MAAK VAN EEN BAD EEN ZETEL
Wie creatief wil zijn bij het hergebruiken van voorwerpen moet verder kijken dan zijn neus lang is. Een oude badkuip kun je als kuip voor water hergebruiken. (Heel wat boeren en paardeneigenaars doen dat trouwens.) Echt creatief wordt het pas als je een nieuwe functie aan het bad geeft. Wij maken van de badkuip een zetel.
VORM UITSNIJDEN
Om van het bad een zetel te maken, moet een van de lange zijkanten van het bad worden weggehaald. Teken af wat je weg zult halen. Zorg er wel voor dat je steeds een vijftal centimeter van de hoek van het bad blijft.
Door die hoek (of, juister, bocht) te laten staan, houdt het bad zijn stevigheid. Zorg voor een mooie afgeronde vorm, maar probeer tegelijkertijd zoveel mogelijk rechte lijnen te behouden. Met een haakse slijper kun je de vorm uithalen.
TIPS BIJ HET SLIJPEN
Zorg voor bescherming tijdens het slijpen: mondmasker, gezichts- en gehoorbescherming, lange mouwen, handschoenen en een niet brandbare schort … Als klusser kies je zelf wat je nodig acht, maar als je veel slijpwerk hebt, loont het zeker de moeite om aandacht te besteden aan de veiligheid.
Hou een goede volgorde aan bij het werken. Slijp eerst de rechte stukken, daarna voorzichtig de bochten. Let ook op bij het doorslijpen: het losgekomen stuk zal naar beneden vallen en schade aanrichten. Klem het daarom vast tijdens de laatste fase van het doorslijpen.
BIJSLIJPEN
Bijslijpen is essentieel. Het resultaat van het snijwerk met de haakse slijper zit immers vol vlijmscherpe bramen en ruwe randen. Plaats daarom een lamellenschijf op de haakse slijper. Op de lamellen zit een schurend oppervlak. Met zo’n schijf kun je dus de snijrand glad afwerken.
KLEURIG
Keurig verfwerk doe je in verschillende stappen. Eerst reinig je het oppervlak grondig. Voor dit bad gebruikten we naast schuurmiddel ook een staalborstel om alle losse delen weg te krijgen.
Na het reinigen moet je ontvetten, bijvoorbeeld met aceton. Daarna kun je de kwast en roller uithalen. Eerst breng je hechtingsprimer voor metalen ondergronden aan, en daarna de verflaag.
CREATIE POOT
Maak een pootvorm uit een stevig stuk hout. Je kunt creatief zijn in het ontwerp. Met behulp van een zaag, een rasp en een vijl maak je gegarandeerd een poot die onder het bad pas. Verf het hout in dezelfde kleur als het bad.
MONTAGE POOT
Boor, met een metaalboor, eerst een gat door de badkuip. Met een houtdraadbout kun je het bad dan vastzetten aan de poot. Dat gaat vlot met een ratel. Vergeet evenwel niet om een sluitring te plaatsen.
AANPASSEN
In dit deel van het ontwerp zit nog een addertje: een bad loopt steeds af naar één zijde. De twee poten kunnen dus niet even hoog zijn. Hou een balk waterpas boven het omgekeerde bad, en meet het verschil. Pas dus de ene poot wat aan door er een stuk af te zagen.
ZITPLANK
Teken de vorm van de badbodem over op de plank en zaag die uit. Dit wordt een beetje proberen, passen en bijwerken. Een goede manier om te starten, is een middellijn te trekken op de badbodem en van daaruit op verschillende plaatsen de breedte te meten.
Gebruik een decoupeerzaag voor het zaagwerk. Plaats daarbij het zaagblad onder een hoek van 45° naar binnen.
Dit zorgt ervoor dat de zitplank makkelijker op de badbodem zal passen.
STOFFEREN
Teken de plank af op een stuk schuim. Zaag en snij de vorm uit. Met een tacker zet je de mousse vast op de plank. Tack het nietje halfweg in de dikte, zo maak je een soort van afronding aan de mousse. Boven op de mousse komt fibrefill, een soort synthetische stof met vullend vermogen.
Span het op en tack het vast aan de onderzijde van de plank. Plaats ongeveer om de 3 cm een nietje. Werk zorgvuldig aan de hoeken, zorg dat de stof niet in te veel lagen ligt. Na het schuim en de fibrefill komen nog een laag baalkatoen en een afwerkingsstof. Ook die tack je vast.