie, dan moet je die bij hevige wind zeker verwijderen. Een bijkomend voordeel van zo'n scherm is dat mogelijke omgevingsoverlast verminderd wordt en afval niet op straat belandt.
Soorten
Rolsteiger
Voor binnenklussen op hoogte of werken van korte duur ben je het best gebaat bij een rolsteiger die, zoals de naam al doet vermoeden, verrijdbaar is. Rolsteigers zijn opvouwbaar en meestal vervaardigd uit aluminium, waardoor je ze relatief makkelijk kan verplaatsen.
Het is aangeraden om een rolsteiger te verankeren met extra staven bij het werken op een hoogte van 8 meter buiten, en 12 meter binnen.
Gevelsteiger
Voor stevigere buitenwerken, zoals langdurige metsel- en voegwerken, wordt een gevelsteiger gebruikt. Deze is over het algemeen gemaakt uit aluminium of staal. Bij een gevelsteiger is de verankering van heel groot belang om de stabiliteit te waarborgen. Deze worden zo veel mogelijk aan de staanders gemonteerd, best zo dicht mogelijk bij een knooppunt. Voor de verankering wordt veelal gekozen voor volgende opties:
- kunststof plug met schroefoogbout,
- kunststof plug met houtdraadbout,
- keilbouthuls in combinatie met een moer,
- doorsteekanker.
Raamsteiger
Een steiger die in of aan het raam wordt bevestigd, wordt logischerwijze een raamsteiger genoemd. Deze wordt vooral gebruikt om kozijnen te verven of vensterbanken te repareren en wordt vooral uit staal vervaardigd.
Modulaire steiger
Deze steigers kan je middels losse onderdelen en standaardconfiguraties aanpassen naargelang van de hoogte en breedte die je nodig hebt om ergens comfortabel aan te kunnen werken.